Rullskidåkning: Så håller du dig skadefri

av Hanna Karlsson • 21.05.2023
Ta del av Petter Eliassens tips inför träningen på rullskidor. Lär dig om vanliga skador och hur du förebygger dem.
Ta del av Petter Eliassens tips inför träningen på rullskidor. Lär dig om vanliga skador och hur du förebygger dem.
Ta del av Petter Eliassens tips inför träningen på rullskidor. Lär dig om vanliga skador och hur du förebygger dem.

Rullskidåkning är en viktig träningsmetod på sommaren för de som vill prestera i längdåkningsspåret på vintern. Men det finns också en risk att drabbas av skador som är typiska för just träning på rullskidor.

Petter Eliassen som varit en av de stora och skördat framgångar i Ski Classics, arbetar i dag som fysioterapeut. I en intervju med ProXCskiing.com (Langd.ses internationella systersite) berättar han om hur man kan undvika de vanligaste skadorna man kan drabbas av på rullskidorna.

Vilka är de vanligaste skadorna som kan uppstå på grund av rullskidåkning?
– Typiska skador bland rullskidåkare är smärta i axlar armbågar och handleder. Särskilt armbågssmärta som påverkar senor i triceps.

Har du några generella råd för att minimera risken för skador när de åker rullskidor?
– Det är viktigt att alltid ha vassa stavspetsar, särskilt när det är kallt ute, för att få bättre grepp på asfalten, säger Eliassen och fortsätter:

– Dessutom att fokusera på att utveckla styrka i triceps, bibehålla stabilitet runt skulderbladen och att förbättra flexibiliteten i större muskler som bröstmusklerna och de breda ryggmusklerna. Att få in rörelseövningar för övre delen av ryggen, som rotationsrörelser, kan också hjälpa.

Finns det några specifika styrke- och aktiveringsövningar som du rekommenderar rullskidåkare att ha med i sitt träningsprogram?
– Det är viktigt att ha starka mag- och bålmuskler. Att börja med enkla styrkeövningar för mage och rygg är en bra början.

Ett annat tips från Petter Eliassen är också att variera sin träning, för att prestera på vintern behöver man inte bara åka rullskidor.

– Att överlag ha en stark och rörlig kropp är bra och behöver inte ta allt för mycket tid. Att springa kan ge överkroppen lite vila och att utöva andra sporter på dagar, när musklerna som används vid stakning är trötta kan vara fördelaktigt, säger han.

Har du några råd till de som redan drabbats av skador relaterade till rullskidåkning?
– Att söka professionella råd från sjukvården rekommenderas. De kan ta reda på vad skadan beror på och identifiera svaga punkter som kan behandlas för att undvika framtida skador.

Petter Eliassen säger också att man får vara beredd på att rehabilitering tar tid.

– Rehabilitering är ofta en utmanande process som kräver stora ändringar, mental styrka och få du behöver få bekräftelse på att det sker framsteg.

Läs också: Det stora rullskidtestet 2023

Show sharing buttons

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Fler artiklar

  • Vasaloppsvinnare gjorde comeback och vann – slog världscupsåkare

    I helgen kördes Flyktingrennet, som går mellan Norge och Sverige. Då gjorde en vasaloppsvinnare comeback och vann överlägset.
    av Langd.se
    25.03.2025
  • Missade säsongen men fann kärleken

    av Kjell-Erik Kristiansen
    25.03.2025
  • Tillbaka i Ski Classics – utmanar Ebba och Stina

    av Max Östlund
    25.03.2025
  • Nu kommer Ebba och Stina att mötas igen

    av Max Östlund
    25.03.2025
  • Hyllningen till sambon – Nu kan Nykvist göra Nilsson sällskap

    av Max Östlund
    24.03.2025