När kroppen kämpar och huvudet måste hålla – Så gick touren för Ebba Andersson
Tour de Ski är över för den här gången. För Ebba Andersson blev det en tävling fylld av motgångar men även små framgångar. Med en totalplacering på plats sex i damklassen blev det inte den tour hon hade hoppats på, men hon ser ändå tillbaka på tävlingen med en blandning av frustration och lärdomar.
– Det har ju varit lite blandat. Fysiskt är det inte så tokigt, konstaterar Andersson när hon reflekterar över sin prestation under en pressträff i Val di Fiemme.
Tour de Ski är känd för sin tuffa utmaning – flera lopp på kort tid, olika discipliner och avslutningen i den legendariska backen i Val di Fiemme. Andersson hade en del svårigheter under vägen, särskilt efter skateloppet över 20 km där resultatet inte blev som förväntat. Ebba slutade på plats 33 efter en riktigt tung dag i spåret. Efter loppet var Ebba sammanbiten och diskussionerna drog igång i mixed zone om skidorna varit konkurrenskraftiga eller ej.
– Jag var framför allt väldigt besviken efter skateloppet som var i tisdags, berättar hon.
Trots detta lyckades hon avancera under jaktstarten och tog flera placeringar, vilket gav ett välbehövligt självförtroende inför fortsättningen.
– Jag försöker bara se de små ljusglimtar som nu har varit, även fast det var en bit upp till de som var allra längst fram, säger Ebba och syftar på den hårda konkurrensen från toppåkarna. Ebba slutade på plats 18 i jaktstarten.
Revanschen
Under tävlingarna i Val di Fiemme fick Ebba Andersson äntligen sin revansch. Under sprinten tog sig Ebba vidare till finalheaten. Ovanligt, men kanske inte den starkaste prestationen från Ebba i en sprint-prolog. Det var trots allt bara 42 startande.
I Tourens näst sista tävling, 20 km Skiathlon, fick Ebba äntligen sin revansch. Slagen i spurten om andra plats av Astrid Øyre Slind och Teresa Stadlober, gick Ebba in som fyra.
– Jag fick väldigt bra fart med mig in på upploppet. Det spåret som var ledigt var så satans hårt så jag fick inte alls rätt tryck, berättar Ebba Andersson för Viaplay efter tävlingen.
I den sista klättringen uppför Alpe Cermis stod Ebba för en solid insats, som det heter på norska. Andersson var femma över mållinjen och slutade till slut som sexa i Tour de Ski 2025. Hon slutade femma, även i klättertävlingen.
Ebba tog dessutom ett kliv i den totala världscupen. Det kan du läsa mer om här.

Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Mentala strategier och återhämtning
En viktig del av Ebbas framgång i Tour de Ski har varit hennes förmåga att hantera motgångar mentalt. Hon beskriver hur hon aktivt försöker koppla bort från tävlingspressen för att ge hjärnan tid att återhämta sig.
– Jag kopplar jättegärna bort ifrån all tävling och allt som är runt omkring det. Att bara få lite tid för huvudet att återhämta sig på, menar Ebba.
Ebba har tidigare varit öppen med att hon kämpat med de mentala bitarna. I höstas berättade hon om liknande problem. ”Det är skrämmande när man inte känner igen sin kropp”, analyserade hon tidigare.
Resdagarna mellan tävlingsorterna har dock inneburit en utmaning för henne. Att börja dagen med att hoppa in i en bil och ändra den vanliga dagsrytmen kan göra henne loj. Men med fokus och träning har hon hittat sätt att komma tillbaka in i rätt mindset.
Blickar framåt
Ebba Andersson avslutade Tour de Ski med hedern i behåll, och hennes prestationer, särskilt i klassiska loppet under etapp två och den avslutande klättringen, visade att formen ändå finns där. Ebbas förmåga att balansera fysiska och mentala krav är något som hon tar med sig framåt.
– Det handlar om att fokusera på de små framstegen och inte låta motgångarna ta över, säger Andersson.
Med nya erfarenheter i bagaget blickar Ebba Andersson redan mot kommande tävlingar – en inspirerande påminnelse om att även i motgångar finns det alltid ljusglimtar att hitta.