Anton Järnberg om Lager 157 Ski Teams säsong: ”Något vi jobbat för i flera års tid”
Lager 157 Ski Teams fjolårssäsong var på många sätt synonym med Emil Perssons enorma segerrad. Han vann totalt nio lopp i Ski Classics, och var därmed helt överlägsen i kampen om den gula västen. Och det blev ytterligare en väst för det svenska teamet; detta genom Karolina Hedenström som åkte hem den rosa ungdomsvästen.
Årets säsong blev på många sätt annorlunda; detta inte minst då Emil Persson blev sjuk precis innan tävlingssäsongen skulle dra igång:
— Alltså ser man det han gjorde i fjol som norm så är det ju minst sagt utmanande att nå upp till de framgångarna även säsongen därpå. För det han gjorde där och då var ju helt otroligt. Men ser vi på Emils säsong så är det flera saker som gått lite fel, men inget som gått jättefel. Han är otroligt ambitiös och gick kanske lite över belastningsgränsen under sommaren. Detta i kombination med att han blev han sjuk på vägen in i säsongen och då blev det en jakt först på att bil frisk och sedan på att hitta formen. Sen hade han några lopp där han var i riktigt bra form. Marcialonga och Vasaloppet exempelvis. Detta gör att jag inte är speciellt orolig in mot nästa säsong. Detta kommer vi att lösa, säger teamchef Anton Järnberg.
Hur ser du på den säsong ni gör som team?
— Jag är väldigt nöjd. Vi hade ju stora mål och en stor jacka att fylla efter säsongen innan. Men vi gör det med bravur, och vi vinner två av de tre stora loppen. Vi hade fem olika herråkare på pallen. Och Karro är på pallen och vinner ungdomsvästen så det är en väldigt bra säsong.
Vad är starkaste minnet?
— Jag skulle säga Runars (Skaug Mathisen) seger i Marcialonga. Vi har jobbat så mycket och länge på att just laget ska vara starkt och drivande, där är första gången som vi får till det fullt ut. Vi vinner Marcialonga på ett sätt som vi arbetat för i flera års tid. Seden är det ju häftigt att få se Runar som är en så otroligt duktig skidåkare, men samtidigt inte någon av våra mest profilerade åkare få lyckas vinna ett så stort lopp.
Jag var övertygad om att du skulle välja succén på Vasaloppet?
— Alltså, det var ju en helt galen dag. 17-årige Alvar på pallen. Torleif, som jobbar heltid, är så otroligt stark. Och hela sättet där vi kontrollerar loppet från första stavtag. Det var ju lite samma stuk på tävlingarna. Men som sagt; Marcialonga var första gången så den sticker ut lite, lite extra.
Vad har ni gjort bra?
— Dels har vi lyft oss som lag, och vi har tagit oss till en nivå till på flera områden. Men om jag ska lyfta bara en sak är det sättet som vi tog oss an de utmaningar vi hade med materialet före jul. Vi misslyckades i princip totalt de två första helgerna. Den andra helgen hade vi ingen herråkare med i tätgruppen på 27 åkare efter en mils åkning. Så det var inte lite fel ute. Men vi drabbades inte av panik; vi jobbade hårt och hittade rätt och kom tillbaka väldigt starkt redan till de första helgerna efter nyårsuppehållet. Det; att vi jobbade konstruktivt och inte drabbades av panik tycker jag vi gjorde väldigt bra, säger Järnberg.
Vad kan ni utveckla?
— Vi vill ju fortsätta på den väg vi är inne på. Så där finns ju en utveckling. Sen har vi ju både övervikt i framgång och antal åkare på herrsidan, så att utveckla damsidan är ju en del vi jobbar hårt för och brinner för. Karro tar ju steg för steg, vann rosa igen och var på pallen och utvecklas hela tiden. Sen vill vi ju på sikt vara en stormakt på damsidan precis som vi var med Britta (Johansson Norgren).
När kommer truppen till nästa säsong vara klar?
— Det kommer att bli under maj. Sen om det är i början av maj eller om det blir i samband med första lägret i slutet av maj får vi se. Och där beror det ju delvis på om det kommer några regelmässiga ändringar från Ski Classics sida gällande hur vi ska eller får bygga laget.
Avslutningsvis bara; hur ser du på den säsong som Torleif Syrstad gör; där han jobbar heltid i sin utbildning till fysioterapeut, och under den säsongen tar han sin första och andra seger i Ski Classics; bland annat i den hundrade upplagan av Vasaloppet?
— Det är superimponerande. Torleif har ju varit en dedikerad, ambitiös skidåkare som tränat hårt i många år. Nu blev det en förändring i hans träningsmässiga liv där han fick korrigera i träningen, och han har ju inte åkt så mycket skidor heller. Han har kört många pass i stakmaskin. Att under den perioden ta det här klivet och vinna de två längsta loppen på detta sättet, och att ha gått från att vara en i mängden till att vara helt överlägsen när allt stämmer. Det tror jag är något som jag tror kan öppna ögonen för andra, säger Järnberg.
Läs också: Lina Korsgren om Team Ramuddens säsong: ”Den vändningen var häftig”
Mer om teamet här.