Magda och Otto testade Pay&Ski i Högbo Bruk
Skandinaviens första konstfrusna längdskidspår invigdes igår i Högbo Bruk utanför Sandviken.
Först ut i spåren var Magdalena Forsberg och Jan Ottosson:
– Fantastiskt bra för svensk längdskidåkning att det redan den här tidpunkten på året går att åka skidor, säger de tidigare världsstjärnorna.
Det var folkligt, festligt och högtrafik i skidspåren i Högbo på invigningsdagen av Pay&Ski. Men så fanns det gamla skidfantomer som Jan Ottosson, Mattias Danielsson, Mattias Svahn och Magdalena Forsberg på plats, också.
Högbo Bruk AB har satsat 16 miljoner kronor på konstsnöanläggningen. Åtta mil kylrör ligger nedgrävda under en två kilometer lång asfaltslinga. Ett kylaggregat genererar en temperatur på nio minusgrader i marken. Det innebär att snön hålls kall och ligger kvar även om det skulle bli milt och regnväder de närmaste månaderna.
Inför premiären skottades 600 kubik lagrad snö ut på asfalten och kylrören gjorde att konsistensen i snön blev optimal.
Vid någon minusgrad trycker Högbo Bruks personal på knapparna till snökanonerna och producerar den nödvändiga snö som krävs vidare för att fylla ut hela konstsnöanläggningen som mäter två kilometer.
Pay&Ski
– Vi tror stenhårt på den här idéen och räknar definitivt med att kunna finansiera projektet via spåravgifter, säger Högbo Bruks VD Nils Nordenskiöld, halvnorrman med rötterna i norska Trysil.
Projektet går under namnet Pay&Ski. Kostnaden för en tvåtimmarstur på snön är 120 kronor. Det går dessutom att lösa dagkort och årskort.
– För att vi ska gå runt ekonomiskt krävs det 345 skidåkare per helg och 190 på vardagarna. Får vi den uppslutningen kommer det här att gå bra, säger Nils Nordenskiöld.
Högbo Bruk är först i både Sverige och Norge med den här typen av konstsnöanläggning. Flera avundsjuka norrmän stod och tittade på i Högbo när hundratals skidungdomar invaderade skidspåren.
Jan Ottosson och Magdalena Forsberg var först ut och båda tyckte att de konstfrusna längdspåren höll bra klass.
– Det här är kanon och viktigt, inte minst för rekryteringen och för att hålla skidintresset vid liv när det är barmark i skogen, tyckte Jan Ottosson som deltog i Pay&Ski-stafetten och visade att de gamla mästartakterna sitter i.
Nöjda mästare
Åsarnalöparen har fyra Vasaloppssegrar och två OS-guld i stafett på sin meritlista, plus åtta individuella SM-guld och ett 50-tal SM-guld i lag.
– Suveränt för alla som vill åka skidor innan natursnön kommit. Anläggningen ligger ju nära Stockholm, Mälardalsregionen, Dalarna och Hälsingland, vilket gör att upptagningsområdet är stort för Högbo Bruk att locka hit skidåkare. Fast helst önskar man ju att det blir mycket snö överallt i Sverige inom kort, log Magdalena Forsberg som för övrigt väntar sitt andra barn med Henrik ”Hinken” Forsberg. Beräknad nedkomst är julafton!
Högbo Bruk har statusen som officiell Vasaloppsanläggning. Vasaloppets generalsekreterare Rolf Hammar var på plats igår:
– Det är bara att gratulera Högbo Bruk. Deras satsning betyder enormt mycket för svensk längdskidåkning. Satsningen ligger helt rätt i tiden med tanke på de klimatförändringar vi upplever. För oss som Vasaloppsarrangör innebär det att många av våra deltagare har säkra snöförhållanden att tillgå.
Är det här framtidens melodi?
– Ja, flera liknande projekt är på gång i Sverige, bland annat i Borås. Jag tror att vi får se mycket av konstfrusna längdspår i framtiden. Högbo Bruk har brutit isen, kan man säga. Väldigt positivt, tycker jag.
Svenska Skidförbundet fanns även de på plats och gratulerade Högbo Bruk:
– Ni har gjort något mycket bra för svensk längdskidåkning, sa Gunilla Steiner Back i sitt tacktal.