Rå, brutal och älskad: Femmilen med individuell start är tillbaka – men inte i världscupen

Den ikoniska femmilen med individuell start är tillbaka efter 17 år. Men inte i världscupen, utan i Ski Classics. Då jublar flera personer i långloppscirkusen.

Den ikoniska femmilen med individuell start är tillbaka efter 17 år. Men inte i världscupen, utan i Ski Classics. Då jublar flera personer i långloppscirkusen.

Många reagerade med vemod och besvikelse när det internationella skid- och snowboardförbundet (FIS) slopade femmilen med individuell start från världscupen för 17 år sedan. Senast loppet arrangerades var i Holmenkollen den 8 mars 2008.

Martin Johnsrud Sundby, Marit Bjørgen och Petter Northug är några av de som gång på gång har efterlyst en återkomst för individuell start på den längsta distansen, ända sedan den försvann från världscupens tävlingsprogram.

Och nu är distansen äntligen tillbaka på tävlingskalendern men inte i världscupen utan i Ski Classics. Tävlingen går av stapeln 7 och 8 mars 2026 i Orsa – bara ett stenkast från Mora, där Vasaloppet har sin målgång helgen innan.

Men det är inte FIS som arrangerar tävlingen. Den här gången är det långloppscupen Ski Classics som återinför den klassiska distansen på sin tävlingskalender. Grönklitt 50 km ITT (individuell start) ingår i Ski Classics Pro Tour 2025/26 (Säsong XVII).

Se också: Historisk femmil med individuell start

Skidvärlden jublar

Jørgen och Anders Aukland har åkt många femmilar med individuell start under sina aktiva karriärer. Nu jublar de över att distansen gör comeback.

– Det är ju kungadistansen inom längdskidåkningen, och att den försvunnit från världscupen är något många saknar – mig själv inkluderad. Vi tycker det är superkul, och det är en hyllning till en gammal tradition, till kampen man mot man och mot klockan, säger Jørgen Aukland till Langrenn.com.

Ski Classics har i flera år haft lopp med individuell start på tävlingsprogrammet. Men hittills har dessa varit mellan 10 och 15 kilometer långa.

– Det är något speciellt med en femmil med individuell start. Jag minns det väl från när jag åkte själv. Det är ett format där mycket händer under loppets gång, särskilt under de sista 12–15 kilometerna. Det är riktigt kul att Ski Classics nu återinför den här distansen.

Den enda nackdelen, enligt Aukland, är tävlingens tidpunkt.

– När loppet ligger helgen mellan Vasaloppet och Birkebeinerrennet – de två största loppen i Ski Classics – så kommer nog en del att behöva prioritera. Det hade kanske varit ännu bättre att lägga den veckan efter Birken, eller allra sist på tävlingskalendern, menar Aukland.

– Och det hade varit sjukt häftigt om man kunde köra det i Holmenkollen. Eller kanske i Falun eller Lahtis. Varför inte?

”En ikonisk tävling”

Även långloppskungen Andreas Nygaard hyllar konceptet.

– Det är otroligt spännande, och något som inte genomförs särskilt ofta, så jag är väldigt positiv. Det är ett coolt koncept och en ikonisk distans som absolut har en plats i Pro Touren, säger Nygaard till Langrenn.com, och tillägger:

– Jag tror det kan bli riktigt bra tv av det. Och det hade varit grymt att köra det i Holmenkollen eller Falun.

Den 34-årige åkaren i Team Ragde Charge har vunnit Vasaloppet två gånger, Birkebeinerrennet fem gånger, Marcialonga en gång och Jizerská tre gånger. Totalt har han 37 pallplatser i Ski Classics.

– Jag tror att det blir häftigt för åkarna, men svårt och riktigt tufft, säger Nygaard.

Själv har han aldrig åkt en femmil med individuell start under sin karriär, och han tvivlar på om han kommer göra det i Grönklitt. Precis som Aukland ser han tidpunkten som ogynnsam.

– De har ju lyckats lägga det på den sämsta tänkbara tidpunkten. Jag tror att jag kommer att prioritera Vasaloppet och Birken, säger han.

”Inte hugget i sten”

Chef för Ski Classics, Oskar Svärd, är glad över att långloppscirkusen har tagit emot formatet och konceptet så positivt, och säger att han har förståelse för invändningarna kring tidpunkten.

Svärd förklarar att det finns flera anledningar till att Ski Classics 50 km ITT är placerat i Orsa helgen mellan Vasaloppet och Birken kommande säsong.

En orsak är OS i Italien, som i praktiken blockerar större delen av februari. Vinterspelen arrangeras mellan 4 och 22 februari.

En annan anledning är miljöhänsyn och återkoppling från de mellaneuropeiska långloppslagen.

– När det är en paus mellan Vasaloppet och Birken tycker flera av lagen från Mellaneuropa att det blir dyrt med resor. För dem är det bättre med flera tävlingshelger i följd här i norr, säger Svärd, och fortsätter:

– Och ur miljösynpunkt är det också en fördel att minska resandet. Vi har ju miljön som en av våra viktigaste grundprinciper i Ski Classics.

Svärd betonar samtidigt att det inte är bestämt att loppet alltid ska gå just den helgen. Tävlingskalendern utvärderas varje år.

– I år är det så. Men det är inte hugget i sten att loppet alltid ska köras helgen mellan Vasaloppet och Birken.

Show sharing buttons

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

MEST LÄSTA

  • Jenny Larsson tog sin första seger på fyra år i Åsarna Ski Marathon.
    1

    Första segern för Larsson på fyra år

    by Max Östlund
    01.02.2025
  • Petter Northug diskad efter två gula kort i Marcialonga.
    1

    Petter Northug diskad i Marcialonga

    by Ingeborg Scheve/Max Östlund
    27.01.2025
  • 1

    Stark insats av skidåkare i Stockholm Marathon

    by Maja Eriksson
    31.05.2025
  • Alvar Myhlback slagen i Orsa.
    1

    Myhlback slagen av sprintledaren i Orsa

    by Max Östlund
    04.02.2025
  • Alvar Myhlback vinner Orlen Sprint.
    1

    Myhlback segrare i Orlen Sprint

    by Max Östlund
    07.02.2025

Fler artiklar

  • Kraschade i nästan 80 km/t

    Jan Thomas Jenssen ger alltid max – även i gokart. Det slutade med en krasch i 80 km/t.
    av Ingeborg Scheve/Maja Eriksson
    11.06.2025
  • Programmet för Bauhaus Cup 2025/2026

    av Langd.se
    10.06.2025
  • Ska arrangera U23- och junior-VM i mars – men pengarna är borta

    av Ingeborg Scheve/Maja Eriksson
    10.06.2025
  • Succé på andra sidan Atlanten – på pallen i alla tävlingar: ”Ångrar mig inte”

    av Maja Eriksson
    10.06.2025
  • Historia, nutid och trender –rullskidornas utveckling och framtid

    av Langd.se
    09.06.2025