Sprintåkaren Buskqvist om bytet till Ski Classics
Han är uppvuxen på västkustska Tjörn; gick skidgymnasiet i Mora och tog sig till junior-VM i längdåkning och dessutom till internationella topplaceringar i rullskidor.
Under de senaste åren har fokus framför allt legat på sprintskidåkningen, och under säsongen 2020-21 slog han sig in och åkte två världscuptävlingar. I Falun tog han sig vidare till kvartsfinal:
— Jag har utvecklats hela tiden, men till den gångna säsongen kände jag inte att jag tog de utvecklingssteg som jag ville se och känna. Jag har även sedan tidigare funderat om om jag skulle ta klivet över till att satsa på långlopp. Nu valde jag att köra på det. Det känns väldigt inspirerande, säger 25-årige Alfred Buskqvist som för en vecka sedan presenterades som ett av nytillskotten i Team Ramudden.
Hur är det som duktig traditionell åkare som öppnar dörren för att tävla i Ski Classics; blir det huggsexa om dina tjänster?
— Alltså det är ju flera som varit intresserade, och det är ju en situation som jag som skidåkare inte är direkt van vid, haha. Men det är klart att det kändes bra att faktiskt ha lite förhandlingsläge. Att jag valde just Ramudden berodde på att de även tidigare har valt att satsa på åkare som kanske inte är de ”självklara valen”. De har gett chansen till personer som vill utvecklas genom teamet. Sen har de haft intressanta träningssamarbeten, bra verksamhet runt vallningen plus att det verkar vara ett väldigt bra gäng.
Varför tror du att det är fler och fler som tar klivet över till att satsa på långlopp?
— Det finns ju flera delar, men en del utöver själva utmaningen med långlopp, som måste lyftas är ekonomibiten. Både när det handlar om ren ekonomi men även stöttningen runt satsningen. För det är många bitar som redan är fixade med tävlingar, resor, läger och allt det där. Det göra att det är fler som kan satsa på det. Sen är det ju prispengarna extremt låga när det handlar om de stora eventen på de traditionella tävlingarna i Sverige. Du får 6 000 kronor om du vinner en tävling i Skandinaviska Cupen, och det är samma som du får på ett litet långlopp på hemmaplan. Så det är en stor skillnad.
Hur mycket kommer du att ändra i din träning?
— Det blir givetvis mer stakåkning. Jag har stakat ganska mycket redan tidigare, men nu blir det givetvis bli ännu mer. Sen som sprinter finns det många pass som du vill köra när du är pigg i kroppen för att se till att få ut det du vill fartmässigt. Nu kommer det att bli ganska mycket mer träning. Sen får man ju se hur de förändringarna slår. Jag ser detta som en flerårssatsning men jag vill ju vara med bra i Ski Classics redan i vinter. Till den här säsongen är jag intresserad av den gröna tröjan (sprint), jag ska jobba för att utveckla de kvaliteterna. Men sedan är det givetvis en avvägning hur möjligheterna ser ut, och hur stor chans det finns till att ta fina placeringar både i enskilda lopp men även totalt i Ski Classics, säger Buskqvist som bor i Östersund där han jobbar deltid som testledare på Vintersportcentrum.
Men de göteborgska rötterna finns givetvis kvar, och som skidfostrad i Stern finns det givetvis en extra stark koppling till Vasaloppet (där klubben år efter år är en av de absolut största klubbarna).
— Jag skulle säga att Vasaloppet är det lopp som jag i nuläget har lättast för, detta beror på att det inte är så kuperat eller tung stakning. Sen är det ju så att som Sternare ligger Vasaloppet mig väldigt varmt om hjärtat. Jag vet hur uppmärksammade de som åker under sex timmar blir bland Sternåkarna. Så jag får väl sikta på att slå mej in där då, skrattar Alfred Buskqvist som första söndagen i mars i år slutade 28:a på Vasaloppet på tiden 3.38.
Nu har han precis inlett träningsarbetet inför sin första säsong med fullt fokus på långlopp.