Rawald med i Gundes lag
Joakim Abrahamsson och Magnus Ingesson delar på ansvaret för herr- och damlandslaget. Dessutom knyts Ola Rawald och Mattias Persson till lagen som tränarresurser.
Gunde Svan inledde sin presskonferens vid Vattenfalls kundcenters kontor på Humlegårdsgatan i Stockholm klockan 13,00 i dag.
Och det var en lättad Gunde som tog emot media. Pusselläggandet har kostat tid och kraft. Skidkungen från Dala-Järna har vridit och vänt på flera bitar för att få de att passa in i helhetsbilden.
Men nu är det alltså klart:
Gunde fortsätter som landslagschef med det övergripande ansvaret för herr- och damlandslagen.
Joakim Abrahamsson och Magnus Ingesson får förnyat förtroende och blir i fortsättningen förbundskaptener för både herr- och damlandslaget. Norrbottens-teamet är väl samspelt. Förra säsongen var Jocke förbundskapten för damerna med Magnus som assistent. Nu får duon täcka upp för Bengt Stattin och Lars Selin som slutat i herrlandslaget.
Ola Rawald kommer fungera som en resursperson som finansieras av SOK, Sveriges Olympiska Kommitté och jobba 80 procent åt längdlandslaget. Mattias Persson kommer jobba 50 procent som tränare via Svenska Skidförbundet.
– Jag vill ha en så platt organisation som möjligt. Det jag såg från föregående säsong var att det fanns vissa brister med att ha en förbundskapten och en assisterande sådan och nu har jag slagit ifrån mig det, säger Gunde Svan.
Vad säger du om ryktena att du själv skulle gå in som förbundskapten?
– Nja, där vet jag inte vem de har lyssnat på. Det är väl som vanligt att tidningarna spekulerer. Dessutom låter det i media som jag frågat massa personer och alla har tackat nej. Det stämmer alltså inte. Jag har hela tiden tänkt mig Jocke och Magnus som ytterst ansvariga och så stärka upp dem ytterligare med Ola, som kommer ha störst tryck på sprint, och Mattias, som kommer jobba mer mot traditionellt.
Landslagschefens tanke är att hela laget, damer och herrar, kommer delas in i olika grupper och få en av dessa fyra ledare som ”egen” kontaktperson/tränare. Några kommer även ha kvar sina tränare utanför landslaget.
– Det här är ett steg i utvecklingen mot en mer individanpassad träningsmodell, säger Gunde Svan som också kommer jobba för att få en tydligare kommunikation med de aktiva.
– När man tackar ja till att vara med i det svenska längdlandslaget ska det inte finnas några frågetecken om vad det innebär.
Längd.se återkommer med info från Gundes presskonferens och träningsgrupper.