Tiril Eckhoff: ”Intagna och elitidrottare är ganska lika”
Det har gått ett och ett halv år sedan Tiril Eckhoff avslutade skidskyttekarriären. Nu ska hon komma på vad hon ska göra resten av livet. Än så länge har hon ingen konkret plan för framtiden, men testar sig fram. Bland annat har hon varit innanför fängelsemurarna.
Tidigare i höst deltog Eckhoff på det internationella skidskytteförbundets (IBU) höstkonferens i Belgrad. Den tidigare skidskyttedrottningen var bland annat där för att prata upp Norges ansökan om att få VM 2029 till Holmenkollen. Nu glädjs hon över att Holmenkollen återigen ska arrangera VM där hon själv vann VM-guld 2016.
Börjat studera
Hon tog sig också tid att prata med ProXCskiing/Langd.se om livet efter skidskyttekarriären.
De flesta känner Eckhoff i en av sina nya roller; som skidskytteexpert för TV2. Till vintern ska hon även jobba med längdskidor, inkluderat under VM i Trondheim. Hon kommer också göra andra TV-uppdrag, några reklamsamarbeten och föreläsningar.
Och hon har börjat studera.
Men 34-åringen avslöjar också att hon har fler projekt på gång, och Tiril har engagerat sig i kriminalvården.
– Jag har jobbat hårt. Jag har besökt fängelser runt om i Norge, och pratat med intagna, berättar Eckhoff.
Det har gett henne några aha-upplevelser.
Läs också: Vill utmana Thingnes Bö
Texten fortsätter nedanför.

Flera likheter mellan idrottare och intagna
Att besöka intagna på fängelser kanske kan låta som en stark kontrast till skidskyttekarriären. Men Eckhoff ser flera likheter mellan idrotten och kriminalvården. Inte minst mellan elitidrottare som slutar och lämnar sin strukturella idrottsvardag, och intagna som släpps efter avtjänat straff.
– De (intagna) är ganska lika elitidrottare. Det de möter när de släpps ut från fängelset, är inte helt olikt det vi upplever när vi slutar som idrottare. Plötsligt är du inte med längre, säger Eckhoff och utvecklar:
– Du är plötsligt helt utanför systemet. Den saken har de gemensamt med mig. Jag måste hitta en ny väg i livet, och så är det för dem också. Det är svårt att hitta en ny riktning.
För Eckhoff är insatsen i kriminalvården på frivillig basis. Erfarenheterna har fått henne att se behovet av hjälp i stora övergångsfaser.
– Jag har tur. Jag har ett bra liv, men många intagna har helt andra förutsättningar, säger hon.
Framgångsrik karriär
Tiril Kampenhaug Eckhoff debuterade i världscupen på hemmaplan i Oslo i mars 2011, och under sina 13 säsonger på världscupsnivå, hann hon uträtta en hel del.
Eckhoff har tio VM-guld i medaljsamlingen och tio OS-medaljer från tre olika vinterspel. Hon vann också den totala världscupen 2020/2021, och har 29 individuella segrar i världscupen.