Granath – en lite bomb som landslagstränare
En överraskning för många i Rikard Grips nya tränarstab för landslaget i våras var Johan Granath.
Många gamla etablerade landslagsåkare nämndes i media som kandidater. Istället tog en skidorienterare plats i tränarorganisationen.
En överraskning för många i Rikard Grips nya tränarstab för landslaget i våras var Johan Granath.
Många gamla etablerade landslagsåkare nämndes i media som kandidater. Istället tog en skidorienterare plats i tränarorganisationen.
För många aktiva var inte Johan något oväntat namn efter många år som tränare i Dala Sports Academy. Själv hade han också spanat efter ett jobb i landslagets tränarorganisation under några år.
Men vem är nu Granath som tillsammans med förbundskapten Rikard Grip samt Mattias Persson och Mats Larsson tränar våras svenska åkare i A-landslaget.
Längd.se tog ett snack med Johan vid landslagets läger i Torsby i början på augusti.
Vem är Johan Granath?
– En 34-årig mas, just nu boendes i Borlänge med diverse skidbakgrund. Varit aktiv som skidorienterare och har jobbat ledare/tränare i snart tio år. Och först och främst har jag jobbat mot längskidåkning.
Johan har före jobbet som tränare i landslaget varit anställd som tränare på skidhögskolan Falun/Borlänge – Dala Sports Academy i fem år. 2004 blev han klar med sin utbildning på GIH.
Johan, har du några egna meriter i längdåkning som du vill lyfta fram?
– Jag har ju tagit Mats Larsson i DM en gång, i klassen 13-14. Jag slog honom med en sekund också, ler Johan.
Förstås ett roligt minne för Granath. Inte minst nu när Mats ”Hulån” Larsson är en av hans kollegor som tränare i längdlandslaget. Annars har Johan sina egna stora meriter inom skidorientering. Här har Johan varit en av landets bästa under många år och fram till och med säsongen 2012-2013. På meritlistan finns ett EM-guld och två VM-silver i stafett. Fem internationella medaljer och 24 SM-medaljer i tre idrotter. Bland annat finns ett SM-silver i stafett i orientering också. Då för IFK Lidingö som vann dubbelt den gången.
Kan man som längdåkare lära sig något av en skidorienterare?
– Jag tror det finns en hel del lite taktiskt man kan lära sig. Framförallt kanske att skapa lite fart innan motböckerna kommer. Och även när det börjar bära lite utför också.
– Även också att anpassa tekniken lite efter hur underlaget ser ut och hur lutningen ser ut. Man kan ha lite delväxlar inom en växel, förklarar Johan
– Man ska inte vara rädd för att titta lite på andra idrotter också. Det väcker den ena och den andra tanken. Man ska inte stirra sig blind.
Vad är det bästa med det här jobbet?
– Det är fantastiskt rolig stämning och att få jobba med det bästa vi har. Det är en spännande utmaning. Jag tror jag kan vara med och påverka vissa saker.
Hur får man ett sånt här jobb då. Söker man det? Eller blir man uppringd?
– Dom ringde faktiskt upp mig. Men å andra sidan så har jag sneglat på det här ett par år.
Kan man säga att det varit en målsättning för dig?
– Ja men så är det ju. Tror att är man lite nyfiken också så märks det nog också. Jo, det var Rikard (Grip) som ringde upp mig.
Hur ser din roll ut i landslagsorganisationen?
– Jag är ansvarig för sprint på damsidan. Det är min stora huvuduppgift. Men jag är ju landslagstränare och vi har en platt organisation. Vi har våra roller men åkarna kan söka sig till den ledare som de ”connectar” bäst med. Det är en tuff utmaning för oss ledare men jag tror det ger åkarna mycket.