FIS stäms av två länder – kan vara slutet
Marknadsrättigheterna betyder bland annat inkomsterna från TV-sändningarna, en av dom viktigaste inkomstkällorna för hårt pressade skidförbund. Eliasch vill att FIS själva skall äga dessa och han fick överraskande FIS-styrelsen med sig i ett beslut att ta över rättigheterna.
Flera länder menar att dom lurades och inte fick information om den här viktiga ändringen. Det har hållits möten mellan flera av dom största skidnationerna – där dom nordiska länderna också är med – och det har talats om att bryta sig ur FIS och starta en egen världscup.
Tyskland och Österrike har alltså tagit saken längst och stämt FIS. Samtidigt träffades FIS-styrelsen under tisdagen. Dom stora skidnationerna hoppas att man river upp beslutet och fortsätter med den ordningen som råder idag.
Det handlar om skidsportens överlevnad
Beslutet från april är också en fråga om skidsportens framtid. Länderna som nu stämmer FIS menar att Eliasch & co har sålt rättigheter som dom inte äger. Flera ifrågasätter också svensken – som av många tycks vara både arrogant och i överkant självsäker – för att han har egna intressen.
Eliasch är mångmiljonär med bas i London och han har bland annat byggt upp skidmärket Head som är stora inom alpint. Flera som vi pratat med tror att hans yttersta ambition är att bli ny IOK-president där han är en av sju kandidater till att ta över efter tysken Thomas Bach.
Om FIS står på sitt ”hemliga” beslut från april om att ta tillbaka marknadsrättigheterna så får man samma system som IBU, det internationella skidskytteförbundet. Skillnaden är bara att dom har en idrott, FIS har en hel hög. Och dom har redan sålt rättigheterna för flera år i många länder.
FIS-presidenten en av sju kandidater till ny IOK-president, läs det här.
Länderna kände sig överkörda
Det hela började i juli 2023 då FIS i ett pressmeddelande skrev att de ingått ett avtal med rättighetsfirman Infront om en centralisering av rättigheterna. Då bildade dom stora nationerna med Tyskland, Österrike, Schweiz, Norge och andra samarbetsgruppen Snowflake som inte direkt var emot centraliseringen men som ville säkra inkomsterna som man har idag.
FIS och Snowflake möttes i ett krismöte i vintras. Ingen lösning hittades.
Så den 26 april 2024 röstade FIS-styrelsen för att centralisera rättigheterna. Det visste inte dom nationella förbunden som hade bildat Snowflake. FIS bestämde att avtalet med Infront skall gälla som bestämt från och med säsongen 2026/2027. Dock med den brasklappen att förbunden måste enas med FIS om bland annat ekonomin.
Sedan har konflikten eskalerat. Förbunden har efterlyst information från FIS och hotat med stämningar. Och nu har Tyskland och Österrike alltså stämt det internationella skidförbundet.
Inte längre någon SVT-söndag
Låt det vara klart med en gång: FIS-presidenten Johan Eliasch är väldigt långt ifrån vad vi är vana med i Sverige: En sportlördag eller sportsöndag med skidor på SVT hela dagen. Redan idag är den traditionella längdåkningen på betal-TV.
– Centraliseringen av rättigheterna öppnar dörren till en värld av möjligheter i medier och innehållsproduktion. Det kommer öka dom digitala möjligheterna och engagera fans som aldrig förr, sade FIS-presidenten Eliasch i ett pressmeddelande efter beslutet i FIS-styrelsen.
Han har nog inte pratat med någon skidintresserad i Ytterhogdal, Åsarna, Lycksele eller Boden för den delen.
Arrangerar inte världscup i vinter
Länderna känner sig överkörda och Tyskland visar det genom att inte ta på sig världscuptävlingar i vinter. För första gången körs t ex Tour de Ski utan en tävling i Tyskland. Österrike står inte heller på längdåkarnas program.
Och om t ex Norge och Sverige följer efter så har vi snart ingen världscup. Så allvarligt är det här.
I stämningen från dom tyska och österrikiska skidförbunden önskar dom att få tillbaka marknadsrättigheterna för att kunna behålla sina viktigaste inkomster.
FIS har erbjudit arrangörer en 13 procents ökning dom fyra första åren. Nationerna menar att 13 procents ökning inte är nog och att dom små och nya idrotterna blir lidande. Man fruktar att ingen vill arrangera till exempel nordisk kombination för damer.
Tyskarna har redan haft sitt första rättsmöte, Österrike väntar på sitt datum.
Men FIS kan avsluta kriget om man går tillbaka till beslutet från april.
Norska NRK:s kommentator Jan Petter Saltvedt säger så här:
– Hela det internationella skidsamhället kan gå i upplösning. Eliasch är elefanten som har trampat rakt in i porslinsbutiken och kommer inte att ge sig förens han har krossat alla dom gamla ramerna för hur saker görs och drivs. Men priset kan i yttersta fall bli att FIS i sin nuvarande form försvinner.