Hur farlig är kylan?

av langd • 30.11.2010
Den extrema kylan blev den stora snackisen vid helgens världscuptävlingar i Kuusamo. De olika landslagen reagerade olika: Några drog sig ur med nästan hela laget, andra åkte med alla sin åkare. Hur farligt är det? Vem gjorde rätt? Hur ska man hantera det här i framtiden?

Den extrema kylan blev den stora snackisen vid helgens världscuptävlingar i Kuusamo.
De olika landslagen reagerade olika:
Några drog sig ur med nästan hela laget, andra åkte med alla sin åkare.
Hur farligt är det? Vem gjorde rätt? Hur ska man hantera det här i framtiden?

Helt klart är att helgens tävlingar ställde en hel del frågotecken.
Norge körde fram en helt färsk läkare i såna här sammanhang, Kjell Vegard Mykland, som avrådde i stort alla sina åkare att tävla. De flesta följde hans råd, medan Marit Björgen trossade Mykland och körde.
– Jag har åkt i sån här kylan tidigare, menade världscupledarinnan.
Heller inte herrsegraren Alexander Legkov tyckte det var mycket att orda om. I Ryssland kör man i sträng kyla ganska ofta. Dessutom är flera av de ryska åkarna från distrikt där det är ganska vanligt med temperaturer kring 20 minus.

Blir man sjuk?
– Forskningen visar att du är extra känslig för infektioner i tre månader efter ett sådant här lopp, säger läkare Mykland bland annat till Aftonbladet.
– Det var oerhört fel att köra och kommer att göra svenskarna sjukare och svagar hela vägen över VM, fortsätter han.
Sverige å sin sida hade ingen läkare med och ställde upp med de åkare som fanns på plats. Nästan alla nationer gjorde det samma.
Och i Norge är man oense om landslaget gjorde rätt. Odd-Björn Hjelmeset vann BUL-sprinten på hemmaplan och tycker att det har gått för långt. Även i den tävlingen drog sig väldigt många åkare ur på grund av kylan. Hjelmeset tror de är påverkade av landslagets beslut i Kuusamo.

Utomhussport…
De som vill vara kaxiga och skämta med det hela säger bara att det är en utomhussport och att det alltid varit så.
– Men man mår ju inte så jävla bra när man kommer i mål. Man fryser och vill bara försvinna någon annan stans, säger Marcus Hellner, som hade problem med fingrarna under lördagens klassiska tävling.
– De som tävlade i dag kommer att vara extra känsliga för infektioner i tre månader, visar studierna i forskningslabbet, säger doktor Mykland vidare.
Men det är skillnad på forskningslabbet och verkligheten. Man har faktisk åkt skidtävlingar i minus 20 grader sedan urminnes tider.

Borde ha samma gräns

Anmärkningsvärt är att det är olika gränser internationellt och nationellt. De flesta länder har 17 eller 18 graders köldgräns, men i internationella tävlingar är det minus 20. Juryn får ett visst spelrum för att räkna in vind och annat som påverkar.
I Kuusamo låg det kring 19,5 på det kallaste och var precis på gränsen.
Men hade det varit en nationell tävling så hade den med största sannorlikhet blivit inställd.
Jag pratade med Petra Majdic efteråt och hon är förbannad för att FIS inte lyssnar på åkarna, som gärna vill ha en lägre köldgräns.
Och visst, om man tummar på åkarnas säkerhet för krav från TV och pengar, då är man fel ute.
Det blir spännande att följa åkarna som körde i Kuusamo för att se om några får de sjukdomar som den norske läkaren spår. Om inte, så kommer köldgränsen säkert att förbli 20 minus också i framtiden…

 

Show sharing buttons

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Fler artiklar

  • Vasaloppsvinnare gjorde comeback och vann – slog världscupsåkare

    I helgen kördes Flyktingrennet, som går mellan Norge och Sverige. Då gjorde en vasaloppsvinnare comeback och vann överlägset.
    av Langd.se
    25.03.2025
  • Missade säsongen men fann kärleken

    av Kjell-Erik Kristiansen
    25.03.2025
  • Tillbaka i Ski Classics – utmanar Ebba och Stina

    av Max Östlund
    25.03.2025
  • Nu kommer Ebba och Stina att mötas igen

    av Max Östlund
    25.03.2025
  • Hyllningen till sambon – Nu kan Nykvist göra Nilsson sällskap

    av Max Östlund
    24.03.2025