Skidtunnel i Stockholm…?
Länge har det funnits planer på en skidtunnel i Stockholms-regionen.
Nu har Dagens Nyheter åter satt fokus på saken och enligt DN ligger det ett färdigt förslag på världens längsta skidtunnel och väntar på pengar i Botkyrka.
Täby har dessutom gett grönt ljus för en jätteanläggning med längdskidåkning inomhus. Och samtidigt börjar Stockholms stad nu undersöka möjligheterna för skidspår i en oanvänd tågtunnel. Frågan är vilket projekt som skidar i mål först, skriver DN.
Kanske blir det Botkyrka söder om Stockholm som hinner först. Där är mark avdelad för vindkraft som ska täcka energibehovet, lämpliga sträcknngar är inritade. Man har också en färdig affärsplan och för enligt DN diskussioner med möjliga finansiärer.
Botkyrkas kommunstyrelse har också gett klartecken till tunnelprojektet i Lida friluftsområde nära Tullinge. Planerna gäller en tunnel med 2,5 kilometer spår och en bredd på åtta meter, vilket skulle göra den till världens längsta.
–Vi vill också förhöja upplevelsen genom att glasa in vissa delar, säger Krister Kalte, vd för det kommunala bolaget Upplev Botkyrka till DN.
Med 20.000 vasaloppsåkare inom en radie på tio mil och redan utbyggda serviceanläggningar i friluftsområdet tror han att projektet kan bli kommersiellt bärkraftigt och inte kosta skattebetalarna något.
– Att skidåkning desstuom är en optimal träningsform gör att vi kan locka till oss många andra motionärer och få upp till 60.000 åk per år, säger Kalte som har siktet inställt på invigning i augusti 2011.
Får konkurrens
Stockholms-regionen har alltid nämnts som den regionen i Sverige där behovet för en skidtunnel är störst. Nu verkar det som om Botkyrka med sina långtgångna planer för hård konkurrens i huvudstaden.
Stockholms stad funderar nämligen i liknande banor. Botkyrka behöver 100 miljoner kronor från externa finansiärer, men kan det offentliga komma upp med samma medel och planer snabbare är frågan…?
På tisdagen väntas idrottsnämnden formellt ge förvaltningen uppdraget att undersöka möjligheten till underjordisk skidåkning på Södermalm, i en kilometerlång övergiven tågtunnel mellan Eriksdalsbadet och Eriksdalshallen. Den låga temperaturen i berget där gör att energiförbrukning för nedkylning kan begränsas, meddelar DN..
Men en skidsatsning i innerstaden utgör inget hot mot Lidatunneln enligt Krister Kalte.
– Det finns utrymme för flera tunnlar i Stockholmsområdet. Jag tror snarare att det kan öka intresset. Sedan tror jag förstås att vi har bäst förutsättningar.
Inte rädd för tunnelkrock
Inte heller idrottsförvaltningens planeringsdirektör i Stockholms stad, Åke Roxberger, tror på någon tunnelkrock. Och att Sveriges enda anläggning, i Torsby, hittills inte gått med vinst är inget som avskräcker.
– Stockholm är det största skiddistriktet vad gäller utövare och det är klart att det var svårt att få ekonomi i projektet i de glesbefolkade värmländska skogarna, säger han till tidningen.
En tredje aktör är också på banan i Stockholm. Det är Täby, som har berett mark åt företaget Frösundaviksparken, som har planer på att bygga en stor anläggning vid Ullnasjön.
Här planeras det både för utförsbacke, skidtunnel, bostäder och bad. Någon byggstart före tidigast 2013 är dock inte aktuellt här, då mycket planering återstår.
– Man kan säga att planeringen störts lite av lågkonjunkturen. Vi håller på att diskutera finansieringen. Men klart är att det inte ska bekostas med skattepengar, säger Jenny Gibson, vd för Täby kommuns fastighetsbolag TFAB, till DN.
Från skidförbundet ser man givetvis positivt på att det nu för allvar ser ut att kunna bli en eller skidtunnel eller flera i Stockholms-regionen. Per-Åke Yttergård på förbundet var själv initativtagare och utvecklare av tunneln i Torsby. I Stockholm tror han mest på Lidaprojektet i Botkyra.
– De ligger längst fram just nu. Från vår sida är anläggningar där förhållandena liknar de vid skidåkning ute i det fria mest intressanta och då är Lida friluftsområde spännande.
”Perra” är dock lite mer skeptisk till att använde tunnlar som tidigare använts vid transporter, som den man funderar på under Södermalm.
– Det finns en mängd problem som måste lösas, bland annat med avfuktning, ventilation och nödutgångar. Ofta är sträckningen rak och platt – vi eftersträvar hellre åkning längs kuperade spår och med kurvor, säger han till DN Stockholm.
Flera andra ställen i Sverige planeras det också för skidtunnlar. Kanske har vi inom några få år sommarskidåkning både i Stockholm, Göteborg, Hässleholm och Hestra förutom i den befintliga skidtunneln i Torsby…