30 julnötter om skidskytte – är du bra på det?

av langd.se • 26.12.2025
Här kommer våra sista 30 julnötter. I dag är det 30 frågor om skidskytte. Kanske inte så lätta – man glömmer snabbt resultat och namn. Facit hittar du allra längst ner.

Här kommer våra sista 30 julnötter. I dag är det 30 frågor om skidskytte. Kanske inte så lätta – man glömmer snabbt resultat och namn. Facit hittar du allra längst ner.

1) Den första olympiska mästaren i skidskytte var svensk. Det skedde i Squaw Valley i USA 1960. Vad hette han?
a) Janne Halvarsson
b) Klas Lestander
c) Tommy Höglund

Foto: NORDIC FOCUS

2) Vilken norsk skidskytt vann sin första världscuptävling i Le Grand-Bornands sista lopp före jul?
a) Maren Kirkeeide
b) Karoline Knotten
c) Juni Arnekleiv

3) Vem arrangerar VM i skidskytte 2027?
a) Otepää, Estland
b) Ruhpolding, Tyskland
c) Holmenkollen, Norge

Foto: BILDBYRÅN

4) Ole Einar Bjørndalen vann OS-sprinten i Nagano 1998. Det blev norsk dubbel. Vem tog silver?
a) Halvard Hanevold
b) Frode Andresen
c) Lars Berger

Foto: NORDIC FOCUS

5) USA:s Campbell Wright tog två medaljer på VM 2025. Men han kommer egentligen från ett annat land. Vilket?
a) Kanada
b) Australien
c) Nya Zeeland

Foto: NORDIC FOCUS

6) Vad heter den finska åkaren som sensationellt blev tvåa i världscuppremiären i Östersund den här säsongen?
a) Suvi Minkkinen
b) Sonja Leinamo
c) Kaisa Mäkäräinen

Foto: BILDBYRÅN

7) En norsk åkare tog två guld och ett silver under OS i Vancouver 2010. Vem?
a) Ole Einar Bjørndalen
b) Emil Hegle Svendsen
c) Halvard Hanevold

Foto: NORDIC FOCUS

8) Systrarna Öberg och Anna Magnusson kommer alla från samma stad i norra Sverige. Vilken stad?
a) Piteå
b) Luleå
c) Skellefteå

9) Vem vann herrarnas totala världscup förra säsongen?
a) Johannes Thingnes Bø
b) Sebastian Samuelsson
c) Sturla Holm Lægreid

Foto: NORDIC FOCUS

10) En fransk herråkare som tog två guld och tre silver under OS i Peking 2022?
a) Quentin Fillon Maillet
b) Émilien Jacquelin
c) Éric Perrot

Foto: NORDIC FOCUS

11) När arrangerades VM i skidskytte (seniorer – JVM gick där 2025) senast i Östersund?
a) 2015
b) 2019
c) 2021

12) Vad heter platsen i Alberta, Kanada, där det har arrangerats världscup både i längdskidor och skidskytte?
a) Canmore
b) Thunder Bay
c) Silver Star

13) Norsk skidskytt som vann OS-guld både 1968 och 1972 – och som senare blev polis?
a) Tor Svendsberget
b) Ragnar Tveiten
c) Magnar Solberg

14) En gång har VM i skidskytte arrangerats i Falun. När?
a) 1981
b) 1986
c) 1991

Foto: NORDIC FOCUS

15) Den italienska stjärnan Lisa Vittozzi kommer från samma lilla by som den tidigare längdstjärnan Silvio Fauner. Vad heter byn?
a) Cortina d’Ampezzo
b) Toblach/Dobbiaco
c) Sappada

16) När blev singelmixstafett en OS-gren?
a) 2018
b) 2022
c) Är inte en OS-gren

17) Finsk skidskytt som tog VM-guld 1975, 1977 och 1981?
a) Paavo Puurunen
b) Heikki Ikola
c) Juhani Suutarinen

