Vilken träning ligger bakom Wangs succé?

av Johan Trygg • 12.03.2022
Vilken typ av träning har gjort kinesiske sprintåkaren Qiang Wang så bra? Den förre norske U23-världsmästaren Ole Marius Bach berättar om träningsprogrammet bakom framgången.
Vilken typ av träning har gjort kinesiske sprintåkaren Qiang Wang så bra? Den förre norske U23-världsmästaren Ole Marius Bach berättar om träningsprogrammet bakom framgången.

Ole Marius Bach var själv en stor talang i längdspåret för drygt tio år sedan. 2010 blev han U23-världsmästare i sprint i tyska Hinterzarten. Han tog även silver på skiathlon i samma mästerskap. 2009 tog han som 21-åring även brons på tremilen under norska mästerskapen. Sedan 2018 har han varit tränare för Qiang Wang och följt hans utveckling mot världstoppen.

Det kinesiska landslagets huvudtränare är en kinesisk dam, men under henne har Bach tillsammans med den olympiska mästaren från Ryssland Nikita Kriukov ansvarat för den dagliga uppföljningen av åkarna.

– Det är den kinesiske huvudtränaren som har sista ordet. Både jag och Nikita är mer assisterande tränare. Vi lägger upp det dagliga programmet, men får höra det om det är något hon inte gillar, säger Bach till Langrenn.com.

Det senaste halvåret har Nikita varit ansvarig för Qiang Wang och han lägger upp den dagliga träningsplanen. Vi har delat träningsgruppen i två och jag ansvarar för den andra delen, men vi jobbar tätt med upplägget, förklarar Bach.

Ole Marius kom med i projektet 2018. Han togs in av Bernhard Rönning. Första året stannade de i Norge. Först i Granåsen, Trondheim sedan ett år i Meråker.

– När vi startade 2018 var det tio aktiva. Innan coronapandemin var vi uppe i 50. När coronapandemin kom skickades många hem och de bästa som var i Lillehammer och i Meråker satsades det ytterligare på, säger Bach.

– Efter att coronapandemin kom flyttades allt till Kina. Sedan slutet av september har han bott där inför OS.

Bach karakteriserar träningsförhållandena som okej.

– Somrarna är väldigt fina i Kina, men vintrarna är lite för kalla och utan så mycket natursnö. Det blir många rundor i konstsnöspår. Åkarna har också stor nytta av att komma till Falun och Kollen för att åka med klister under skidorna. Det har de inte så mycket erfarenhet av, förklarar Bach.

Typisk norsk träning
Träningsfilosofin som den har tränat efter är typisk norsk träning.

– Qiang Wang har tränat enligt en normal norsk träningsfilosofi sedan vi gick in i 2018. Han har mycket naturlig fart i kroppen och tål inte extrema volymer, då blir han snabbt tom. Grovt sett ligger han på runt 700-800 timmars träning om året med två till tre hårda pass i veckan.

– Det speciella med honom är fartpotentialen. Det är inte många som har den. Det är den ökade uthålligheten som nu har gjort det möjligt för honom att slåss i toppen, säger Bach, som tror att det fortfarande är möjligt för kinesen, som fyller 29 år i april, att bli ännu bättre.

– Jag tycker att det finns mycket att gå på. Han kan fortfarande bli mycket bättre med rätt uppföljning. Nu har han också verkligen fått blodad tand efter de senaste veckornas fina resultat och går in i sina bästa år som skidåkare.

Hur är det med resten av åkarna då? Det är en bit ner till resten men Bach tror att det finns potential i några av dem.

– Vi har några andra åkare som kan lyfta sig. Speciellt ett par tjejer som inte har kommit hela vägen sedan vi kom tillbaka till Europa, men de har potential att gå långt, konstaterar Bach.

Han pratar i första hand om Xin Li och Chunxue Chi som varit med sedan Granåsen 2018. De två kinesiska atleterna Dinigeer Yilamujiang och Qinghua Ma, som tränas av Kristian Bjune Sveen, har också visat stor potential de senaste säsongerna.

När säsongen är över efter helgens lopp i Falun är det fyraåriga engagemanget i Kina med stor sannolikhet över för Bach. Med tre barn hemma i Norge kan han inte vara borta ett halvår åt gången.

– Mitt kontrakt med kineserna går ut efter den här säsongen och jag tror att min tid i Kina är över. Det har gått för mycket tid. Med tanke på att det nu är slutet så var det väldigt roligt att vi hade några bra lopp med Qiang Chang så att han kunde visa vad han är bra på.

Vad Bach ska hitta på nu är han fortfarande osäker på.

– Jag vill vara mer på hemmaplan, jag trivs också som tränare och vill fortsätta med det, avslutar Bach.

Show sharing buttons

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Fler artiklar

  • Vasaloppsvinnare gjorde comeback och vann – slog världscupsåkare

    I helgen kördes Flyktingrennet, som går mellan Norge och Sverige. Då gjorde en vasaloppsvinnare comeback och vann överlägset.
    av Langd.se
    25.03.2025
  • Missade säsongen men fann kärleken

    av Kjell-Erik Kristiansen
    25.03.2025
  • Tillbaka i Ski Classics – utmanar Ebba och Stina

    av Max Östlund
    25.03.2025
  • Nu kommer Ebba och Stina att mötas igen

    av Max Östlund
    25.03.2025
  • Hyllningen till sambon – Nu kan Nykvist göra Nilsson sällskap

    av Max Östlund
    24.03.2025