Blir Sundling första svenska dam som totalvinnare i världscupen?
Jonna Sundlings prisskåp har fyllts på rejält de senaste vintrarna. På VM i Oberstdorf tog hon guld i såväl sprint som teamsprint.
Säsongen därpå blev det en medalj av vardera valör på OS i Peking (guldet kom i den individuella sprinten), och i vintras på VM i Planica försvarade hon sina guld från Oberstdorf. Enda skillnaden var att guldet i teamsprinten kom i par med Emma Ribom i stället för Maja Dahlqvist.
Insatserna de senaste säsongerna blir inte mindre imponerande med tanke på de struliga inledningarna på säsongen hon haft.
Under OS-säsongen föll hon på säsongspremiären i Gällivare och missade inledningen på världscupen.
Den gångna vintern blev bortavaron ännu längre:
— Jag var sjuk hela november, och det är klart att det är en mardröm att vara sjuk så länge. Man får gräva efter positiva saker. Men det är bara att acceptera läget och göra det bästa utav det. När man haft så lång sjukdomsperiod vet du aldrig hur du slår på en. Men jag går på känsla, och känslan är helt okej, sa Sundling på pressträffen inför världscupen i Livigno. Tävlingen som genomfördes 21 januari vanns av Sundling, och det var starten på en häftig vinter för 28-åringen.
Men strulet in inledningen av säsongen har inneburit att möjligheterna till framskjutna placeringar i totala världscupen i princip omöjliggjorts.
Kommande vinter är som bekant mästerskapsfri och målsättningen är:
— Totala världscupen och sprintcupen. Sen ser jag väldigt mycket fram emot Tour de Ski, sa Sundling på en pressträff tidigare i veckan.
Men träningsmässigt blir det inga stora skillnader jämfört med tidigare säsonger.
— Jag kommer att fortsätta på samma sätt som jag gjort de senaste åren. Jag har gjort stora framsteg både på sprint och på distans, säger Sundling som precis som hennes landslagskollegor kommer att få en rad möjligheter att tävla på hemmaplan i vinter.
Tre svenska orter står som världscuparrangörer, inte minst hemorten Östersund:
— Det känns väldigt kul och jag kan ju banorna minst sagt bra. Och såväl Gällivare som Östersund och Falun har väldigt fina banor, säger Sundling.
Värt att notera är att ingen svensk dam vunnit totala världscupen. Närmast var Marie-Helene Östlund (då Westin) som blev tvåa i totalen 1987-88. Ebba Andersson har varit trea i totalen vid två tillfällen (nu har Ebba Andersson främst siktet inställt på Tour de Ski).