En bro, en världsmästare och en jädrans massa rullskidor

av Kjell-Erik Kristiansen • 29.05.2025
Trøsken. Kanske inte ett namn du har hört. En bro över Norges längsta älv Glomma norr om Sarpsborg nära gränsen vid Svinesund. Här finns inte mycket. Förutom en världsmästare på skidor och Norges största producent av rullskidor.

Trøsken. Kanske inte ett namn du har hört. En bro över Norges längsta älv Glomma norr om Sarpsborg nära gränsen vid Svinesund. Här finns inte mycket. Förutom en världsmästare på skidor och Norges största producent av rullskidor.

Det är de driftiga bröderna Nordli som står bakom Swenor i Norge. Rullskidorna skruvas ihop i en verkstad strax bortanför villan som har en sportaffär i källaren.

De var tre bröder, men mellanbrorsan Vidar gick tyvärr bort i 2017. Nu är det den gamla skidåkaren och orienteraren Jimmy, 77 och äldsta brorsan, som styr sportaffären. Yngsta brorsan Magne har hand om rullskidorna.

På kontoret hittar vi också Vidars döttrar Elin och Ida Nordli. Ida är nu VD och Elin styr allt av export och marknadsföring. De skall efter hand ta över firman som heter Sport Import AS.

Att rullskidor skulle bli deras väg i livet var lite av en tillfällighet. Och Sverige har ”skulden”.

– Det hela började i Sverige. P-O Pettersen, tidigare längdåkare och ledare från Uppsala, är Mr. Swenor. Det var han som uppfann märket och utvecklade dom första modellerna, berättar Magne Nordli.

P-O ”Poppen” Pettersson förstod att hjulen var viktiga. Han insisterade på att gummin skulle blandas för att skidorna skulle gå bäst möjligt på asfalten. Skidorna blev snabbt populära och innovativa P-O använde mycket av tiden till tester i Norge.

RULLSKIDOR i stora lådor. Det finns 17-18 olika modeller hos Swenor. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/kekstock.com

Därför blev det Swenor

Pettersson övertygade de norska elitåkarna om skidornas förträfflighet. Dom fattade intresse och plötsligt hade han hela den norska eliten på Swenor. Därav namnet.

Försäljningen växte och P-O fick Swenor in i sortimentet till Hallman Sports, som var stora på 80- och 90-talet då allt det här hände.

– Vi började med att impoertera Swenor på 80-talet och på 90-talet fick vi ett erbjudande om att köpa hela märket, säger Magne Nordli vidare och berättar att bröderna vid bron i Trøsken pantsatte alla husen och bläddrade upp en miljon friska oljekronor.

Sedan har dom aldrig sett sig tillbaka och idag finns Swenor i princip i alla länder där man åker rullskidor.

– Vår första exportorder var faktisk till Japan. Det första året sålde vi 1.500 par, minns yngste brodern Nordli.

2010 var toppåret

Försäljningen ökade sakta men säkert och i Sverige fick man in Hans Fagerberg i LL Agentur som importör. För nu gjorde man skidorna i Norge.

Och Hans är fortfarande importören i Sverige. Och skidorna skruvas fortfarande ihop vid bron i Trøsken.

– 2010 blev ett speciellt år. Då sålde vi för första gången över 10.000 par på ett år. Rekordet ligger på 16.991 par per år och idag är snittet lite lägre än det. Plötsligt skulle alla ha rullskidor och vi sålde dom första paren till USA.

Magne berättar att idag finns Swenor i dom flesta EU-länder samt i exotiska skidnationer som Indien, Brasilien, Tasmanien och Thailand.

TEAM SWENOR i lilla Trøsken i Norge, fr v: Terje Engen, Jimmy Nordli, Magne Nordli och Else Nordli. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/kekstock.com

Det är hjulen som är utvecklingen

– Rullskidorna har inte ändrat sig så väldigt mycket upp genom åren. Det finns idag 17-18 olika modeller av Swenor. Utvecklingen har varit klart störst på hjul och gummi. Vi har själva stått för den här utvecklingen. Idag har vi kommit så långt att jag inte tror det är så mycket mera vi kan göra med hjulen, säger Magne, som berättar om hjul för skating, klassiska hjul, elithjul och många olika typer.

Swenor har haft – och har fortfarande – hjälp av några av dom bästa längdåkarna för att utveckla produkterna. Bland stjärnorna och affischerna på väggen ser vi både Bjørn Dæhlie, Petter Northug och Simen Hegstad Krüger.

