Längdchefens tankar kring landslagets reseupplägg efter terrordådet i Bryssel
Det har gått en vecka sedan terrordådet i Bryssel där två svenska supportrar sköts till döds i samband herrlandslagets EM-kval mot Belgien.
Vi är nu på väg in emot en ny tävlingssäsong för våra vinteridrotter. Längdåkningen är en av dessa idrotter som är i startgroparna för en intensiv säsong med en rad resor:
— Jag påverkas precis som alla andra. Det som hände är otroligt tragiskt och tråkigt. Jag drog mig till minnes när vi hade den hemska massakern på Drottninggatan för ett antal år sedan. Vid den tiden var jag själv polischef och hela Sveriges poliskår fick ställa upp och jobba tillsammans. Och det är bara att konstatera att den här typen av ensamma gärningspersoner är svårt att klara sig ifrån, säger den svenske längdchefen Lars Öberg vid måndagens pressträff.
Vilka konsekvenser innebär händelserna i Bryssel för längdlandslagets resor för kommande säsong?
— Det är en svår fråga att balansera. Vi vill vara stolta för Sverige. Vi vill bära den svenska flaggan på bröst, armar och mössor. Samtidigt påverkas vi av det som händer i omvärlden. Som läget är nu följer vi fortsatt lägesbilden kontinuerligt, och i nuläget väljer vi att inte göra några konkreta, generella förändringar i vår resepolicy. Men vi är ödmjuka och lyhörda för att ändra uppfattning i den frågan om något i omvärlden skulle ställas på sin spets, säger Öberg och fortsätter:
— Vi kommer naturligtvis att respektera om någon enskild aktiv känner stark oro. Och vi kommer inte att tvinga någon att ha vissa kläder under resor. Däremot på tävling och i mediala sammanhang kommer vi att köra på precis som vanligt. Men som sagt; vi följer läget kontinuerligt och får vara beredda att växla tempo beroende på vad som händer i omvärlden, säger Öberg.