Auklands Arena: De sista förberedelserna inför Vasaloppet
”Auklands Arena” är Anders Auklands egen fasta spalt på Langrenn.com där långloppslegendaren delar med sig av sina tankar och åsikter om aktuella ämnen, skarpa observationer och allvarliga reflektioner kring allt som rör sig inom och runt längdskidåkningen. I denna artikel som är översatt från norska berättar Anders Aukland om sina upplevelser och de sista förberedelserna inför Vasaloppet.
Vasaloppet – världens äldsta, längsta och tuffaste skidlopp
Vasaloppet är världens äldsta, längsta och tuffaste skidlopp. Visserligen är Nordenskiöldsloppet längre än Vasaloppet – över 20 mil jämfört med nio mil – men Vasan är ett monument inom skidsporten.
I Vasaloppet möts några hundra elitåkare som kämpar om segern, världens bästa långloppsåkare. Här finns också supermotionärer med höga ambitioner. Hit kommer även motionärer som haft loppet som träningsmål under hela året, och tusentals skidfantaster som bara vill delta i denna skidhögtid och genomföra loppet.
Läs även: Max Novak slåss mot utbrytarkungarna i toppen och Jenny Larsson flåsar norskorna i nacken
Alla startar samtidigt vid startlinjen i Berga by i Sälen kl. 08:00 den första söndagen i mars. Vasaloppet är fantastiskt välorganiserat både logistiskt och sportsligt. Det är mäktigt att stå på startfältet tillsammans med 15 800 andra åkare, alla redo att ta sig an de nio milen till Mora. Vasaloppet är det häftigaste arrangemang jag har deltagit i, och jag ser lika mycket fram emot det varje gång.
Vissa har förberett sig mycket väl och är i toppform inför loppet. Andra har kanske haft problem med sjukdom, mycket jobb eller lite träning. Förutsättningarna är olika, men denna söndag i mars är det bara att njuta av den episka skidturen från Sälen till Mora – genom böljande myrterräng och vidare genom de lätt kuperade tallskogarna mot målet.
Detta är några av de viktigaste sakerna att förbereda sig på
FAKTA: Vasaloppet
- Deltagare: 15 800 från över 60 nationer. (Totalt cirka 57 000 i hela Vasaloppets vintervecka 2025.)
- Distans: 90 kilometer klassisk stil
- Sträcka: Sälen till Mora, Sverige
- Datum: 2 mars 2025
- Banrekord herrar: 3:28:18 (Tord Asle Gjerdalen, 2021)
- Banrekord damer: 3:50:06 (Astrid Øyre Slind, 2022)
- Läs mer om Vasaloppet: HÄR

Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN
Loppet
Startfältet är en kilometer långt innan du korsar vägen och går in i den första backen. Här rekommenderar jag att vara förberedd på en tuff start för att få en så bra position som möjligt innan backen börjar. Men detta beror förstås på vilket startled du står i och om du har hunnit lägga ut skidorna i tid.
Den första backen är brant i början men planar sedan ut. Den är två kilometer lång, och vid tremilsmärket har du nått toppen – och Vasaloppets högsta punkt.
Därifrån är terrängen flack och fin, och spåren är breda. Men om det är snöfall eller blåst kan det gå långsamt här. Du passerar första matkontrollen i Smågan vid 11 km och sedan Mångsbodarna vid 24 km. Jag rekommenderar att dricka vid varje kontroll.
Efter Mångsbodarna finns en del utförskörningar ner mot Tennäng, där det ofta är kallt. Här blir spåren smalare, och banan börjar gradvis stiga mot Risberg vid 35 km. Det är här de flesta supermotionärer tappar sin grupp från starten.
Halvvägs – Bergspriset i Evertsberg
Efter Risberg fortsätter loppet genom en rad små men tunga backar, fram till Evertsbergssjöarna. Därefter följer några platta partier innan den legendariska bergspriset-kontrollen i Evertsberg vid 47 km. Om du är först hit blir ditt namn hugget i sten för evigt.
Från Evertsberg går det utför igen. Riksvägen korsas vid Vasslan, spåren blir smalare och terrängen mer skogslik. Vid Björnarvet passerar du innan du når de beryktade Lundbäcksbackarna upp mot Oxberg. Här blir det allvar. Här splittras grupperna, och man ser vilka som kan vinna loppet. För de längre bak i fältet är detta ett av de tuffaste partierna.
Från slalombacken i Gopshus går spåret vidare mot Hökberg vid 71 km – ett klassiskt ryck-ställe.
Sedan kommer de sista tuffa partierna vid Läde (86 km) och Krångåsen (88 km), även om de är relativt flacka. Den sista kontrollen är Eldris vid 81 km. Härifrån går spåret vidare till Hemus (Mora skidstadion), genom Moraparken och slutligen in på upploppet vid kyrkan i Mora centrum.
Hur du tar dig an upploppet beror på din form och dina skidor. Om du stakar bör du gå offensivt redan i den första backen för att få bästa möjliga position. Mitt tips är att spara energi fram till Evertsberg. Har du krafter kvar under loppets sista del kan du hämta in mycket tid. Samtidigt är en bra start viktig för att hitta en snabb klunga att hänga med. Alltså: Hård start, lite återhämtning, och sedan ”all in” de sista 30 kilometrarna.

Photo: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN
Träning sista veckan
Träningsarbetet är redan gjort, men jag rekommenderar att köra ett längre pass helgen innan loppet, gärna runt fyra timmar.
Den sista veckan skulle jag köra ett kortare och medelhårt pass, till exempel 5×500 meter på SkiErg i början av veckan, samt en kortare skidtur på tisdagen. Resten av veckan bör du vila för att bygga upp överskott av energi. Ta en kort skidtur dagen innan loppet. Nyckelordet är överskott!
Näring
Tro inte att du kan äta dig i form. Håll dig till det du är van vid.
Jag föredrar lätt mat med mycket kolhydrater de sista två dagarna – ris eller pasta till middag och vitt bröd med sylt, honung eller chokladpålägg annars. På tävlingsmorgonen äter jag två skivor ljust bröd med chokladpålägg och dricker en liter sportdryck före start. Krångla inte till det.
Under loppet är det väldigt viktigt att fylla på med energi. Vi använder Coxa-drickabälten med slang fyllda med sportdryck. Om det är kallt måste du se till att slangen inte fryser genom att dricka ofta och blåsa tillbaka vätskan efter varje klunk.
Jag tar också med 4–5 sportgels som jag fördelar över loppet, samt en extra precis innan start.
Skidor och före
Hör gärna med butiker eller vallaleverantörer om produkter och tips. De är kunniga. Generellt handlar det om att hitta produkter som håller länge, både när det gäller glid och fäste. Det är också alltid torrare och trögare före i början av loppet, men snön blir grövre, glidet bättre och fästet lite svårare mot slutet.
Läs även: Vasaloppets förbannelse – Kan 2024 upprepa sig?
Överskott och uppladdning
Träna mindre sista veckan, sov mer och försök att stressa mindre.
Och viktigast av allt: Se fram emot att ta ut dig ordentligt – att åka nio mil på skidor är en utmaning!