– Och vi har många utländska stjärnor i tillägg, säger Magne Nordli och nämner både Iivo Niskanen och hela det svenska längdlandslaget använder deras rullskidor.

Allt händer i «Terjes snickarbo»

Rullskidorna skruvas i hop i Trøsken. I en verkstad ett par hundra meter bortanför butiken och kontoren står Terje Engen och Else Nordli, som är bortgångne Vidars fru. Här finns staplar med kassor fyllda med rullskidor.

Vi hittar också Aukland-brödernas speciella modeller som göras av Swenor.

– Anders Aukland kommer i morgon och hämtar dessa, säger Terje Engen, som är stolt av skylten på utsiden som vidare att vi kommit till «Terjes snickarbo» – eller «Terjes snekkerbu» som det heter på norska.

Med stor rutin visar han hur delarna – som kommer från olika producenter – skruvas ihop till dom färdiga rullskidorna. Tempot är imponerande och det är bara ett problem för Terje.

– Han kommer från Svinndal inte så långt härifrån, men han håller på Fredrikstad i fotboll, säger Else Nordli, som liksom dom andra på firman tillhör Sarpsborgs mest ivriga fans. Dom två lokala klubbarna spelar båda i den norska högsta divisionen i fotboll, och «Terjes snekkerbu» er nog inte rätta platsen att vara när det är dags för derbyn i Østfold.

SNICKARBOA! Likt Emil i Lönneberga har Terje Engen sin egen bod där skidorna skruvas ihop. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/kekstock.com

Mindre snö – men fortfarande längdåkning

Mindre snö, längre sommarsäsong och mera träning på rullskidor.

Dessutom flera tävlingar med rullskidor. TV sänder också rullskidor. I Norge både Blinkfestivalen och Toppidrettsveka. I Sverige kan du följa SM och Klarälvsloppet och på SC Play sänder vi flera rullskidstävlingar.

Visst, rullskidor blir en viktigare och viktigare del av en längdåkares liv.

– Vi märker att vintern är kortare och att dom flesta beställer tidigare än vanligt, säer Magne Nordli.

Men han tror inte att rullskidor i framtiden blir större än längdåkning på snö och tar över som tävlingsform på översta nivån.

Har en egen världsmästare

Sedan det här med världsmästaren funderar du kanske på.

Jo, lilla Trøsken – som alltså egentligen bara är en bro över Glomma, Swenor och några hus i tillägg – har en aktiv idrottsförening.

Jens Arne Svartedal representerade Trøsken IL och blev världsmästare i sprint i Sapporo i 2007. Dessutom har klubben också Amund Korsæth, som fortfarande är aktiv. Han har vunnit världscupen på rullskidor sammanlagt.

Trøsken ligger en kvart med bil norr om Sarpsborg. Du tar norrut på riksväg 114 vid Tunevannet och kör mot Skiptvet.

PS! Följ noga med när du passerar bron. Plötsligt kan du ha passerat utan att märka det.

Show sharing buttons

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

MEST LÄSTA

  • 1

    Storklubben vill ha juniorer med på läger

    by Kjell-Erik Kristiansen
    20.05.2025
  • 1

    Ställer in prestigefyllda cupen – etablerar nytt tävlingskoncept

    by Langd.se
    21.05.2025
  • 1

    Rullskidsäsongen drar igång

    by Maja Eriksson
    13.06.2025
  • Rullskidguiden 2025
    1

    Rullskidguiden 2025

    by Langd.se
    15.05.2025
  • 1

    Tävling lägger ner: ”Med flaggan i topp”

    by Längd.se
    27.04.2025

Fler artiklar

  • Kraschade i nästan 80 km/t

    Jan Thomas Jenssen ger alltid max – även i gokart. Det slutade med en krasch i 80 km/t.
    av Ingeborg Scheve/Maja Eriksson
    11.06.2025
  • Programmet för Bauhaus Cup 2025/2026

    av Langd.se
    10.06.2025
  • Ska arrangera U23- och junior-VM i mars – men pengarna är borta

    av Ingeborg Scheve/Maja Eriksson
    10.06.2025
  • Succé på andra sidan Atlanten – på pallen i alla tävlingar: ”Ångrar mig inte”

    av Maja Eriksson
    10.06.2025
  • Historia, nutid och trender –rullskidornas utveckling och framtid

    av Langd.se
    09.06.2025