Världsrekordhållaren sprängde nya gränser i Nordenskiöldsloppet

Världsrekordhållaren Teemu Virtanen bröt ny barriär i Nordenskiöldsloppet.
Världsrekordhållaren Teemu Virtanen bröt ny barriär i Nordenskiöldsloppet. Nu berättar han om sitt största misstag i loppet som höll på att kosta honom månader av förberedelser. ”..en hel del Coca-Cola”
Världsrekordhållaren Teemu Virtanen bröt ny barriär i Nordenskiöldsloppet. Nu berättar han om sitt största misstag i loppet som höll på att kosta honom månader av förberedelser. ”..en hel del Coca-Cola”

Bland elitåkarna i årets Nordenskiöldsloppet fanns Teemu Virtanen, ultraskidåkare, journalist och kommentator. Virtanen imponerade stort genom att sluta på åttonde plats, vilket gjorde honom till den äldsta skidåkaren i historien att ta en topp-10-placering i loppet. Under 2024 skrev han även in sig i rekordböckerna genom att slå världsrekordet i 24-timmars skidåkning. Han överträffade den tidigare noteringen, satt av Hans Mäenpää, med 13 minuter innan tidsgränsen löpte ut. Mäenpääs rekord låg på 472 kilometer och 7 meter.

Läs även: Överlägsna segrar i Nordenskiöldsloppet

Världsrekordhållaren – En veteran inom ultraåkning

– Jag har gjort loppet fem gånger tidigare, så detta var min sjätte gång.

– Så naturligtvis visste jag vad jag gav mig in på. Jag har deltagit i 24-timmarslopp och liknande, så jag har erfarenhet av ultraåkning och uthållighetstävlingar. Men varje lopp är unikt, konkluderar Virtanen.

Förhållandena inför tävlingen var särskilt utmanande.

– Det hade varit riktigt varmt under en lång period, och när jag anlände på fredagen öste regnet ner. Det gjorde det tufft för arrangörerna, förklarade Virtanen.

– Som tur var slutade regnet medan jag testade skidor, men det blev aldrig riktigt kallt. Vid starten klockan 05:00 var spåren isiga, men längre in i loppet mjuknade de betydligt.

Som vanligt under längre lopp är utrustningsfrågor en stor del av förberedelserna. Något som Virtanen nu i efterhand kan vara lite tveksam till.

– Jag borde ha haft större trugor på stavarna – det var en av utmaningarna jag stötte på på vägen tillbaka.

I år utökade även arrangören tävlingsdistansen från 220 km till 230 km.

– Enkel väg är över 100 kilometer, och sedan åker vi tillbaka. Det är helt annorlunda än kortare lopp som Vasaloppet. Man tillbringar hela dagen på skidorna, och vad som helst kan hända.

Coca-cola och sportdryck

Till skillnad från många andra toppåkare, som har dedikerade serviceteam, genomförde Virtanen loppet utan en personlig servicestab.

– Jag skulle ha haft en serviceman, men jag reste ensam. Jag körde hela vägen dit själv och var tvungen att köra 10 timmar hem igen på söndagen.

För att hantera vätskeintaget använde Virtanen två vätskebälten, som arrangörerna hjälpte till att transportera till vändpunkten.

– Det var en enorm hjälp, erkände han.

– Men annars var jag tvungen att bära allting själv – jag hade geler fasttejpade på min dräkt och förlitade mig på servicekontrollerna för extra vätska. Mot slutet blev jag riktigt törstig. Jag fick slut på min egen dryck ungefär 70 kilometer före målgång, så jag var tvungen att ta vad som fanns tillgängligt vid stationerna. Det slutade med att jag drack en hel del sportdryck och Coca-Cola.

En annorlunda träningsmetod

Virtanens förberedelser inför årets Nordenskiöldsloppet skilde sig en del från hans vanliga upplägg för uthållighetslopp.

– Förra säsongen låg mitt huvudfokus på världsrekordet i 24-timmars skidåkning, så min träning var anpassad för det.

– Inför det här loppet bestämde jag mig för att ändra på saker och ting – jag körde inte lika många ultralånga pass. Min längsta skidtur den här säsongen var ungefär fyra och en halv timme, förutom ett 100 km rullskidpass i juni. Istället fokuserade jag på mer intensiva träningspass. Under de 12 dagarna inför loppet körde jag nio intervall- eller högintensiva pass.

Trots sin starka uthållighetsgrund inser Virtanen att han behöver återgå till längre träningspass inför framtida lopp.

– Jag tror att jag nästa år kommer att återinföra långa pass på sex till åtta timmar i min sommarträning. Jag var ganska trött på dem efter all min 24-timmarsträning, men för ett lopp som detta är de nödvändiga.

Att skriva historia

Efter sin imponerande åttondeplats fick Virtanen ett meddelande från Wolfgang Mehl, grundaren av Nordenskiöldsloppet.

– Han berättade för mig att jag hade skrivit historia – ingen skidåkare i min ålder hade någonsin tidigare slutat topp 10. Det var verkligen speciellt att höra, avslutar han.

Kompletta resultat från Nordenskiöldsloppet hittar du HÄR.

Show sharing buttons

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

MEST LÄSTA

  • Stian Hoelgaard - den eviga tvåan avslutar nu karriären.
    1

    Den eviga tvåan – lägger av efter 13 säsonger i toppen

    by Ingeborg Scheve/Max Östlund
    01.04.2025
  • 1

    Briljant Stina Nilsson i Lofsdalen Epic

    by Noah Rådmark
    05.04.2025
  • 1

    Petas från VM: Nu ska han köra långlopp

    by Ingeborg Scheve/Maja Eriksson
    22.01.2025
  • Två profiler i Team Ragde tvingas nu till förändring.
    1

    Två starka profiler försvinner från Team Ragde Charge

    by Ingeborg Scheve/Max Östlund
    13.04.2025
  • 1

    Efter petningen: ”Känner mig utknuffad”

    by Ingeborg Scheve/Maja Eriksson
    14.04.2025

Fler artiklar

  • Tävling lägger ner: ”Med flaggan i topp”

    De senaste åren har Topprullen varit ett stående inslag på rullskidkalendern. Nu meddelar arrangören att man lägger ner tävlingen.
    av Längd.se
    27.04.2025
  • Syskonen Niskanen nobbar landslaget

    av Maja Eriksson
    27.04.2025
  • Astrid Öyre Slind knäckte Johaug i Skarverennet

    av Maja Eriksson
    26.04.2025
  • Bolshunovs barndomshem totalskadad av Ukraina

    av Kjell-Erik Kristiansen
    26.04.2025
  • Svenska juniorerna imponerade i Bysprinten

    av Maja Eriksson
    26.04.2025