Hyllade Vasaloppsveteraner firade Mora-Nisse
Är man Vasaloppsveteran så tål man en lång dags färd mot natt.
För det var ett späckat program som bjöds de 280 veteranerna lördagen den 1 september.
Cirka fjorton timmar, men det var det värt. Inte minst när hösten är som vackrast. Och det var den denna underbara lördagseftermiddag.
Av STELLAN KVÄRRE
Och orken finns hos Vasaloppsveteraner. Visste ni att de 559 veteraner som finns i klubben representerar 19.500 (!)Vasalopp.
För att bli Vasaloppsveteran krävs att du skall ha åkt minst 30 Vasalopp och/ eller Öppet Spår. Bara ett av dessa lopp per år får räknas. Det finns ju folk som köra båda!
Det blev nu en jubileumsdag som började med besök i Vasaloppsmuseet i Mora, fortsatte med kontrollstopp uppe på Björnarvet med bland annat underhållning på bockhorn från John-Erik Eggens ( medlem nr 76 ), underhållning och lunch vid Boggberget och tipspromenad till Evertsbergs bygdegård.
Det var inte svårt att se vad som var höjdpunkten i detta 20-årsjubileum i Fäders Spår.
För i Evertsbergs väntade 90-årsjubilaren Mora-Nisse Karlsson.
Som den största rockstjärna blev Mora-Nisse hedrad av veteranerna som dels ville bli fotograderad med mästarnas mästare, få trycka hans hand och sägs vem de var och hur mycket de beundrade den niofaldige vinnaren.
Det är ju också så att det är Mora-Nisse som inspirerat de flesta att satsa på och att kunna genomföra de nio milen mellan Berga By och Mora.
Ett lopp som gett så många en sån stark känsla, för att inte tala om självkänsla.
Nisse blev också hedrad med en sång inne i Bygdegården, på melodin Putte –du är min ögonsten.
Vi kan väl dra de två verserna:
” Nisse-du är vår ögonsten.
Nisse-se´n du på raska ben.
Nisse vann Vasaloppet
Var svenska hoppet-i vita spår.
Nisse- i veteraners lag
Nisse-vi hyllar dig idag
Nisse-vi gratulerar
Till dina framgångsrika år”.
Det är sällan vi sett en sådan sångarglädje, fullt i klass med ” Allsång på Skansen”.
Inte att undra på att alls vår Mora-Nisse fick en klump i halsen. Han tycker nog annars att han fått sin beskärda del av hyllningar under sin fantastiska 9o-årsdag på Andreasgården i Mora.
Innan dess hade våra veteraner fått kämpa sig igenom en mångkamp innan de kom in i stugvärmen. För när solen gick ned då blev det genast bistrare runt kinderna.
Och vad vore en bättre inledning på kvällen än att sjunga klubbens veteranvisa. Vi tar väl en av verserna:
” Du veteran kom med och sjung och sitt ej stilla, tyst och tung
I vårat gäng med fart och fläng, det får ej vara något häng.
Vi drömmer om snövita dagar, vi sjunga på vår fest HALLÅ, HALLÅ”
![]() |
Elin Ek uppvaktades för sin seger i Vasaloppets damklass 2007. är tillsammans med Gustav Vasa alias Nisse Nyström. Foto: Stefan Carlsson |
Hyllad av Elin.
Egentligen borde vi sjungit också för henne för det finns en lämplig låt: ” Drömmen om Elin ”. För visst var det en dröm för Elin, ett lopp där hon inte behövde plåga sig alltför mycket. Det var ” bara” att hänga med.
Däremot kunde inte herrsegraren Oskar Svärd komma till Evertsberg.
Han befann sig i Kroatien för militär-VM i orientering.
Men på plats fanns de tretton åkare som genomfört 40 år i Fäders Spår:
Willy Roxhed, Mälarö, Rolf Björkqvist, Stern, Weine Pettersson ,Sya, Viljo Kylle, Skillingaryd, Ingemar Sundberg ,Mälarö, Martin Karlsson, Borgstena , Åke Davidsson, Rydboholm, Jan Ivar Havner, Stern, Kenneth Blomgren, Rydaholm, Åke Blomgren, Rydaholm, Bengt Andersson, Tidaholm, Rolf Jakobsson OK Nackhe och Stig Johansson, Intersport IF.
