Sista förberedelserna inför Vasaloppet
Det är svårt att förbättra sin kondition och styrka nämnvärd på kort tid, men det finns några andra saker att tänka på sista tiden in mot ditt lopp:
- Träna spårbyte
Vissa teknikförbättringar går att göra även nära ett lopp, som exempelvis vinklar på stavarna i stakningen. Andra utvecklingsområden kan vara svårare att hinna med, såsom att vara trygg med tyngdöverföringen samt att ledigt stå på ett ben i diagonalåkning.
En teknikträning som ger bra ”bang for the buck” sista veckorna är spårbyten. I ett Vasalopp byter du spår många gånger, vare sig du vill eller inte. I flack terräng kan du vinna mycket tid på ett ”korrekt” spårbyte. I nedförsbackar är det en säkerhetsrisk att inte kunna byta spår.
Många jag möter på kurser och lektioner är rädda för att kliva ur spåret när det går fort. Är du en av dem: Träna jättemycket på att kliva ur spåret i låg fart där du känner dig mer trygg. Om du blir bra på det kommer du troligtvis också känna dig lite mindre osäker på att gå ur spår i högre fart i skarpt läge.
Läs också: Vasaloppstvåan: ”Mycket att vinna på att träna teknik”
- Fokusera inte på ”nyckelpass”
Du kommer inte förbättra dig med tio procent bara för att du kör ett visst intervallpass, en viss längd på ett långpass eller träningsveckor med specifika timtal.
Fortsätta träna på. Genomför den träning du är van vid och gör ingen dumt. Skippa de hårdaste och längsta passen, men sluta inte träna.
Sikta på att komma frisk och hel till startlinjen istället för att chansa i träningen för att eventuellt komma i någon promille bättre form.
- Se över stavarna.
De flesta har redan skaffat sig de skidor, skidskor och stavar som ska användas i sitt lopp i Vasaloppets vintervecka. Men jag skulle ändå vilja att du tar en titt på dina stavar en gång till.
Många sporthandlare slarvar när de säljer stavar till motionärer, som ofta är för korta, har för stora handremmar samt har för liten truga. Det är något vi märker varje år bland våra elever.
Den maximalt tillåtna längden för stavar är ganska lagom både för elit och motionär. Även om kanske stavarna känns aningen långa för diagonalåkning så gör det inte så mycket. Att ha för korta stavar däremot gör att du förlorar rejält i stakåkningen.
Gällande stavremmar bör du ha i princip så små det går utan att det klämmer. Det gör att du slipper hålla i staven så mycket och att istället remmen gör en stor del av jobbet.
Att ha för små trugor är inte roligt när det är dåligt stavfäste. För en elitåkare kan små trugor vara en fördel då staven blir lättare, men för en motionär är eventuella fördelar med små trugor mindre på grund av lägre fart. Och nackdelen med små trugor när stavarna sjunker igenom snön kan bli enorm.
- Tänk igenom ”den stora dagen”
Oavsett vilken lopp i Vasaloppets vintervecka du åker kan det vara en logistisk utmaning. Det är start och mål på olika platser, det är mycket folk i omlopp och trafiksituationen kan vara utmanande.
Försök att i god tid gå igenom dagen du ska åka loppet steg för steg. När behöver du gå upp? Vad ska du äta till frukost? Hur ska du transportera dig till starten? Behöver du värma upp? Vad händer efter målgång?
Och kanske det viktigaste: Hur ska du fira? För visst ska du njuta av din målgång, oavsett om du fick den tid du siktade på eller ej!
Erik Wickström är officiell Vasaloppscoach. Han driver tillsammans med Erik Thiberg tjänsten Wickström Coaching, med träningsprogram, läger och inspiration för nybörjare och motionärer.
Är du intresserad av bra och motiverande träning för nästa skidsäsong så börjar träningsprogrammen 1 april. Det går fint att använda sitt friskvårdsbidrag för Wickström Coaching.