Tävlingar & Resultat
CHECK COMPETITIONS
Här är fluorspåren längs fäders spår: ”Ingen mätbar påverkan”
Från och med kommande skidsäsong införs fluorförbud.
Nu har Testfakta gjort mätningar av ett antal vattendrag i anslutning till Vasaloppsspåret för att mäta nivåerna av PFAS-kemikalier.
Vasaloppsåkarna passerar Smågan vid vinterns Vasalopp.
PFAS, per- och polyfluorerade alkylsubstanser, är (enligt Kemikalieinspektionen) ett samlingsnamn för en grupp organiska ämnen som består av en kolkedja där väteatomerna helt eller delvis är utbytta mot fluoratomer.
Fluorvallorna ger ett bra glid när det handlar om skidvallor och är dessutom smutsavstötande men PFAS-ämnen påverkar både miljö och hälsan negativt och bryts inte ned av naturen.
Till kommande säsong har Internationella skid- och snowboardförbundet samt Internationella skidskytteförbundet (FIS samt IBU) beslutat att det kommer att införas totalförbud på alla tävlingar på såväl internationell som nationell nivå. Detta är för övrigt tredje året i rad detta beslut kommer, och anledningen till att det inte implementerats tidigare är att det inte funnits någon tillförlitlig testutrustning. Läs mer om det här beslutet via länkarna i slutet av artikeln.
Men hur står det egentligen till med nivån PFAS-kemikalier i terräng där många skidåkare åkt.
Det har sajten Testfakta testat med hjälp av laboratoriet Eurofins i Lidköping.
Företaget har testat fem vattendrag i nära anslutning till Vasaloppsspåret; detta vid starten och fram till Smågansjön som ligger i närheten av den första officiella Vasaloppskontrollen Smågan (efter 11 kilometers åkning).
Analysen visar knappt mätbara nivåer av PFAS-kemikalier:
— Vi hade helt klart förväntat oss högre nivåer, samtidigt är det förstås mycket bra med ett resultat som visar att loppet som sådant inte verkar ge någon mätbar påverkan, sammanfattar Torbjörn Synnerdahl, testansvarig vid Eurofins till Testfakta.
Till exempel är provet från Västerdalälven fritt från fynd, vilket enligt testet sannolikt kan förklaras med att vattnet kommer från opåverkade områden. Västerdalälvens källa är Fulufjällets nationalpark som ligger i södra delen av fjällkedjan i nordvästra Dalarna, ett orört naturområde som angränsar till Norge.
Men helt fritt från PFAS var inte proverna. I ett av dem, tagna längs spåret, påträffades låga halter.
– Det är svårt att helt säkert avgöra varifrån de kommer, men med tanke på hur det ser ut i övrigt i området är det svårt att se att källan skulle vara någon annan än vallan, säger Torbjörn Synnerdahl till Testfakta.
LÄS MER HÄR
Klart med fluorförbud
Så påverkas motionärer och elit av fluorförbudet
Vasaloppet: ”Vi måste så många att ingen är beredd att ta risken”
Så påverkar fluorbeslutet långloppsåkarnas skidval och förberedelser