Magnar Dalen trivs i sin nya roll
Efter sin åttaåriga sejour som förbundskapten för det finska landslaget är Magnar Dalen nu en viktig pjäs i Team Centric inför vinterns utökade Swix Ski Classics.
– Det är kittlande med utvecklingen i långloppsvärlden. Jag ser verkligen fram emot vintern, säger Magnar till Längd.se.
Efter sin åttaåriga sejour som förbundskapten för det finska landslaget är Magnar Dalen nu en viktig pjäs i Team Centric inför vinterns utökade Swix Ski Classics.
– Det är kittlande med utvecklingen i långloppsvärlden. Jag ser verkligen fram emot vintern, säger Magnar till Längd.se.
Längd.se träffade Magnar för ett par veckor sedan när Team Centric var på plats för hårdkörning i Sälenfjällen. Vi passade på att fråga honom om sin nya roll i Team Centric och om utvecklingen av den internationella långloppsscenen.
Du har tagit klivet från det finska landslaget till det här norska teamet. Det måste kännas roligt?
– Ja, väldigt väldigt roligt! Det passar mig mycket bra nu. Det blir fortfarande mycket skidor, mycket resor och tävlingar men det blir ändå helt annorlunda. Jag har snittat 250 hotelldygn per år de senaste åtta åren. Jag räknar med att jag nu kan komma ner i 150, berättar Magnar.
Magnar under tiden som förbundskapten i Finland. FOTO: Laiho/NordicFocus.
Vad är dina huvuduppgifter som sportchef i Team Centric?
– Jag är då förstås ansvarig för det som har med det sportsliga att göra. Det är viktigt att prata detaljer med åkarna som jag gör här i Sälen till exempel. Hur vi ska lägga upp olika saker kring resor för att det ska bli så bra som möjligt med resor, boende. Nu blir det också en viktig faktor med hög höjd eftersom det tillkom höjdtävlingar i Ski Classics. Här tar jag med mig erfarenheten från åren med landslag med tanke på antal dagar innan tävlingarna, förklarar Dalen.
Vad säger du om utvecklingen av Swix Ski Classics med fler tävlingar?
– Det är väldigt intressant och spännande. Nu när jag jobbar för ett privatlag så är det annat än att jobba för ett förbund. Vi är väldigt nyfikna vad som kommer hända efter VM i Falun för 2016 är det inget mästerskap. Vi tror att det kommer att bli en ganska häftig anstormning av landslagsåkare som vill representera privatlag. Jag ser det som en ganska spännande utmaning att det är åkare i privatlag som satsar på att åka VM och åkare i landslag som satsar på att åka Vasaloppet efter VM i Falun och kanske även något lopp innan. Jag tror det är viktigt att alla håller tungan rätt i munnen i den här situationen. Vi måste få det här att funka för alla så det inte blir som i boxningens värld med olika titlar, säger Magnar och fortsätter;
– Vi får nog lära oss att sprintåkare är sprintåkare, distansåkare är distansåkare och långloppsåkare är långloppsåkare. Sedan finns det vissa som kan röra sig där emellan. Det ska funka med avtal , dräkter, sponsorer och vem äger vad, vilka har rättigheterna på Vasaloppet, SM-veckan och så vidare. Det är många bitar.
Att nu bli en del av långloppsvärlden är något Magnar verkligen ser fram emot.
– Det är något kittlande med det här. Är du på en världscuptävling så har du förhoppningsvis ett fullsatt stadion med publik och sedan kanske 50 damer och 90 herrar som åker som gladiatorer ut ur stadion. På ett långlopp så har du elitledet och sen ser du ångan av folk som springer hejvilt på toaletter och gör sista grejen med vallningen i tusental där bakom. Det är häftigt och jag ser fram emot det.
Här är delar av gänget som Dalen ska hålla ordning på. Övre raden från vänster: Andreas Nygaard, Jerry Ahrlin och Tord Asle Gjerdalen. Nedre raden från vänster: Jens Eriksson, Laila Kveli och Jörgen Aukland. FOTO: Johan Trygg.
Din stora erfarenhet kring vallning och skidval tar du förstås med dig in i teamet också.
– Ja, jag hoppas ju kunna bidra med saker där också men långloppsteamen blir mer och mer som landslagsorganisationer med specifika tjänster som har hand om de olika bitarna.
Förutom engagemanget som sportchef i Team Centric kommer Magnar också att agera mentor i Östersunds SK.
– Jag känner att jag har en hel del att ge här också till åkare i olika faser i sin utveckling, avslutar Magnar.
Den 51-årige norrmannen, sedan många år boende i Nälden strax utanför Östersund, har en lång erfarenhet inom längdåkningen på många olika nivåer och områden. Han har varit både svensk och finsk förbundskapten. Han har varit chefsvallare i Sverige och Norge.