Anton Persson om rehaben: ”Stadigt framåt, men kort tid till säsongen drar igång”
En månad återstår till världscuppremiären i Ruka. Anton Persson opererade sitt skadade korsband och går en kamp mot klockan in mot tävlingssäsongen: — Det går stadigt framåt, men den specifika fasen in emot säsongen blir klart kortare än tidigare säsonger, säger Persson.
Det var under ett rullskidpass för ett drygt år sedan som Anton Persson vurpade och korsbandet visade sig senare ha gått av.
Han valde trots korsbandsbeskedet att satsa vidare mot förra vinterns världscup samt VM i Planica:
— Jag hade en bra period under hösten, men när jag kom på snö blev det irriterat igen. Jag hamnade i att bara ”släcka bränder”. Musklerna i benet blev överbelastade. Och efter att ha varit i kanske min bästa form någonsin i Bruksvallarna gick det bara sämre och sämre, säger Persson som efter ungefär halva säsongen valde att avbryta tävlandet för att operera.
Den första operationen blev dock inte lyckad, och i maj gjordes ett andra ingrepp:
— Det har varit en lång väg tillbaka, men det går stadigt framåt och de senaste månaderna har jag fått till bra träning. Men det är hela tiden en balansgång. Det är fortsatt rehabilitering som är ganska slitsam, vilket innebär att jag fått dra ner på den tuffa sprintspecifika träningen, sa Persson på måndagens pressträff i Stockholm.
Vad har det inneburit vad gäller förberedelserna in emot kommande säsong?
— Det har hela tiden varit en avvägning om hur mycket jag vågar köra mot andra i ”fält”. Men nu känner jag att jag börjar bli i så bra fas att jag kan utmana. Men det är definitivt så att fasen in emot säsongen där jag tränar tillsammans med andra i sprintspecifika pass är kortare än tidigare säsonger. Men å andra sidan brukar jag vara i bra form tidigt på säsongerna så att jag nu kan ”skjuta på formen lite”.
De svenska åkarna inleder tävlandet i Gällivare 17-19 november, helgen därpå väntar världscuppremiär i finländska Ruka.
Men en tydlig skillnad inför kommande säsong är att det arrangeras två tävlingshelger på svensk mark före jul. Detta i Gällivare och Östersund, och där har Sverige tolv platser jämfört med sex platser på en ”vanlig” världscuptävling.
— Att det är världscuptävlingar på hemmaplan tidigt på säsongen ger mig ett utrymme att gå in lite mer avslappnat mot premiären i Gällivare. Jag ser världscupen i Östersund (där sprinten avgörs 9 december), som ligger en bit bort tidsmässigt, som en tidpunkt där det är rimligt att kunna vara med och prestera. Då har jag lite mer tid på mig, säger Persson.
Vilka delar är det du kunnat lägga mer tid på nu under rehabiliteringsperioden?
— Jag har gjort ett ryck när det gäller styrketräningen. Det har blivit mycket på skiergen och nu gäller det att få ihop och över styrketräningsdelarna och skiergträningen till skidåkningen. Men framför allt är det härligt att kunna träna mer som vanligt igen, att slippa hela tiden tänka alternativt i första hand. För jag ska vara ärlig; det är inte det roligaste att sätta sig ner i en skierg, säger Persson med ett leende.
Här är de första veckorna på vinterns världscupprogram
24 november Ruka, Finland sprint C
25 november Ruka, Finland 10 km C
26 november Ruka, Finland 20 km masstart F
2 december Gällivare, Sverige 10 km F
3 december Gällivare, Sverige stafett 4×7,5 km
9 december Östersund, Sverige sprint C
10 december Östersund, Sverige 10 km interval F