Hedenström: ”Jag brände mig i ett försök att passa in i mallen”

av Johan Trygg • 30.11.2021
20-åriga Karolina Hedenström började åka skidor sent – ​​17 år gammal – efter att ha gått med i Östersunds SK:s motionsgrupp. Tre år senare tävlade hon i Visma Ski Classics för ett av de bästa Pro Teamen, Lager 157 Ski Team. Säsongen tog dock hårt på unga Hedenström. – Jag tror att jag brände mig i båda ändarna i ett försök att passa in i mallen på en långloppssåkare, säger hon. Nu har Hedenström dock laddat om och är redo för sin andra säsong – i nya Team Ekshjöhus.
20-åriga Karolina Hedenström började åka skidor sent – ​​17 år gammal – efter att ha gått med i Östersunds SK:s motionsgrupp. Tre år senare tävlade hon i Visma Ski Classics för ett av de bästa Pro Teamen, Lager 157 Ski Team. Säsongen tog dock hårt på unga Hedenström. – Jag tror att jag brände mig i båda ändarna i ett försök att passa in i mallen på en långloppssåkare, säger hon. Nu har Hedenström dock laddat om och är redo för sin andra säsong – i nya Team Ekshjöhus.

Karolina startade i fem lopp under Visma Ski säsong XI, alltid med en positiv trend och hon slutade på 16:e plats i tio mil långa Årefjällsloppet, som sitt personbästa. Hon har lärt sig några saker på vägen mot toppen. I vinter, när hon representerar Team Eksjöhus, går hon in med ett nytt lugn och glädje i sporten – tack vare sina erfarenheter från förra säsongen.

Hur fick du upp dina ögon för Visma Ski Classics?
– Det fanns flera faktorer som fick mig att byta till långlopp. Det första är det faktum att jag alltid har vetat någonstans inom mig att långa distanser är något jag alltid har velat testa. Dessutom har stakning och uthållighet alltid varit något som har varit mina styrkor och jag tror att min kropp är bättre lämpad för den typen av lopp. Så det var mest en naturlig utveckling, säger Hedenström.

– Men utöver det så hörde jag så mycket positivt om Visma Ski Classics och charmen med att tävla i team från Jenny Larsson och Ida Dahl (båda Team Ramudden), som också bor och tränar i Östersund precis som jag själv, fortsätter hon.

Vilka var dina största insikter och erfarenheter efter en säsong i Visma Ski Classics?
– Det var faktiskt väldigt lite som matchade mina förväntningar på Visma Ski Classics. Jag visste vilken utmaning det skulle bli, men jag var inte beredd på hur kul det skulle bli och att jag kunde vara jätteglad över att hamna på 22:a plats, säger Hedenström.

– Att släppa ett verkligt prestationsmål är verkligen svårt men jag har lyckats samla något från varje lopp och ha den biten med mig för att bygga mig själv bättre för framtiden. Jag menar, ingen gratulerade mig efter att ha slutat 22:a i Vasaloppet eller 16:e i Årefjällsloppet, men jag kände verkligen att jag var så stolt över min prestation.

– För mig var det också så inspirerande att vara en del av Lager 157 Ski Team. Varje träningspass kunde man se åkarnas seriositet och ambition att alltid sikta högre. De gjorde alltid jobbet.

Fick de här insikterna dig att ändra din inställning till träning?
– Ja, jag lärde mig mycket. Mest att jag inte behöver passa ”den rätta modellen” av hur en framgångsrik långloppsåkare tränar. Om du tränar hårt måste du lära dig att vila rätt. Idag är jag lite rädd för att bli trött, för förra året var jag så sänkt från all min träning. Det var såklart mitt val, men jag misslyckades verkligen med vilan. Du kan träna hårt och vara trött, men du kan inte vara utan vilan. Det är min stora ”learning by doing”.

– Dessutom, man blir bra på det man gör. Jag fick verkligen staka mycket och blev bra på det, åtminstone med tanke på var jag är i min utveckling nu. Nu får tiden göra sitt och jag ska lita mer på min magkänsla, vilket är det svåraste. Enligt min mening är det vad som skiljer de bästa från de strax bakom, säger Hedenström.

Hur märks det här konkret i din träning?
– Jag har en ny person som hjälper mig att fundera över min träning, men det är jag som bestämmer över min träning i huvudsak. Dessutom insåg jag verkligen att jag måste ha rätt intensitet i varje träningspass. Man kan tro att det är ett juniorproblem som man lär sig i gymnasieåldern, men jag gick aldrig på ett skidgymnasium! En annan viktig parameter är min stakning uppför och jag är övertygad om att det arbetet kommer att visa sig i vinter.

Vilka är dina mål för säsong Visma Ski Classics säsong XII?
– Än en gång, och jag vet att det låter lite flummigt, att hitta och lita på min magkänsla.

Jag fungerar inte så bra under prestationsmål, utan mer en utmaning i allmänhet. Självklart vill jag se att jag har tagit ett steg i resultatlistan. Jag vill stå överst på prispallen, även om det är några år kvar till dess.

Och vad är nyckeln för att lyckas med dina mål?
– Att vara lugn. Jag tror att jag brände mig i båda ändarna i ett försök att passa in i mallen på en långloppssåkare. Jag tränade hårt och blev trött och brände även ut mig mentalt till slut. Nu känner jag en hunger jag inte känt förut och jag är övertygad om att det handlar om att ha ett överskott, avslutar Hedenström.

Show sharing buttons

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Fler artiklar

  • Diggins i en klass för sig – så slutade totalen för damerna

    Så gick alla cuperna för damerna efter att säsongen avrundades i finska Lahti i helgen. Diggins tidigare segrar. Variationen mellan nationerna. Sprintcupsegraren utan sprintseger.
    av Max Östlund
    25.03.2025
  • Vasaloppsvinnare gjorde comeback och vann – slog världscupsåkare

    av Langd.se
    25.03.2025
  • Missade säsongen men fann kärleken

    av Kjell-Erik Kristiansen
    25.03.2025
  • Tillbaka i Ski Classics – utmanar Ebba och Stina

    av Max Östlund
    25.03.2025
  • Nu kommer Ebba och Stina att mötas igen

    av Max Östlund
    25.03.2025