Landslagstränaren: ”Vi behöver bli bättre på att åka fort”
Langd.se har tidigare rapporterat om den nya sprintstegen som blivit satt på prov under Smart Energy Cup i Bollnäs under dagens sprint.
Läs även: Ny sprintstege testas i Smart Energy Cup och Smart Energy Cup: Första sprintresultatet efter nya regeln
I en intervju med Langd.se berättar nu landslagstränaren Andreas Domeij om orsaken till förändringen samt de effekter man är ute efter från landslagsledningens håll. Domeij menar först och främst att det finns två huvudorsaker till att man drivit igenom den här förändringen.
– Grundfilosofin är nummer ett: vi vill ha fler åkare som åker fler hit. Och två: vi vill att det ska gå fortare och bli tuffare, säger Domeij och utvärderar dagen:
– Tittar man på heaten idag så har det varit högt tempo idag. Man har inte haft råd att åka långsamt.
Den största skillnaden mot tidigare är att en tredje semifinal tillkommit. Från den tredje semifinalen går man inte vidare på grund av sin placering. I stället gäller det att vara en av de fyra snabbaste åkarna som inte vunnit semifinal ett eller två.
– Jag tycker det var väldigt roligt att se Erik (Johansson), som åkte i semifinal tre på herrsidan till exempel. Han tog sig till finalen på grund av att han åkte ett snabbt heat.
Behöver bli bättre på att åka fort
Ett motargument till ökat tempo och högre fart är att det taktiska momentet kan hamna i skymundan. Där åkare som Petter Northug och svenska Teodor Peterson var framstående med bitvis, långsammare, mer taktisk åkning. Peterson uttalade sig tidigare i veckan sin oro för att taktikmomentet reduceras.
– Det kommer att bli som att titta på ett kval om och om igen. Det tar bort taktikkörningen helt, berättade han för Expressen.

Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN
Andreas Domeij har en annan syn på saken.
– Vi upplever att vi behöver bli bättre på att åka ännu fortare när det är kvartsfinaler på en världscup. Det handlar även om att kunna göra taktiska moment när det går fort eller när man inte är pigg i skallen, menar Domeij och fortsätter:
– Tränar man aldrig på det så blir man aldrig bra på det heller.
Haft det svårt i prologerna
Här har Domeij en tydlig poäng. De svenska herrarna har inte bara haft utmaningar i kvartsfinalerna. Etablerade åkare så som Oskar Svensson, Marcus Grate och Johan Häggström har även missat att ta sig vidare till kvartsfinalerna. Samma svenska åkare som bara för ett par år sedan var så kvalsnabba, har under säsongen kämpa med farten i inledningen av tävlingarna.
– Det är tydligt att kvalen går långsammare för oss herrar. Vi måste utvärdera det efter säsongen tillsammans med tränarna, sa Marcus Grate under en intervju i slutet av januari.
Domeij menar att de svenska herrarnas kvaltider inte har ett samband med den förändring som vi sett resultatet av idag, fredag.
– Det är mer bara att vi upplever att man behöver lära sig att åka fort och göra det flera gånger. Tittar man på skandinaviska cupen så går det väldigt fort redan där. Man måste kunna manövrera, även fast man är trött, slår landslagstränaren Andreas Domeij fast.
Lägger ansvaret på åkarna
Under skandinaviska cupen i Lillehammer dominerade Norge sprinten, sett till resultaten på herrsidan. Under tävlingarna i Falun var de fem första från grannlandet i väst. Domeij vill nu lägga mer ansvar på individen när det kommer till att höja farten hos de svenska åkarna.
– Man måste som åkare köra på ett sånt sätt att man ligger steget före. Det tror jag är en nyckel för att lära sig processen för utveckling hos varje individ. Det är ingenting en tränare kan säga åt en hur man ska göra – utan snarare något som varje individ måste klara av själv när man befinner sig i en sådan situation, avslutar Domeij.
Nästa tävling i Skandinaviska cupen går i Gålå den 21-23 mars, när tävlingarna i Madona blev inställda. Där kommer detta regelverk inte att gälla man kanske kan vi redan då skönja högre fart hos de åkare som vill och kan åka fort.
