”Den nya norrmannen” ökade sitt syreupptag från 71 till 81,5
Den unga rekryten från Støren IL stod för helgens jätteskräll under säsongsöppningen på Beitostølen. Nu håller Andreas Fjorden Ree på att etablera sig i det norska landslaget. I Ruka var han 13e man på 10 km klassiskt och femma i masstarten. Till världscupen i Lillehammer är 24-åringen uttagen till både 10 km fritt på fredag och skiathlonen på söndag.
Vägen in till landslaget är resultatet av en radikal förändring i hans eget träningsupplägg.
Läs även: Norges trupp till världscupen i Lillehammer – Stjärnan tillbaka
Behövde ta sig en tankeställare
Fjorden Ree blev en snackis när han vann NM:s femmil för tre år sedan, men sedan blev det tyst under en längre tid. Helgens framgångar är därför ett rejält lyft.
Men resultaten på Beitostølen och Ruka är ingen slump. Efter flera tunga säsonger insåg Fjorden Ree att han behövde tänka om kring träningen. Då kontaktade han triathlontoppen Frode Jermstad för hjälp att lägga upp ett nytt och annorlunda träningsschema.
Jermstad har under flera år arbetat med träningsvägledning både för utövare i Trondheim och nationellt, och sedan förra året är han anställd av Norges triathlonförbund. Jermstad har själv en bakgrund inom längdåkning och tävlade flera år i Ski Classics-laget Team SkiGo tillsammans med profiler som Chris A. Jespersen, Johan Kjølstad och Anders Högberg.
Vände upp och ner på träningsschemat
Tillsammans granskade de Fjorden Rees tidigare träning och beslutade att intensitetsstyrning skulle bli ett fokusområde.
– Vi satte oss ner och analyserade vad han hade gjort och kom fram till att styra intensiteten på ett helt annat sätt. Jag föreslog att köra träningsblock på fyra–fem dagar i sträck istället för den ”gamla” längdmetoden med lätt, medel och tung vecka, säger Jermstad till NTB.
Han förklarar att en sådan cykel ger bättre kontroll över träningen och möjliggör kontinuerlig justering. Det tillåter också högre träningsvolym och fler intervallpass, vilket ökar kapaciteten – en av de viktigaste faktorerna för framgång i längdåkning.
Fjorden Ree har märkt en markant ökning i sitt VO₂-max, som mäter kapaciteten.
– Mitt VO₂-max är inte extremt högt, men en test i Granåsen visade en ökning från 71 till 81,5 jämfört med samma tid förra året. Det är en betydande procentuell förbättring, säger han.
Ett nytt upplägg
Träningsupplägget är inspirerat av hur triathleter och cyklister tränar.
– Jag tränar lugnt dag ett, kör två tröskelpass dag två, ett hårt pass dag tre, volymträning dag fyra och tar helt ledigt dag fem. Detta har jag upprepat vecka efter vecka, förutom under samlingar med laget, berättar Fjorden Ree.
Varning för att kopiera rakt av
Tidigare landslagstränaren Geir Endre Rogn, som nu arbetar med träningsvägledning, varnar för att unga utövare kopierar Fjorden Rees schema utan en helhetsplan, eftersom det kan leda till överträning.
– Andreas tränar enorma mängder, men det finns en struktur. Risken är stor om man bara försöker härma utan en plan, säger Rogn till Langrenn.com.
Imponerar på landslaget
Efter sin fjärdeplats i klassisk stil på lördagen i Beitostølen och segern i fristil på söndagen har landslagsledningen stora förväntningar på Fjorden Ree.
– Resultatlistor ljuger inte. Jag är spänd på vad han och flera andra från rekryteringslaget kan prestera. Ett generationsskifte är på gång, säger landslagstränaren Eirik Myhr Nossum.
