Larsson inför världscupdebuten: ”Ingen nackdel att ’värma upp’ med 36 kilometer på 2 000 meters höjd”
Östersunds SK:s och Team Ragde Charges Jenny Larsson slog igenom på allvar förrförra säsongen av Ski Classics. Detta resulterade bland annat i en seger i La Diagonela. Men i samband med ett fall senare samma säsong ådrog hon sig en skada i handleden. Och den skadan höll henne borta från tävlingsspåren hela den senaste Ski Classics-säsongen.
Handledsskadan opererades i april 2022. I juli gjorde hon sitt första rullskidpass efter operationen.
Men hon har arbetat målmedvetet på sin väg tillbaka till, och säsongsinledningen har varit stark.
I Bruksvalls-premiären under andra halvan av november tog hon sig till final på sprinten, och blev sjua på det klassiska loppet och tolva på fristilsditot. Och den gångna helgen åkte hon in som sexa i Bad Gastein Criterium, säsongens första individuella Ski Classics-lopp för säsongen (Larsson åkte även lördagens lagtempo, men på grund av sjukdom i Team Ragde Charge fick hon köra på egen hand):
— Jag var nästan chockad över hur nära jag var pallen, och detta inte minst med tanke på att jag kände att det var så mycket jag hade kunnat göra bättre både tekniskt och ännu mer taktiskt. Inför kommande helgs i La Venosta har jag en dröm om att få kliva upp på pallen. Jag har åkt bra där tidigare, och jag brukar prestera bra på höjd, säger Larsson som i söndags eftermiddag blev kontaktad av den svenska landslagsledningen.
Frågan löd; vill du åka världscup i Davos kommande helg?
— Jag behövde ta lite betänketid, men jag bestämde mig snabbt. Jag har alltid haft en dröm om att få dra på mig den svenska landslagsdräkten och att åka världscup. Sen är det inte mitt primära mål längre, men nu när chansen dök upp så är jag inte sen att ta den, säger Jenny Larsson från Livigno där hon laddar inför helgens tävlingar.
Vad vill du ha ut av din världscupdebut på söndag?
— Mitt mål är att disponera krafterna på ett bra sätt och att jobba på utför; jag vet att det går att tjäna mycket tid i utförskörningarna på banan i Davos. Sen vill jag hålla ihop loppet tekniskt. Jag har inte satt upp något resultatmål; det vore orättvist mot mig själv. Så; vilket kan låta superklyschigt; jag vill njuta av atmosfären och chansen.
Du lägger ju majoriteten av din träning på att staka; hur mycket skejt har du kört med tanke på att det som väntar i världscupen är 20 kilometer fri stil?
— Ja, det är ju väldigt få pass. Eller egentligen ett; tävlingen i Bruksvallarna. Men jag får lita på att jag åkt mycket fristil sedan tidigare, och jag kommer att lägga in något A1-pass skejt nu under veckan.
Jenny Larsson är inte den enda ”långloppsåkaren” som kommer att köra helgens världscup. Även Team Eksjöhus Frida Erkers och helgens dubbelvinnare Ida Dahl (Team Engcon) kommer att köra världscup på söndag, detta efter att ha kört lördagens lopp i Ski Classics:
— Alla vi tre har höjt oss som skidåkare sedan vi ändrat vår träning mot långlopp. Sen är ju omständigheterna så att många i landslaget inte kör helgens tävlingar och dessutom är tävlingarna i Davos på hög höjd och vi är acklimatiserade då vi varit ett par veckor på hög höjd med tanke på Ski Classics. Men med det sagt är jag glad att landslagsledningen ger oss chansen och jag tror att det är banor som passar bra för oss. I Davos är det mycket åkning på treans växel, och det passar oss långloppsåkare som är starka i överkroppen mycket bättre än om det varit en bana med mycket åkning på tvåans växel.
Om någon sagt för några månader när du just opererat handleden att du skulle världscupdebutera innan jul; hade du trott det då?
— Absolut inte, jag hade inte ens tänkt tanken. Men jag njuter för fullt. Sen tror jag inte att det kommer att vara någon nackdel att köra 36 kilometer på 2 000 meters höjd dagen innan min världscupdebut. Min kropp brukar svara bra och är van vid ”back to back”. Det är bara att tuta och köra.
Vet du redan nu vad du siktar mot efter helgens tävlingar?
— Det är full fokus på helgens tävlingar nu; men säsongens stora mål kommer längre fram. Det är att vinna Vasaloppet!