Supervasan: Ett dygn – tre niomilautmaningar
Klockan 02.00 den 5 juni går startskottet för Anna Hellström och Jenny Ramstedt i deras Supervasa. Då kommer duon att ge sig av från startplatsen i Berga by i riktning mot Mora.
Detta blir starten på en väldigt lång och synnerligen utmanande dag.
Utmaningen går i korthet ut på att de tar sig med rullskidor till Mora, väl där cyklar de Cykelvasan-sträckningen tillbaka till Berga by och väl där snörar de på sig löparskorna och springer Ultravasan 90-banan till målet i Mora:
— Målsättningen är att gå i mål innan det blir söndag. Det innebär att klara detta på under 22 timmar. Men det är svårt att veta hur lång tid det kommer att ta. För under en sån här typ av utmaning kan ju verkligen allt hända. Du kan få kramp, vädret kan påverka och en lång rad andra omständligheter, säger Jenny Ramstedt som har minst sagt gedigen erfarenhet från fäders spår.
Men vinterns Vasalopp blev inte alls vad hon hoppades.
— Jag var med i startkraschen, det innebar att min skida gick sönder. Innan jag fick ordning på det hade min position i led ett försämrats till att jag fick åka uppför ”startbacken” med de åkare som stod i led åtta och nio. Jag åkte om massor av åkare, men i backarna ut mot Risberg åkte jag över ett krön där jag skulle få langning. Då låg det en man där och jag hade inte en chans att parera, säger Jenny.
Detta resulterade i en rejäl vurpa; att skidan gick av, och skulle det visa sig även att ett finger gick samma öde tillmötes som skidan. Men det märkte hon inte förrän efter målgång.
Hon gipsades, och gipset togs av dagarna innan 22-milaloppet Nordenskiöldsloppet.
— Jag åkte till starten på Nordenskiöldsloppet och var fast besluten på att åka, men tog ett vuxet beslut att avstå. Bara dagar senare var jag i Åre och åkte utför, körde omkull och landade på staven så att samma finger gick av igen. Så det blev gips igen. Detta innebär att jag inte åkt rullskidor i år, men det har jag gjort väldigt mycket tidigare. Så när det gäller rullskidorna är min största oro är utförsbackarna för jag vill verkligen inte slå sönder mitt finger, säger Jenny.
Jenny Ramstedt under löpning i Vasaloppsspåret. Fotograf: Martin Belak
Supervasan är en inofficiell utmaning som genomfördes första gången 2020 av Oscar Olsson, detta på 16.32.
Det är inga kvinnor som gjort Supervasa-utmaningen. Än vill säga.
— Förra året körde jag och Anna Supervasan som ett stafettlag. Då hade vi med oss Ingela Gahne som åkte rullskidor, Anna körde cyklingen och jag sprang, men jag var redan då sugen på att köra hela Supervasan på egen hand. Anna och jag har tävlat mycket tillsammans i swimrun, och detta är verkligen den ultimata utmaningen att göra tillsammans. Jag ser fram mot det som väntar. Sen är det givetvis nervöst, säger Ramstedt.
Anna Hellström tar sig an Cykelvasabanan. Foto: Jenny Ramstedt
Under resan mot målet i Mora samlar Anna och Jenny in pengar till förmån för En Frisk Generation, föreningen som arbetar för en mer jämlik hälsa genom att erbjuda familjer möjlighet till en aktiv gemenskap.
— Det är viktigt för oss båda att sprida budskapet om vikten av en god hälsa. Vi brinner för att träna och utmana oss, men vill också inspirera andra till att göra vad dem kan utifrån sina förutsättningar. Detta ligger i linje med Supervasans värderingar men är också delvis det som En Frisk Generation arbetar för, säger Anna Hellström.