Tävlingar & Resultat
CHECK COMPETITIONS
Från VM-guld till ett långt liv i vallaboden
Han vann VM-guld på den lite ovanliga distansen 10 km klassisk i Val di Fiemme i 1991.
Det blev OS- och VM-guld i stafett och han var med i det norska landslaget i 11 år.
Men efter karriären blev det ett liv i vallaboden för den 59-årige åkare från Steinkjer.
Terje Langli upplevde dagen då allt stämde den här VM-dagen i Val di Fiemme, samma arena där det blir OS i 2026. Han kämpade ner dom blågula hoppen Christer Majbäck och Torgny Mogren och fick sitt efterlängtade guld.
Hårdingen från Henning utanför Steinkjer var en supertalang med en stark vinnarvilja. Han kom med i seniorlandslaget redan som junior och han var där tills han slutade 11 år senare.
Då hade det i tillägg till VM-guldet på 10 km blivit både OS- och VM-guld i stafett och OS-brons 30 km. I 1989 vann han norska mästerskapen på 50 km och han har totalt 8 medaljer från dom nationella mästerskapen.
Släppte aldrig längdåkarlivet
Terje Langli har dock aldrig släppt längdåkarlivet och har har åkt runt i vallaboder, på vallakurs och i det stora och hela levt ett liv bland dom bästa längdåkarna i alla år.
– Det är klart att VM-guldet är störst, jag kände redan på tremilen i Val di Fiemme att jag kunde öka på slutet utan att bli trött, säger Terje Langli, som slutade fyra på den inledande VM-distansen i Italien det året.
Och året efter blev det OS-guld i stafett i Albertville. Ett jubel-OS för Norge i spåren kring Les Saisies där det blev en historisk trippel på tremilen med Vegard Ulvang, Bjørn Dæhlie og Terje Langli.
”Köptes upp” av Sverige
Efteråt ”köptes” alla tre av svenska Procordia med mäktiga PG Gyllenhammer och Sören Gyll i spetsen. Det väckte stor uppsikt i Norge då den svenska firman gick in och sponsrade dom norska OS-hjältarna.
– Även om VM-guldet trumfar det mesta så var det livet vi levde som var det bästa. Det var liksom drömlivet och det är därifrån jag har dom bästa minnena.
Idag är det inte lika lätt att leva ett sånt liv menar den gamle världsmästaren.
– Idag är det 24-timmarsidrottare som inte kan vara lika sociala som vi var den gången. Det är lite mera extremt på alla nivåer nu.
När han slog igenom tävlade Terje Langli mot åkare som Per Knut Åland, Oddvar Brå och Lars Erik Eriksen. Sedan kom den nya generationen där Norge tog över för Sverige med Dæhlie, Ulvang, Langli, Jevne, Sivertsen med flera.
Totalt deltog Terje Langli i fem VM och han var uttagen till tre OS.
– Jag var reserv på hemmaplan i Lillehammer-OS i 1994. Det var lite tråkigt att inte få åka där.
Gifte sig med landslagskollegan
Efter karriären har han fortsatt i sportbranschen. Han blev gift med landslagskollegan Inger Lise Hegge och paret bor fortfarande i samma hus utanför Steinkjer.
– Jag har hållit väldigt många vallakurser och jag har jobbat för flera landslag, säger 59-åringen som också varit vallachef för det norska landslaget. Men den gångna vintern var han med Ola Vigen Hattestad i Sloveniens landslag. Det blir det troligen också kommande vinter.
– Jag jobbade också tre år med det kinesiska landslaget i samband med OS i Beijing. Men det blev ju ett brått slut då dom plötsligt stoppade satsningen. Här jobbade jag med andra norrmän som Bernhard Rønning och Ole-Marius Bach, Vahur Teppan från Estland och den tidigare OS-segraren Nikita Kriukov från Ryssland.
Sämsta regeln som kommit
Terje har hållit sig uppdaterat på utvecklingen på vallasidan, något som inte är lätt. Han menar att man är beroende av att vara med där det händer för att få kunskapen. Men en nyskapning hälsar han inte välkommen.
– Nej, fluorförbudet har bara förvärrat allt. Det ger mycket större skillnader och det har inte blivit enklare. Det är det dummaste som införts. Och så länge det är lov med en liten mängd fluor tror jag säkert det är någon som provar sig. Det är inte lätt att mäta heller.
Nu har vallajobbet nästan gjort honom mera känd än VM-guldet tillbaka i 1991. För när håret år borta och åren har kommit så blir han inte genkänd som Dæhlie och Ulvang, två herrar som syns mycket i media och på TV.
– Men det händer att några känner igen mig, speciellt dom som varit på vallakurs och kopplar den vägen.
Terje Bjarte Langli, fakta
Född: 1965
Bor: Henning (Steinkjer kommun)
Yrke: Skidor och vallning (service), sportförsäljning, direktförsäljning näringsprodukter.
Familj: Inger Lise Hegge (fru), Marion Hegge Langli(dotter), Ane Hegge Langli (dotter)
Klubbar som aktiv: Henning IL
Avslutade karriären: 1996
Bästa minne från karriären: VM-gull 1991
Det här saknar jag från karriären: Friheten att göra det jag gillade allra bäst.
Så följer jag idrotten idag: Genom att ha jobbat med olika team och landslag fram tills idag.
Mina hobbies idag: Motionsturer i skog och fjäll
Terje Langlis meriter
Världsmästare på 10 km 1991, OS-brons 30 km 1992, OS-guld stafett 1992, VM-guld stafett 1991 och 1993, VM-brons stafett 1987. OS-deltagare också i 1988.
Vann 15 km i Lahtisspelen 1985 och 30 km i Svenska Skidspelen 1990.
Norsk mästare på 50 km 1989, silver på 30 km 1989 och 50 km 1988 samt i stafett 1987, 1990 och 1995. NM-brons på 10 km 1994 och 30 km 1992.
Två världscupsegrar: 30 km klassisk i Örnsköldsvik 1990 och 10 km klassisk i Val di Fiemme 1991 (VM-guldet)
Fick Steinkjer kommuns kulturpris i 1991.