Myhlback har något i bakfickan för den kärva OS-snön
Längdlandslagets vallachef Petter Myhlback och hans vallateam har jobbat hårt under vår, sommar och höst.
På OS i Peking talar det mesta för att det kommer att bli torr och kärv snö och vallachefen hintar om att det svenska vallateamet har något i bakfickan för dessa förhållanden.
– Jag kan förstås inte säga något om vad vi har på gång men jag kan säga så här: det ska bli otroligt intressant att sätta grejorna på snö… på den snön, säger Myhlback till Längd.se.
Längdlandslagets vallachef Petter Myhlback och hans vallateam har jobbat hårt under vår, sommar och höst.
På OS i Peking talar det mesta för att det kommer att bli torr och kärv snö och vallachefen hintar om att det svenska vallateamet har något i bakfickan för dessa förhållanden.
– Jag kan förstås inte säga något om vad vi har på gång men jag kan säga så här: det ska bli otroligt intressant att sätta grejorna på snö… på den snön, säger Myhlback till Längd.se.
När de svenska landslagsåkarna gör allt för att optimera sin träning och göra rätt saker för att anpassa sig till den höga höjden vid OS i Peking så jobbar vallateamet för att ge åkarna de bästa förutsättningarna på material- och vallasidan.
Det jobbet startade direkt efter att den förra säsongen var avslutad och är nu i en intensiv fas när vi närmar oss tävlingssäsongen.
Vi träffade vallachef Myhlback vid längdlandslagets mediaträff i Stockholm förra veckan och kände honom på pulsen inför OS-vintern.
Kan du i stora drag berätta om hur jobbet sett ut för vallateamet efter förra säsongen och fram till nu?
– När säsongen tar slut, efter sista världscuptävlingen är man väldigt dränerad men då väntar en otroligt viktig period. Då har vi fortsatt natursnö och alla förhållanden att testa i under mars, april och maj. Det kan vara torrt, det kan vara blött. Det är mycket viktigt att lägga mycket testverksamhet då. Det gjorde vi i våras. Först flera omgångar i Bruksvallarna och sedan i Torsby skidtunnel, berättar Myhlback och fortsätter;
– Under sommaren är vallalastbilen i Torsby hela tiden. Fram till första juli kör vi samlingar med vallateamet ungefär med två veckors mellanrum. Därefter drar det igång med besök på olika skidfabriker. Just nu är Mats (Eklund) och några till och besöker vallafabrikanter i Europa, sedan åker vi till Finland och besöker vallafabrikanter där.
– Parallellt med det så växlar vi upp och ses med en veckas mellanrum i Torsby. Det är mer tryck än förra året. Så har vi inte gjort förut, informerar Myhlback.
Ett intensivt arbete sker i och utanför landslagets vallalastbil inför OS i Peking. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Efter ett servicestopp för vallalastbilen under några veckor så ses sedan vallateamet i Bruksvallarna under en vecka. En vecka senare åker de upp till Gällivare i god tid innan den svenska säsongspremiären. Sedan drar man direkt vidare till världscuppremiären i Ruka, Finland. Sedan rullar man vidare till världscupen i norska Lillehammer och därpå mot Davos i Schweiz.
På OS i Peking väntas speciella förhållanden med torr och kärv snö. Inget landslag kan vara på plats och testa men Myhlback hintar på pressträffen i Stockholm om att det svenska teamet har något bra på gång för vad som väntar i Peking.
Det låter på dig som ni har något i bakfickan för den där kärva snön?
– Vi är ju tio personer som i stort sett jobbar heltid med att hitta lösningar. Det vore ju tusan om vi inte skulle ha något i bakfickan då, säger Myhlback och fortsätter;
– Vid OS 2018 i PyeongChang var det också torrt och kallt men här har vi ytterligare en faktor, att det blåser in en del sand. Det blir ett mekaniskt slitage.
Inget landslag avslöjar vad de jobbar med kring vallning och slipningar av belag men Myhlback säger följande:
– Jag kan förstås inte säga något om vad vi har på gång men jag kan säga så här: det ska bli otroligt intressant att sätta grejorna på snö… på den snön.
– Eftersom ingen har varit där så har man ett gyllene tillfälle att bli bäst i klassen. Men det gäller att ha lite tur också.
– Jag ser det här som en möjlighet… att vi blir bättre än de andra nationerna.
Känner du press inför ett stort mästerskap i din roll som vallachef?
– Man måste ju växla upp, men att växla upp lagom så man inte blir övertaggad. Det är klart att man har press på sig. Samtidigt… alla gånger det har gått bra har man haft press och känt nervositet.
– Vi har ju förväntningar från åkarna. Ju starkare vi blir som team och ju mer vi lyckas med lagarbetet desto mer förväntningar får vi av åkarna. Att vi är en så tight och bra grupp nu innebär mycket förpliktelser också. Jag hoppas verkligen att det inte är vi som gör att åkarna inte får ut maximalt.