Teknikeksperten varnar: –För varje centimeter fel stavlängd tappar man tid
Det säger teknikexperten och Vasaloppsgurun Erik Wickström, som tror att många inte är medvetna om hur mycket stavar och stavlängd betyder, och därför inte lägger tillräckligt med tid på att hitta rätt utrustning.
Erik Wickström har skrivit flera böcker om längdskidåkning, träning och utrustning. Han håller föredrag och ligger bakom podden ”Lagom Kondition” riktad mot nybörjare och motionärer. Han erbjuder också träningsvägledning till utövare på alla nivåer (förutom elitlöpare) genom sitt företag Wickström Coaching.
Wickström har själv åkt Vasaloppet ett flertal gånger, såväl som andra motionslopp, men är också teknik- och träningsvägledare för längdskidåkare och motionärer på olika nivåer. Han är bekymrad över det han ser både i tävlingsspåret och på sina egna teknik- och träningstillfällen.
– Folk slarvar fruktansvärt med stavar. De lägger ner massor av tid på skidor och skor och annan utrustning, men stavar verkar det som de inte bryr sig så mycket om, säger den erfarna träningsvägledaren.
Läs även: Fokus rullskidor: Vi snackar stavlängd och pjäxstöd
Wickström pekar varnande framför allt i riktning mot sportaffärerna.
– Många återförsäljare är jättebra på att plocka ut rätt skidor och pjäxor till folk, men när det kommer till stavar verkar det som att de saknar kunskap och skickar iväg folk med helt fel utrustning.
Det är speciellt två saker den erfarne träningsvägledaren ser gå igen i det sammanhanget.
– Jag ser otroligt många som har för korta stavar och för stora remmar, säger han.

Obehag och frustration
Slarv och hastverk i stavavdelningen och fel storlek på stavremmarna kan kosta dig mycket både i tid och skidglädje, men också leda till att du får ont i händerna.
– Jag tror inte folk är medvetna om hur mycket de förlorar på att ha fel längd på stavarna, och speciellt för korta stavar, säger Wickström, och utvecklar:
– För varje centimeter du kapar ner på stavlängden i förhållande till maxgränsen för FIS, förlorar du en hel del tid i stakning. För elitlöpare och många av de ivrigaste motionärerna är det bara stakning som gäller i långlopp, så för dem betyder det extra mycket. Den gruppen brukar dock vara bra på att ha rätt stavlängd. Men allt fler även på lägre nivå stakar mer och mer, så detta påverkar alla.
Maxgränsen för FIS för stavlängd definieras som din kroppslängd i centimeter med pjäxor på x 0,83.
– Vissa kanske känner att det är lite tyngre i diagonalåkning om stavarna är ända upp till maxgränsen, men det är väldigt lite jämfört med vinsten av rätt stavlängd i stakning, tillägger Wickström.

Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN
Välj rätt stavlängd
Så hur långa ska stavarna vara i förhållande till kroppslängden?
– Den maximalt tillåtna stavlängden utifrån FIS regler brukar faktiskt vara ganska så perfekt för de flesta. Och det gäller både för eliten och motionärerna. Det ser jag gång på gång när jag håller teknikkurser, säger Wickström till Langrenn.com.
Kom ihåg att maxgränsen för FIS räknas från där remmen är fäst till stavhandtaget. Det kan variera mellan olika tillverkare. Många stavtillverkare fäster nu stavremmen bara en centimeter från toppen av stavhandtaget, men på vissa stavar kan den vara fäst upp till fyra centimeter under toppen av stavhandtaget.
Därför är det viktigt att veta om stavlängden som är markerad på staven är räknad från spetsen till toppen av stavhandtaget, eller från spetsen till där stavremmen är fäst i stavhandtaget, oavsett om det är helt överst eller lite under toppen. Det kommer att ha betydelse för vilken stav du ska köpa, och ändå få rätt längd.
– En duktig återförsäljare kan plocka ut rätt stavlängd, men bara om du poängterar att du vill ha stavar som är den maximalt tillåtna längden, poängterar Wickström.
Läs mer: Så skrev stakande Staffan skidhistoria
Glöm inte remmarna
Det är inte bara stavlängden som är viktig när du ska köpa stavar. Lägg också lite tid på att hitta rätt storlek på remmen.
– Det här med stavremmar är väldigt individuellt. Det gäller inte bara storleken utan också formen på remmen. Och jag skulle säga att det är ännu mer individuellt än pjäxor, säger Wickström.
Storleken viktig
Vissa har stora händer, andra har små. Vissa gillar att åka med de tunnaste skidhandskarna, andra föredrar handskar eller vantar. Detta kommer att påverka hur stora remmarna bör vara. Men fel storlek på remmarna är en dålig idé av flera anledningar.
– Har du fel storlek på remmarna kan du få skavsår på händerna, fel belastning på händer och handleder, samt att du kan få obehaglig retur på stavpendeln där staven inte faller tillbaka i handen på rätt sätt efter varje stavtag, säger Wickström, och fortsätter:
– Ofta är remmarna för stora. Det gör att du måste hålla fast i staven under hela stavtaget, och därmed spänner du underarmen onödigt i slutet av stavtaget, i stället för att kunna slappna av. Jag skulle säga att mer än hälften av de som har varit på våra kurser har för stora remmar. Jag själv använder storlek 8 i handskar, men har remmar i storlek S.
De flesta tillverkarna gör stavremmar i flera storlekar som lätt kan bytas och användas om varandra. Men köp inte nya eller byt till ovana remmar kvällen före ett långlopp, tipsar Wickström.
– Har du köpt nya stavar eller remmar, så är det viktigt att lägga lite tid på att justera dem korrekt och känna att de sitter och fungerar precis som de ska. Jag skulle säga att du behöver minst en lång långtur eller mer för att vara säker på att du har fått dem som de bör vara.

En tidigare version av denna artikel var publicerad i februari 2024.