Tre tips för tryggare rullskidträning
Så minskar du risken för skador och olyckor under rullskidträning. Och har du koll på reglerna som gäller på rullskidor? För inte så länge sedan tillkom en ny regel.
För många skidåkare markerar 1 maj starten på en ny säsong och början på barmarkssäsongen, där rullskidträning är en viktig och naturlig del av förberedelserna.
Se också: När ska jag börja med rullskidor efter vintersäsongen?
Även om rullskidor är den mest specifika formen av barmarksträning, finns det också en betydande risk för skador och olyckor i samband med rullskidåkning.
Många minns säkert den tragiska olyckan i Norge i augusti 2022, där den slovenska längdskidåkaren Hana Mazi Jamnik omkom efter att ha blivit påkörd under rullskidträning.
Varje år blir rullskidåkare påkörda av bilar under träning, eller skadas på grund av hål i vägbanan, sprickor i asfalten eller andra oförutsedda problem.
Här är tre enkla tips för säkrare rullskidåkning
Hjälm är en självklarhet, och glasögon minskar risken för att få in sand och insekter i ögonen. Kom också ihåg att använda reflex – även mitt på dagen. Och har du koll på rullskidvettreglerna? Det har nämligen tillkommit en regel nummer 11.
Se alla rullskidvettregler längre ner i artikeln.
1. Välj rätt terräng
Det byggs allt fler rullskidanläggningar, och dessa banor har stora fördelar – både för att de är stängda för biltrafik och för att de är utformade som tävlingsbanor, vilket gör dem mer relevanta för träning. Men alla bor inte nära sådana anläggningar, och för många är landsvägen därför en naturlig träningsarena – med tillhörande utmaningar och faror.
Sök upp terräng du behärskar, och var inte rädd för att lämna asfalten. Hårda, fina grusvägar fungerar bra för rullskidor, ger dessutom en större naturupplevelse och har minimal trafik. Ska du använda landsväg bör du välja rutter med god sikt, bred vägren och lite trafik.
Osäker på vilka rullskidor som passar dig bäst? Se vårt stora rullskidtest.
2. Syns
– Använd kläder som syns, och hjälm är såklart obligatoriskt, säger Audun Svartdal.
Den tidigare landslagstränaren ser ofta åkare längs vägen i mörka kläder i skymningen. Det är riktigt farligt, och många tror att reflexsömmar i träningskläderna räcker för att synas.
– Särskilt vid lågt stående sol eller motljus är det svårt att se personer med mörka kläder, även om de har reflexer, säger Svartdal.
Reflexer är alltså inte alltid tillräckligt, ens under den ljusa årstiden. Använd gärna vitt ljus fram och rött ljus bak – precis som på en cykel. Det finns ett stort utbud av bra och lätta lampor som kan fästas på kläder, hjälm eller vätskebälte med klämma eller kardborre.
Tänk också på vad du har på dig när du åker rullskidor.
– Ha på dig en jacka som syns – gärna knallgul och med långa ärmar. Jag märker också att bilister håller lite större avstånd till dem som bär starka färger, säger Svartdal.
3. Följ rullskidvettreglerna
Se till att du är uppdaterad på rullskidvettreglerna – och följ dem.
Detta är rullskidvettreglerna
- Åkaren ska på ett bra sätt kunna behärska rullskidor – särskilt när det gäller bromsning och vändning.
- All upplärning och träning för nybörjare ska ske på avskärmade områden utan fordonstrafik.
- Rullskidåkare räknas som gående i trafiken. Träning för yngre bör ske på cykelvägar eller andra bilfria, välasfalterade platser.
- Det är tillåtet att använda landsvägen för träning där förhållandena tillåter det. Det är allmänt accepterat att rullskidåkare åker på höger sida av vägen.
- Om du måste träna på väg med fordonstrafik, bör detta ske på platser med god överblick.
- Var tydlig och gör dig förstådd i trafiken. Ta hänsyn till andra trafikanter – glöm inte att du är den mjuka.
- Träningen bör helst ske i dagsljus eller på välbelysta, bilfria områden på kvällen.
- Reflex är obligatoriskt när ljusförhållandena kräver det, men rekommenderas vid all träning längs vägar. Använd väst och reflextejp på ändarna av rullskidor och stavar samt fram och bak på hjälmen.
- Godkänd cykelhjälm bör alltid användas. Glöm inte heller glasögon – rullskidspetsar har inga trugor, och det är kort väg till ögonen.
- Sverige får allt fler rullskidanläggningar. Dessa bör användas för träning där det är möjligt.
- Stavspetsar och trugor med en diameter på minst 30 mm rekommenderas vid organiserad träning, och blev obligatoriskt i rullskidtävlingar från och med 01.07.22.
”Rullskidvettreglerna” är framtagna av Norges Skidförbund, Norska Skidskytteförbundet, Norska Statens Vägverk och Trygg Trafikk. I Sverige går det inte att hitta en motsvarande lista.
Rullskidveckor
I maj är det rullskidveckor på Langd.se och vi kommer publicera artiklar med fokus på rullskidåkning, både klassiskt och skejt, för åkare på flera nivåer.
Apropå teknik hittar du HÄR fyra teknikfilmer om skejttekniken. Videorna går igenom alla de olika växlarna i skejt på ett pedagogiskt och lärorikt sätt.
För att få tillgång till alla artiklar, videor, tester och köpguider måste du vara medlem på Langd.se. Medlemskapet ger dig tillgång till allt innehåll på Langd.se samt våra samarbetande sajter Langrenn.com, Maastohiihto.com, Beszky.net och Proxcskiing.com.
Du får dessutom obegränsad tillgång till vår streamingtjänst SC Play, där du bland annat kan se alla lopp i Ski Classics Pro Tour och utvalda tävlingar i Challengers-serien, sportdokumentären Ski Classics: Ski or Die, samt sommaridrotter som UCI Mountain Bike Eliminator World Cup – och instruktionsvideor i längdskidåkning och rullskidor.
Uppdaterad 5 maj 2025. En version av denna artikel publicerades den 1 maj 2023.