18) Norsk skidskytt som tog VM-medalj i alla sju loppen i Anterselva/Antholz 2020, varav fyra guld?
a) Marte Olsbu Røiseland
b) Johannes Thingnes Bø
c) Tiril Eckhoff

19) Hur många guld tog Elvira Öberg på junior-VM i Otepää 2018?
a) 1
b) 3
c) Inga

20) Förra säsongen arrangerades VM i skidskytte för första gången i Schweiz. Var?
a) Davos
b) Lenzerheide
c) St. Moritz

Foto: NORDIC FOCUS

21) Svensken Olle Dahlin är president i IBU. Från vilken stad kommer han?
a) Karlstad
b) Östersund
c) Stockholm

22) På vilket avstånd skjuter man i skidskytte?
a) 25 meter
b) 50 meter
c) 100 meter

23) Hur lång är normalt en straffrunda?
a) 150 meter
b) 200 meter
c) 250 meter

24) Hur stor är tavlan vid liggande skytte?
a) 30 mm
b) 45 mm
c) 60 mm

25) Och hur stor är tavlan vid stående skytte?
a) 90 mm
b) 105 mm
c) 115 mm

Foto: NORDIC FOCUS

26) Två platser i Tyskland arrangerar normalt världscup varje år. Den ena är Ruhpolding. Vilken är den andra?
a) Arber
b) Oberstdorf
c) Oberhof

Foto: BILDBYRÅN

27) I vilken norsk stad bor Johannes Thingnes Bø?
a) Kongsvinger
b) Kongsberg
c) Lillehammer

Foto: NORDIC FOCUS

28) Hochfilzen är ett fast stopp på världscupen. I vilket land ligger arenan?
a) Tyskland
b) Österrike
c) Slovenien

Foto: NORDIC FOCUS

29) Fransk stjärna som i höstas dömdes för att ha stulit från en lagkamrat?
a) Lou Jeanmonnot
b) Océane Michelon
c) Julia Simon

Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/kekstock.com

30) Vad heter skidskytteorten i Slovenien som arrangerar världscup?
a) Hochfilzen
b) Pokljuka
c) Nové Město na Moravě


Facit – skidskytte

1-b, 2-a, 3-a, 4-b, 5-c, 6-b, 7-b, 8-a, 9-c, 10-a,
11-b, 12-a, 13-c, 14-b, 15-c, 16-c, 17-b, 18-a, 19-b, 20-b,
21-a, 22-b, 23-a, 24-b, 25-c, 26-c, 27-a, 28-b, 29-c, 30-b.

Show sharing buttons

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

MEST LÄSTA

  • 1

    Veckans program och TV-tider för längdskidor och skidskytte

    by Langd.se
    06.01.2026
  • 1

    Veckans program och TV-tider för längdskidor och skidskytte

    by Langd.se
    13.01.2026
  • 1

    Sveriges trupp till världscupen i Oberhof

    by Langd.se
    05.01.2026
  • 1

    Svenska skidskyttestjärnan ska bli pappa

    by Maja Eriksson
    28.01.2026
  • 1

    Programmet för längdskidor och skidskytte under OS i Milano/Cortina 2026

    by Langd.se
    02.02.2026

Fler artiklar

  • Medaljgrossisten – Sveriges starkaste kort?

    Guld, silver och brons i förra OS i Peking 2022. Tre guld och ett brons i VM i Trondheim i fjol. Jonna Sundling från Tvärålund är medaljgrossisten du alltid kan lita på. Helt enkelt Sveriges starkaste kort i längdskidspåren i Val di Fiemme?
    av Kjell-Erik Kristiansen
    09.02.2026
  • OS 2026: Komplett guide inför herrarnas 20 km distans

    av Kjell-Erik Kristiansen
    09.02.2026
  • OS 2026: Komplett guide inför sprinten

    av Kjell-Erik Kristiansen
    09.02.2026
  • Får de bästa tipsen hemma – i två länder

    av Kjell-Erik Kristiansen
    09.02.2026
  • Dessa får chansen i OS-sprinten

    av Langd.se
    09.02.2026