Maja Dahlqvist och Jonna Sundling jublar efter VM-guld i teamsprint. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Maja Dahlqvist och Jonna Sundling jublar efter VM-guld i teamsprint. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

VM-guld till Dahlqvist och Sundling!

Sverige med Maja Dahlqvist och Jonna Sundling vann VM-guld före Schweiz och Slovenien på teamsprinten vid VM i Oberstdorf.
Den svenska duon dominerade finalen men på slutrundan utmanade Schweiz med Nadine Fähndrich. Jonna Sundling var dock starkast över upploppet.
– Jag tycker vi gjorde det bra. Vi hade en plan att vara offensiva och det höll hela vägen in i mål. Vi drog ju större delen av alla varv. Kul att lyckas med det sista varvet. Maja gjorde det bra och gav mig ett bra utgångsläge, sa Jonna Sundling till SVT Sport.

Den svenska taktiken var att ligga i front under finalen och gjorde det nästan hela tiden. När Maja Dahlqvist växlade ut Jonna Sundling för det sista varvet så var det i bredd med Ryssland som avslutade med Natalia Nepryaeva med cirka tre sekunder ner till de närmaste förföljarna där Fähndrich för Schweiz blev den svåraste nöten.

Sundling var först upp för den sista backen hårt utmanad av Fähndrich men in på upploppet hade hon ett lite försprång och spurtade till guldet nära sekunde före Schweiz.

Anamaria Lampic förde Slovenien från sjätte till tredje plats med en stark sista runda.

– Det var tufft i finalen. Jag tycker det blev varmare och varmare, sa Dahlqvist och Sundling fyllde i;

– Det blev långsammare och mjukare och det gick åt mer energi.

Både Sundling och Dahlqvist var offensiva hela finalen men kände verkligen att flera lag utmanade.

– Det var nervigt. Vi körde på och både kände att det gick bra men man ville att de skulle släppa ännu mer, berättade Dahlqvist för SVT.

Om det sista avgörande varvet sa Sundling så här:
– När jag såg Nadine (Fähndrich) komma i sista backen så tänkte jag ”ånej hur ska det här gå”. Men när jag var först på toppen kände jag mig trygg. Sedan åkte jag bra sista biten, sa Sundling SVT.

Jonna Sundling har nu två guld i mästerskapet och för Maja Dahlqvist var det andra raka VM-guldet i sprintstafett.

Officiellt resultat.

Senaste nyheterna

a_aukland_orsa2levi

Podcast med Visma Ski Classics legend Anders Aukland

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Orsa2Levi så intervjuar Teemu Virtanen Visma Ski Classics legenden Anders Aukland. Han har 16 segrar i Visma Ski Classics och håller sig fortfarande i...
Både Lina Korsgren och Emil Persson kommer till start i Vaajmarathon. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Vaajmarathon med ett sylvasst startfält

Imorgon avgörs Vaajmarathon för första gången som ett Visma Ski Classics Challenger event. Banan sträcker sig över 45 kilometer i klassisk teknik och har lockat några riktiga höjdare till start i Rötv...
Jens och William jagar nya mästerskapsmedaljer till Åsarna FOTO: Anton Karlsson / Längd.se

Burman och Poromaa i gamla OS-hjältars fotspår

Byn Åsarna i södra Jämtland har alltid haft en stark tradition av längdskidor. Många av våra största hjältar och hjältinnor genom tiderna har tävlat för Åsarna IK. Thomas Wassberg, Torgny Mogren, Jan ...