Zebastian Modin och Robin Bryntesson efter Kortvasan 2020. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Zebastian Modin och Robin Bryntesson efter Kortvasan 2020. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Zebastian och Robin - en perfekt kombo

Zebastian Modin har Paralympics i Beijing 2022 som ett stort mål. På vägen dit tränar han stenhårt med sin nya huvudguide Robin Bryntesson.
Vi tog ett snack med Zebastian och Robin - och duon verkar vara en perfekt kombo.
– Robin är sugen på att göra saker bättre och det är jag med. Tillsammans utvecklas vi så att det ska gå snabbare i spåret, säger 26-årige Zebastian till Längd.se.

Robin Bryntesson har varit med på ett hörn och varit guide till Zebastian Modin tidigare. Numera är han dock hans huvudguide och samarbetet verkar rulla på mycket bra. Det kan mycket väl vara så att båda är i bättre form än någonsin.

Robin har haft koll Zebastian ganska länge visar det sig när vi samtalar med duon.

– Jag träffade Zebastian första gången redan 2009 när jag var ledare på ett läger i Sollefteå. Jag blev så imponerad direkt. Han hade ju samma teknik som alla andra fast han var synskadad. Det var respekt direkt, berättar Robin.

Han har sedan följt Zebatians utveckling och till Paralympics 2018 var han med som reservguide och hoppade in på sprinten, där det blev silver. Robin har sedan varit med från och till de senaste åren, bland annat i samband med att Zebastian åkte Vasaloppet förra vintern.

Robin och Zebastian efter silvret på Paralympics i PyeongChang 2018. FOTO: Vegard Wivestad Grött/Bildbyrån.Robin och Zebastian efter silvret på Paralympics i PyeongChang 2018. FOTO: Vegard Wivestad Grött/Bildbyrån.

I år har Robin klivit in som Zebastians huvudguide och duon tränar nu tre-fyra pass i veckan tillsammans och genomför ett läger i månaden.

– Jag skulle säga att jag är bättre tränad nu än i slutet på min aktiva karriär, säger Robin.

– När vi tränar ihop är det rejäl träning. Det handlar inte om 1,5 timme distans. Antingen är det tuffa intervallpass eller rejäla långpass på tre-fyra timmar. Det gäller att ta vara på tillfällena, säger Zebastian.

Det är tydligt att duon funkar bra ihop både i och utanför spåret. Det kan ta Zebastian ytterligare steg i utvecklingen som skidåkare.

Zebastian, kan du berättar varför ni fungerar så bra ihop?
– Robin är sugen på att göra saker bättre och det är jag med. Tillsammans utvecklas vi så att det ska gå snabbare i spåret. Robin är väldigt engagerad och han tycker det är roligt att träna med mig. Vi har också väldigt kul på sidan om träningen. Det är viktigt eftersom vi tillbringar en hel del tid tillsammans.

– Det är mycket ge och ta också. Vi är båda flexibla när det gäller att få till de gemensamma passen. Det är viktigt och passar mig bra.

Robin, vad kan du berätta om Zebastian?
– Han är så disciplinerad och hungrig på utveckling. Det finns ingen gräns. Jag har ju varit med på tävlingar tidigare och nu under hösten har jag verkligen sett en utveckling. Zebastian åker så fort utför till exempel. Jag är ju ganska galen själv men det går inte att förstå hur han kan åka som han gör. Det är verkligen respekt.

Något som är viktigt för Zebastian är att vara en del av den vanliga skidmiljön. I Östersund stöter han dagligen på de svenska elitåkarna och snackar och byter erfarenheter med dem.

– Jag brukar prata ganska mycket med Max Novak till exempel. Jag kan lära mig saker av honom och förhoppningsvis kan jag bidra med saker till honom också. Det är viktigt att inte vara i en ”parabubbla”, menar Zebastian.

Zebastian har tränat hårt hela försäsongen och är troligtvis i bättre form än någonsin. Dock ser det inte så lovande ut när det gäller att få testa formen på tävlingar den här vintern.

– Det mesta är inställt när det gäller paratävlingar. Det jobbas på en plan B och vi får se vad det blir av det, berättar Zebastian.

Kan det bli en start i Vasaloppet i vinter igen?
– Jag utesluter inget men det är inte det jag har i fokus. Jag är nöjd med att jag kunde genomföra Vasaloppet men jag är inte nöjd med resultatet.

Det är inte långlopp och stakning som varit i fokus i Zebastians träning det här året utan mer mot kommande Paralympics i Beijing nästa vinter och sedan VM på hemmaplan i Östersund 2023.

­– Jag vill komma riktigt väl förberedd då och utveckla mig på skejt bland anant. Det är det som lockar mig mest nu åren före jag blir 30, säger Zebastian.


Du kan följa Zebatian närmare på hans blogg som finns här.

Zebastian Modin och Robin Bryntesson på idrottsgalan härom året. FOTO: Andreas L Eriksson/Bildbyrån.Zebastian Modin och Robin Bryntesson på idrottsgalan härom året. FOTO: Andreas L Eriksson/Bildbyrån.

Senaste nyheterna

Johan Häggström, Oskar Svensson, William Poromaa och Jens Burman på torsdagens presskonferens inför fredagens VM-stafett. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Startlista VM Oberstdorf – stafett herrar torsdag

I morgon fredag är det dags för herrstafetten vid VM i Oberstdorf, Tyskland. Starten går 13.15. Sverige ställer upp med följande fyra åkare: Johan Häggström, Oskar Svensson, Jens Burman och William Po...
Svensk glädje sedan Elvira Öberg spurtat Sverige till seger på stafetten i Nove Mesto. FOTO: Philip Brem, Gepa Pictures/Bildbyrån.

Stafettsuccé för de svenska skidskyttetjejerna

Kvartetten Mona Brorsson, Hanna Öberg, Linn Persson och Elvira Öberg vann skidskyttestafetten i Nove Mesto på torsdagen. Med segern säkrade de också en totalseger i stafett-världscupen.. – Jag är så...
Norsk glädje och svensk besvikelse på samma bild efter damernas VM-stafett. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

En mardrömsstafett för Sverige

Talesättet stafett är stafett fick alla svenska längdåkningsfans känna på idag. Sverige var storfavoriter på damstafetten på VM i Oberstdorf men slutade på sjätte plats två minuter bakom segrande Norg...