Vad är förklaringen till den tunga inledningen det för stjärnspäckade teamet?

av Mårten Lång • 15.02.2024
Förra året skördade Team Aker Daehlie stora framgångar och vann lagtävlingen. Den här vintern har de knappt varit på prispallen. Vad hände med den norska privatsatsningen?
Förra året skördade Team Aker Daehlie stora framgångar och vann lagtävlingen. Den här vintern har de knappt varit på prispallen. Vad hände med den norska privatsatsningen?
Förra året skördade Team Aker Daehlie stora framgångar och vann lagtävlingen. Den här vintern har de knappt varit på prispallen. Vad hände med den norska privatsatsningen?

Vi har kommit halvvägs på vinterns säsong av Ski Classics, och det har varit få ljuspunkter för Team Aker Dæhlie. Nu vänder de på varenda sten för att kunna vända utvecklingen och ”rädda säsongen”.

För ett år sedan var det ett helt annat läge. Det norska privatteamet tog pallplatser helg efter helg, och bland annat blev Max Novak trea i totalsammandraget. Dessutom vann Astrid Öyre Slind fem tävlingar i Ski Classics, men chanserna till en riktigt framskjuten placering i sammandraget fanns inte då hon parallellt satsade på de traditionella distanserna. En satsning som tog henne till VM-guld i stafett och individuell medalj i skiathlon.

Den här säsongen finns det än så länge väldigt lite att hurra för.

Just nu, med halva säsongen avverkad ligger laget med Ski Classics största budget- och stötteapparat på sjätte plats i lagtävlingen där man samlat ihop 713 poäng, att jämföra med ledande Team Eksjöhus med 1360. 

Silje Öyre Slind är lagets högst rankade åkare på en åttonde plats; Max Novak ligger på 13:e plats.

– Vi hade siktat på mer, säger teamchef Joachim Aurland till Langrenn.com, och medger att det skapar frustration.

– Det är klart att det drabbar alla, både idrottarna och stötteapparaten, säger han.

Team Aker Dæhlie grundades inför förra årets säsong. Det är Björn Dæhlie och Kjell Inge Rökke i Aker som ligger bakom den norska storsatsningen, och budgeten ligger på 15 miljoner norska kronor om året.

Laget har för tillfället 45 idrottare i uppställningen fördelat på långlopp och traditionellt samt en omfattande stödapparat, inte minst på valla- och utrustningssidan. Och det är långloppsåkarna som sliter mest just nu.

Lagledaren Joachim Aurland är tydlig med var Team Aker Dæhlies problem ligger:

– Åkarna är i bra form. Det är vi i vallaboden som inte riktigt har fått till det efter jul. Vi har levererat skidor som är för dåliga, och det tar jag på mig, säger Aurland.

Vad beror detta på?
– Hade vi haft svaret på det skulle vi göra något åt ​​det. Men jag skulle säga att det beror på en kombination av saker. Men efter fluorförbudet har det kommit många nya produkter och nya metoder att använda dem som vi inte varit så bekanta med. Efter jul har det varit mycket speciellt väder, och vi har inte lyckats få till det i de kalla omständigheter som det varit.

Inte ens i Marcialonga, ett lopp som de har lång erfarenhet av, lyckades de med skidorna.

– Det var mycket kallare än vi hade förväntat oss. När vi var ute och testade vid fyratiden på morgonen var det bara fyra-fem minusgrader. Men när åkarna drog iväg några timmar senare var temperaturen nere i 12-13 minus.

Knut Nystad, tidigare vallachef för det norska landslaget i längdåkning, är nu general manager för Team Aker Dæhlie. Även han kliar sig i huvudet över vallaproblematiken för långloppslaget.

– Vi ska vara ärliga om att vi för närvarande inte är tillräckligt bra på utrustningssidan? Det är tråkigt för idrottarna, och vi jobbar på att vända på saken, säger Nystad till Langrenn.com.

Även om han tydligt ser var problemet ligger har han inga konkreta lösningar.

– Vi har inte klarat övergången till fluorfritt så bra som några av de andra lagen. Det är bara att erkänna. Kanske har vi använt fel produkter, fel metodik vid påförande, fel struktur. Det finns många faktorer här. Men idrottarna är i form. De presterar i andra typer av lopp, och testpass de gör när de är hemma visar detsamma.

Vilka åtgärder vidtar du för att lösa utrustningsproblemen?
– Jag använder miljöerna runt omkring mig, och jag har turen att jag har varit med i spelet ett tag, så jag har ganska många jag kan ringa upp och fråga. Det går åt båda hållen: vi ber andra om råd och tips, och vi ger råd när andra frågar. Vi måste bara fortsätta testa och testa och testa. Det är inte så att vi plötsligt har blivit dåliga på att valla våra skidor. Vi har levererat skidor i världsklass på andra lopp.

Nu hoppas Aurland och Nystad att åkarna ska få bättre skidor redan i helgen.

– Vi måste bara kavla upp ärmarna och göra vad vi kan för att ge atleterna tillräckligt bra skidor. Men nu spås normalt vinterväder i Orsa fram till helgen.

Laget mönstrar följande uppställning till helgen: Max Novak, Petter Stakston, Stian Hoelgaard och Thomas Bucher-Johannessen, samt Guro Jordheim och Silje Øyre Slind på damsidan.

– Vi hoppas att vi kan skicka ut dem med bra skidor. Då tror jag att de kommer vara långt uppe och slåss om både pallplatser och segrar. Alla är tillräckligt bra för att slåss om pallen, men de är beroende av bra skidor, säger Aurland.

Show sharing buttons

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Fler artiklar

  • Inför Marcialonga Bodø – Det finns tillräckligt med snö

    Glädjebeskedet från arrangören: Marcialonga Bodø har tillräckliget med snö. – Just nu cirka 40-50 cm.
    av Pressmeddelande
    17.03.2025
  • ”På söndag går jag mitt sista skidlopp”

    av Max Östlund
    17.03.2025
  • Linn fortfarande borta – De tävlar i Tallinn

    av Pressmeddelande
    17.03.2025
  • Efter diskningen – Sverige har överklagat

    av Max Östlund
    17.03.2025
  • Flyttbara bindningar: Knepen du bör känna till

    av Johan Trygg
    16.03.2025