Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

I den norska vallabussen har åkarna använt nebulisator för att ta luftrörsvidgande läkemedel och saltvattenslösning under sprinttävlingar. FOTO: Längd.se.

I den norska vallabussen har åkarna använt nebulisator för att ta luftrörsvidgande läkemedel och saltvattenslösning under sprinttävlingar. FOTO: Längd.se.

Norska åkare medicinerar i vallabussen

Norska Aftenposten skriver att norska landslagsåkare medicineras med astmamedicin i vallabussen under pågående tävlingar.
En så kallad nebulisator, en apparat som hjälper till att ta luftrörsvidgande läkemedel, har använts av det norska landslaget under sprinttävlingar. Enligt landslagschefen Vidar Löfshus användes maskinen efter prologen och före heaten vid sprinttävlingar skriver Aftenposten.

– I väldigt, väldigt, väldigt stor utsträckning används en saltvattenslösning, särskilt under sprinten. Det är slemlösande med saltvatten så det vill vi fortsätta med, säger Löfshus till den norska tidningen.

Aftenposten skriver vidare att flera landslagsåkare använt nebulisator i vallabussen. Det bekräftas bland annat av OS-guldmedaljören Öystein ”Pölsa” Pettersen som vann sprintstafetten tillsammans med Petter Northug i Vancouver 2010.

– Det är ingen hemlighet att jag har suttit i vallabussen och använt astmamedicin. Jag har inga intentioner att dölja att jag tog medicin där, berättar ”Pölsa” och berättar att han tog Ventoline och Pulmicort.

– Mellan heaten är det ovanligt, men efter prologen känns det som att lungorna blivit vända ut och in. Då kan det vara förnuftigt att man tar något som får ned reaktioner på astma. Jag hade ingen ansträngningsastma eller köldastma, men tävlade inte utan vanlig astmamedicin på morgonen på grund av min kroniska astma jag haft sedan barndommen, fortsätter Pettersen.

Dario Colognas förre tränare Fredrik Aukland säger så här om saken:

– Utövare som har en astmadiagnos måste få den vård de behöver. Men jag sitter med en känsla av att man har varit i en gråzon när utövare som inte har en astmatisk diagnos använt nebulisator med astmamedicin. Det är inte svårt att förstå att åkare från andra nationer som reagerar på denna användning i den norska vallabussen.

Läs hela Aftenpostens artikel här.

 

Senaste nyheterna

Vallelungadalen i italienska Sydtyrolen bjuder på suveräna förhållanden för längdåkning. FOTO: Benjamin Pfitscher.

La Venosta – en dold pärla för längdåkning

I kanten av italienska Sydtyrolen, nära gränserna till Schweiz och Österrike, breder den mystiska och charmiga Vallelungadalen ut sig i all sin skönhet. Nu är det dags att visa upp denna dolda pärla f...
Joni Mäki tog dubbla segrar vid finska cupen i Taivalkoski i helgen. FOTO: Touho Häkkinen.

Dubbla segrar för Joni Mäki

Joni Mäki vann både lördagens sprint och söndagens distanslopp vid finska cupen i Taivalkoski. På damsidan vann Katri Lylynperä sprinten och Kerttu Niskanen distansloppet.