Comebackande Furuberg siktar på rekord i Vasaloppet – tar hjälp av trefaldig vinnare
Arnt-Christian Furuberg hade förberett sig för Paralympics i Peking under flera års tid. Men veckan innan avresan till Kina för knappt två år sedan blev han sjuk i covid-19.
Problemen satt i fram till sommaren. Två månader senare testades han positivt ännu en gång:
— Själva sjukdomsperioden ”andra gången” var väl bara en vecka. Men efter det fortsatte problemen. Jag fick inte tillbaka energin, hade svårt att andas, drabbades av hjärntrötthet. Det var extremt tufft. Jag kände att jag behövde göra något för att kunna fortsätta min satsning mot Paralympics 2026, och fick bra hjälp av vårt medicinska team. Ett av de problem som jag fick efter detta var att om jag fick puls på över 100 så blev jag sängliggande i två dagar. Vi kom fram till att jag på grund av postcovid bara syresätter mig 60 procent när pulsen är över 100 vilket innebar att jag blev extremt trött. Men nu har vi löst detta genom kortisonbehandling, säger Furuberg.
Kommande världscupsäsong för Furuberg, som tävlar i klassen för sittande åkare, kommer att innebära en några intensiva tävlingsveckor i januari, sedan drygt en månads uppehåll till världscupfinalen i Kanada i mars.
Under perioden däremellan har han ett tydligt mål. Vasaloppet.
Furuberg tränas till vardags av Gilberto Panisi i Falun, men han ingår även i en grupp där den trefaldige Vasaloppsvinnaren Daniel Tynell är tränare.
— Jag och Gilberto har lagt om hela min träning efter det som hänt, och kör mycket av träningen på band för att vi ska ha koll på belastningen. Sen när det gäller träningen med Daniel har han massor av erfarenhet som jag kan dra nytta av. En del i detta, med tanke på Vasaloppet, är att jag aldrig åkt längre än 20 kilometer i tävlingsfart så jag måste lära mig att ta energi under loppet. Och dessutom hur jag ska tackla om jag får mentala dippar under loppet, säger Furuberg.
Vad är målsättningen med ditt Vasalopp?
— Anders Olsson (extremt framgångsrik Paralympisk simmare åkte Öppet spår sittande på 6.07 2016) har rekordet för sittande i Vasaloppet. Det skulle jag vilja putsa till kanske 5.30 eller så. Men det beror som för alla andra helt om vilka förutsättningar det kommer att vara den där dagen. Det är i alla fall en utmaning som jag ser väldigt mycket fram emot, säger Furuberg.
Vinterns säsong är mästerskapsfri för parasportarna inom längdåkningen, men sen väntar VM 2025 och 2026 är det dags för Paralympics i Italien.
Mer inför vinterns tävlande för paraidrottarna kommer här på langd.se framöver