Svenska landslaget lägger extra fokus på träning på hög höjd

av Mårten Lång • 20.05.2023
Träningssommarens första läger blir på lågland. Men under försäsongen kommer längdlandslaget ha ett ökat fokus på träning på hög höjd.
Träningssommarens första läger blir på lågland. Men under försäsongen kommer längdlandslaget ha ett ökat fokus på träning på hög höjd.
Träningssommarens första läger blir på lågland. Men under försäsongen kommer längdlandslaget ha ett ökat fokus på träning på hög höjd.

Kommande vecka är det dags för längdlandslagets första gemensamma läger för säsongen. Detta kommer att ske som ett ”transportläger” där åkarna startar i Falun och med rullskidor som främsta transportredskap under fyra dagar rullar mot slutmålet Södertälje. Läs mer om lägret här

Kommande säsong är mästerskapsfri för längdåkarna. Men det blir inga stora förändringar i försäsongsträningen, enligt landslagschef Anders Byström:

— Visst kan du våga träna på andra saker under en säsong där det inte är något mästerskap. Om de här ”testerna misslyckas” blir fallhöjden mindre än om det sker under en säsong där det väntar ett mästerskap. Men vi har ett gäng framgångsrika åkare som lyckats bra tidigare. Då känns det dumt att göra några stora ändringar. Så skillnaden blir framför allt när det gäller tävlingsplaneringen under vintern, när det gäller sommarträningen kommer den att vara väldigt lik hur den varit tidigare, säger Byström.

En förändring blir dock att det kommer att bli ett ökat fokus mot träning på hög höjd:

— Det har funnits ett önskemål från åtminstone vissa av åkarna att lägga mer fokus på träning på hög höjd. Här finns det en individualisering, men de som vill vara mer på höjd ska ha möjlighet till detta och här kommer vi få stöttning av Svenska Olympiska Kommitté som kommer att hjälpa oss med detta, vilket behövs med tanke på det ekonomiska läget.

Planen är framför allt ett längre läger på hög höjd i italienska Livigno under senare delen av hösten:

— Vi tror att det är viktigt inte minst för våra yngre åkare att ”träna på” att vara på hög höjd. Med tanke på klimatförändringarna är det inte otänkbart att det framöver kommer att bli fler tävlingar som avgörs på hög höjd och då gäller det att vi är förberedda på detta, säger Byström.

Även det svenska skidskyttelandslaget lägger extra fokus på hög höjd under årets försäsong (läs mer här). I deras fall handlar det om att OS 2026 avgörs i Antholz på 1 600 meter över havet. Och skidskyttet har ett mästerskap redan 2025 där höjden är en faktor; detta vid VM i schweiziska Lenzerheide på cirka 1 500 meter över havet.

För längdåkarna avgörs både VM 2025 (Trondheim) och OS 2026 (Val di Fiemme) på lågland.

— För vår del handlar det inte om att vi har något mästerskap på hög höjd utan att vi vill få till en kvalitet i träningen; vi vill att framför allt våra unga åkare ska lära sig själva om att träna på hög höjd och att det har funnits intresse från några åkare som vill ha mer träning på höjd, säger Byström.

En av de som satsade på höghöjdsläger även under förra säsongen var Emma Ribom:

— Jag trivs bra på hög höjd, jag gillar den typen av träning och jag har fått bra svar mitt upplägg med läger på höjd tidigare. Så min plan har hela tiden varit att jobba vidare med den delen, säger Ribom som du möter i en längre intervju här på langd.se under helgen.

Show sharing buttons

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Fler artiklar

  • Diggins i en klass för sig – så slutade totalen för damerna

    Så gick alla cuperna för damerna efter att säsongen avrundades i finska Lahti i helgen. Diggins tidigare segrar. Variationen mellan nationerna. Sprintcupsegraren utan sprintseger.
    av Max Östlund
    25.03.2025
  • Vasaloppsvinnare gjorde comeback och vann – slog världscupsåkare

    av Langd.se
    25.03.2025
  • Missade säsongen men fann kärleken

    av Kjell-Erik Kristiansen
    25.03.2025
  • Tillbaka i Ski Classics – utmanar Ebba och Stina

    av Max Östlund
    25.03.2025
  • Nu kommer Ebba och Stina att mötas igen

    av Max Östlund
    25.03.2025