Första fluorfria tävlingen på svensk mark – så funkar testapparaten
Lördagens Sverigepremiär i skidskytte innebär att den första tävlingen med fluorförbud avgörs i Sverige. Vi hakade på den svenske vallachefen Kent Norell som berättar om hur testupplägget funkar.
Ni kan historien vid det här laget. 2019 fattade FIS och IBU beslut om att det kommer råda totalt flourförbud på samtliga sanktionerade tävlingar. Beslutet har skjutits upp flera gånger då det inte funnits någon tillförlitlig testutrustning.
Men till den här säsongen är det skarpt läge. Och på svensk mark är Sverigepremiären först ut.
Svenska Skidskytteförbundet har varit på plats under torsdagen och fredagen för att erbjuda möjlighet för klubbar och aktiva att testa skidor, detta mest för att säkerställa att rengöringsprocessen från fluor har fungerat.
Viktigt att påtala är att det under den här helgens tävlingar är klubbarna som står för åkarnas vallning. För landslagets vallateam är det två veckor till den tävlingsmässiga säsongspremiären i samband med världscupen i Östersund.
Men arbetet och testerna utifrån de nya förutsättningar som gäller i och med fluoret nu är borta som vallaprodukt har pågått sedan förra säsongen tog slut.
I landslagets vallatrailer finns 800 skidpar, dessa har rengjorts (fluoret har tagits bort).
— Det är ett arbete som man givetvis inte gör från en dag till en annan. Därutöver har vi gjort mängder av tester av nya produkter, säger vallachef Kent Norell.
I vallatrailern finns en exakt likadan testutrustning som kommer att användas av både IBU och FIS på vinterns världscup (och även på helgens Sverigepremiär):
— Det handlar om att kvalitetssäkra både vårt jobb och även vallorna. Detta gör att vi kommer att testa alla skidor vi tävlar på till vintern innan vi går med dom till IBU:s tester.
Upplägget
Senast 30 minuter före utsatt starttid ska respektive skidor levereras till test. Skidorna är då märkta med åkarens nummerlapp.
Testmaskinen testar varje skida på tre slumpvis utvalda ställen:
— Maskinen gör en spektrometri där en infraröd stråle gör en avspegling av belaget, sedan skickas en signal som skickas tillbaka in till maskinen. Då får du ett signalvärde, är det under 1.0 är det grönt ljus (läs mer om vad som händer om testet visar högre värden här nedanför), säger Norell.
Testet tar cirka två minuter.
I världscupen kommer samtliga skidor att testas även efter målgång, under Sverigepremiären står det i pm att ”Det kan genomföras slumpmässiga tester efter målgång. Om en skida då skulle visa sig vara röd innebär det DSQ”.
Innebär de nya reglerna att det kommer att vara en extra anspänning för er i det svenska vallateamet?
— Vi kommer inte att släppa iväg någon skida från vår lastbil innan den är ”grön”. Men det som det finns anspänning kring är att vi jobbar i en tävlingsinriktad och resultatfokuserad verklighet. Vi har jobbat väldigt systematiskt i den här nya utmaningen med fluorfritt. Men det är ju först när vi jämför oss med andra nationer som vi får måttstocken på hur bra det är. Men jag hoppas att vi kommer att jagas av de andra nationerna för att vi har snabba skidor, säger Norell.
Testvärde
0-1.1 Grönt värde
1.1 – 1.8 Gult värde (mäta om utan att flytta mätinstrumentet 1 gång)
>1.81 Rött värde (mäta om utan att flytta mätinstrumentet 1 gång)
Grönt värde = ok att tävla på skidorna
Gult värde = ok att tävla på skidorna. Varning till aktiv + förening
Rött värde = ej ok att tävla på skidorna. Tillåtet att lämna in nytt par för test.
Fakta: Skidskytteförbundets antifluor-protokoll för nationella tävlingar