Som årets Vasaloppsveteran korades Sigvard Eriksson, Upplands Ekeby. Han började köra Vasaloppet och har nu hunnit med 47 lopp.
När vi ser klubbtillhörigheten hos dessa gentlemän slås vi av hur många som kommer från syd och mellansverige.
Och längst söderifrån kom 59-årige Steen Kruuse, pensionerad banktjänsteman från Helsingör i Danmark.. Nu är han som förste dansk en vasaloppsveteran. Tidigare finns av utländska gäster, fem danskar, tre schweizare och två finländare i församlingen.
Kruuse berättade att han blev förtjust i Vasaloppet 1971 då han på teve såg norrmannen Ole Ellefsäter vinna. Två år senare debuterade han utan att ha någon fästvalla under skidorna.
Han förstod fadäsen när någon frågade vad han hade för valla. Vadå, undrade Steen. Det blev kämpigt uppför till myrarna och det var då han fick höra att nu börjar tävlingen.
Men dansken blev inte förskräckt, han har nu genomfört 19 Vasalopp och 11 öppet Spår och har som bästa tid i Vasaloppet 6.19 (1991 ).’
Det var en gemyltig man, denne ” gammeldansk” som hade nära till skratt och som också visste hur det skulle gå i det stundande EM-kvalet i fotboll mellan Danmark och Sverige på Råsunda.
” Tyvärr, Sverige. Danmark vinner med 2–1 ”.
Det fanns också många andra intressanta personer på plats i Evertsbergs Bygdegård.
Bröderna Bo och Börje Karlsson från Landsbro kör första söndagen i mars sina 50:e lopp.
Vilket jubileum.
– Men vi tänker inte köra i mål arm i arm., berättade de. Så lika är vi inte i åktider. Men det kommer att bli en härlig känsla, och det skall vi fira.
Hoppas de båda blir friska, för det här blir ett speciellt jubileum.
Och med sina 50 lopp kliver de in som nr 5 och 6 i 50-klubben, låt oss kalla den Vasaloppsveteranernas adelskalender. Den toppas av evigt unge Bengt Eriksson från Älvdalen med sina 54 lopp i sträck ( han var tvåa som bäst , tvåa efter Gunnar Larsson ). Närmast efter Bengt kommer Gunnar Sold, Rättvik med 53 lopp.
![]() |
Bröderna Bo och Börje Karlsson, Landsbro IF genomförde i år sina 49:e lopp. Siktar på 50:e loppet 2008. Foto:Stefan Carlsson |
Från Småland kommer också tvillingbröderna Bo och Kenneth Blomgren, Rydaholmarna som alltså belönades för sina 40 lopp, i svit dessutom.
Det är segt virke i smålänningar, vi skall komma ihåg att Småland haft en Vasaloppsvinnare: Hans Persson från Blomstermåla.
Apropå vinnare så fanns på plats i Bygdegården, inte bara Mora-Nisse utan också Janne Stefansson och Staffan Larsson.
Staffan stod för stor underhållning när han berättade om förberedelserna inför sitt klassiska Vasalopp då han bara använde armarna och ändå länge fanns med i toppstriden.
Berättelserna om året då han blev uppåkt och besegrad på mållinjen av Peter Göransson, och när han året därpå fick sin stora REVANSCH. Det är också ett stort stycke dramatisk Vasaloppshistoria.
Staffan var en verkligt god berättare och jag som skulle intervjua fick knappt en syl i vädret. Det var nog lika bra.
Efter god middag, musikunderhållning och dans avslutades kvällen med ett stopp vid Oxbergs kapell.
Det blev en litet annorlunda upplevelse med en kyrkans man. Kontraktprosten i Mora, Gunnar Kärrbom har ett stort och varmt intresse för idrotten och sätter in den i sina rätta sammanhang. Vare sig det gäller skidor eller den andra stora sporten i Mora: ishockeyn.
Många var trötta efter en lång dag, men den stilla stunden i Oxbergs kapell lovordades av många som ett extra vackert och starkt minne av 1 september i Fäders Spår.