Nordisk dominans hotar skid-VM – dags att ta bort stafetten?

av Kjell-Erik Kristiansen • 21.03.2025
Med allt för stor nordisk dominans är skid-vm hotat menar experterna.
Trots ett folkfestlikt skid-VM i Trondheim växer debatten om längdskidåkningens framtid när Norge och Sverige fortsätter sin totala dominans. Experter ifrågasätter nu stafettens relevans och föreslår förändringar för att öka det internationella intresset.
Trots ett folkfestlikt skid-VM i Trondheim växer debatten om längdskidåkningens framtid när Norge och Sverige fortsätter sin totala dominans. Experter ifrågasätter nu stafettens relevans och föreslår förändringar för att öka det internationella intresset.

Med allt för stor nordisk dominans är skid-vm hotat. Nu menar experter att programmet behöver ses över Diskussionen känns kanske lite märklig med tanke på de över 100 000 i Granåsen. Men faktum är att intresset för ett nordiskt skid-VM blir smalare och smalare när det gäller vilka länder som följer tävlingarna.

Ryssland är för tillfället borta, det är det land där normalt flest människor följer längdskidor. I Trondheim togs 12 av 12 VM-guld i längdskidor av antingen Norge eller Sverige. Tillsammans tog de två länderna 28 av totalt 36 medaljer.

Sportkommentatorn på NRK, Jan Petter Saltvedt, anser att det är hög tid att ta bort en gren från VM-programmet. Han föreslår även att det borde vara stafetten. En kollega sa till honom:
– Det är världens tråkigaste gren.

– Ta bort stafetten, säger Martin Johnsrud Sundby. Herrstafetten är en gren där alla visste hur det skulle sluta.
– Rent personligt skulle jag ta bort lagsprinten, men jag vet att det inte är realistiskt. Så det måste bli stafetterna, menar Fredrik Aukland.

Han får bara delvis medhåll av kollegan Torgeir Bjørn:
– Lagsprinten måste vi ha. Det är den som är mest populär internationellt. Och intervallstarten kan vi inte ta bort. Det är norsk kultur. Så det måste bli stafetterna. Det är för få nationer som har fyra bra åkare.
– Det är många, många, många, många år sedan stafetter var spännande, fortsätter Martin Johnsrud Sundby.

Norrmännen hejar på norrmän, men det tar också bort intresset när alla vet att Norge vinner varje gång.

Läs även: VM-drottningen ledde Sverige till VM-Guld efter bragdinsats

Allt för stor nordisk dominans

Som väntat blev damstafetten en duell mellan Sverige och Norge. Just den duellen var spännande, men på herrsidan gick det precis som alla förutspådde.

Sedan 2009 har Norge eller Sverige vunnit samtliga stafetter för båda könen med endast ett undantag. Det var i OS i Peking 2022, där ryssarna vann under neutral flagg.

Vinter-OS i Beijing 2022. Då var Norge utanför pallen, på femte plats.
Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN / kod MT / VG0238

Så trots en sällsynt folkfest i Granåsen under de flesta distanserna kommer vi förmodligen aldrig att se något liknande vid mästerskap i Tyskland, Frankrike, Italien eller Österrike.

Stafetterna fick ny distans när damer och herrar plötsligt skulle åka samma sträckor. Damerna ökade från 4×5 km till 4×7,5 km medan herrarna minskade från 4×10 km till 4×7,5 km. Det har dock inte påverkat den nordiska dominansen.

Och dominansen är så tydlig att många nu känner att ”nog är nog”. Norge har vunnit 13 raka stafetter på herrsidan i VM. På damsidan var det en stor lucka nedåt från duellen Sverige-Norge. Schweiz, som slutade femma, var 3 minuter och 19 sekunder efter.

Många har teorier om hur stafetter kan bli mer intressanta, men formatet har i stort sett förblivit detsamma genom åren.

Skidskyttet har framgång

Samtidigt vill inte längdskidåkningen snegla för mycket på skidskyttet. För många är det nästan som att ”svära i kyrkan”.

Men IBU – skidskyttarnas förbund – har haft framgång med sin singelmixed-stafett. Där behövs endast en kvinna och en man i laget. Formatet inbjuder till snabba dueller, förändringar i ställningen och framför allt fler lag och nationer på startlinjen. Förmodligen beror det på att skidskyttet har en inbyggd dramatik som längdskidor har svårt att matcha utan skytteinslaget.

IOK vill ha fler tävlingar där män och kvinnor tävlar tillsammans. Det såg vi i OS i Peking, där sex nya grenar lades till programmet.

Skidskyttet införde mixstafett i VM 2005 och i OS 2014. Singelmixed-stafetten har varit en del av VM sedan 2019.

Men FIS och längdskidåkningen håller emot. Vi har visserligen parstafett, men framtiden kan innebära att de traditionella stafetterna ersätts med mixstafett.

Oavsett vad man gör är risken stor att Norge och Sverige fortsätter att dominera.

Show sharing buttons

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

MEST LÄSTA

  • 1

    OS-mästarinnan med drömbröllop och nytt namn

    by Kjell-Erik Kristiansen
    23.04.2025
  • Victoria Carl hoppas att Johaug lägger av.
    1

    – Hoppas att Johaug lägger av

    by Ingeborg Scheve
    09.04.2025
  • 1

    Petas från VM: Nu ska han köra långlopp

    by Ingeborg Scheve/Maja Eriksson
    22.01.2025
  • 1

    Jonna fick nya guldskidor i Frankrike

    by Kjell-Erik Kristiansen
    24.04.2025
  • Jonna Sundling kommer till SM-avslutningen i Kalix.
    1

    GUIDE: SM-avslutningen, längdskidor, Kalix

    by Langd.se
    02.04.2025

Fler artiklar

  • Tävling lägger ner: ”Med flaggan i topp”

    De senaste åren har Topprullen varit ett stående inslag på rullskidkalendern. Nu meddelar arrangören att man lägger ner tävlingen.
    av Längd.se
    27.04.2025
  • Syskonen Niskanen nobbar landslaget

    av Maja Eriksson
    27.04.2025
  • Astrid Öyre Slind knäckte Johaug i Skarverennet

    av Maja Eriksson
    26.04.2025
  • Bolshunovs barndomshem totalskadad av Ukraina

    av Kjell-Erik Kristiansen
    26.04.2025
  • Svenska juniorerna imponerade i Bysprinten

    av Maja Eriksson
    26.04.2025