Så spenderar stjärnorna sina vilodagar under Touren
Vilodagar är en viktig del av Tour de Ski, skidåkarna blir då erbjudna att återhämta sig och ladda inför kommande tävlingar. Men hur ser en vilodag egentligen ut för elitskidåkarna? Langd.se har pratat med Jens Burman och Truls Gisselman, två av åkarna i de svenska landslaget. Här delar de med sig av sina rutiner och tankar om vilodagar.
Aktiv vila för att hålla kroppen igång
Både Jens Burman och Truls Gisselman betonar vikten av aktiv vila under de dagar som inte innehåller tävlingar. Att dega på soffan är inte ett alternativ för skidåkarna.
– Aktiv vila är vad man kallar det. Ut och träna lite lätt för att inte sega ihop rejält. Det är oftast bra att kunna röra på sig lite lätt och lugnt så att man återhämtar sig fortare, säger Jens Burman.
Truls Gisselman, som kämpat med placeringarna under Tour de Ski, är inne på samma linje. Gisselman beskriver sina vilodagar som en balans mellan aktivitet och vila.
– Det blir ju ett lugnare pass på förmiddagen med lite skidtester och testa banorna inför dagen efter. Och så blir det ofta en kort jogg på kvällen, kanske 20-30 minuter. Det gäller att hålla igång lite lagom ändå för att inte segna ihop, berättar Gisselman.
Tiden utanför träningen
När åkarna inte är ute och rör på sig fylls dagarna med lugnare aktiviteter. För Jens Burman innebär detta ofta serietittande eller att umgås med lagkamrater:
– Antingen kollar man på serier, film eller umgås. Ja, plugga lite ibland. Gärna en ny serie med mycket säsonger så har man lite att jobba med så att säga, berättar Burman.
Han berättar också om hur olika personer i landslaget hanterar vilodagar. Några har svårt att slappna av helt:
– Jag skulle nog säga Ebba Andersson och Emil Danielsson. De verkar vilja aktivera sig och underhålla sig själva på något vis.
Läs även: Turturduvorna i Tour de Ski: ”Jag hade nästan gett upp om honom”
Truls Gisselman å andra sidan betonar vikten av att kombinera aktivitet med att fylla på energi:
– Fokus är att fylla på så mycket som möjligt. Det blir mycket pasta här i Italien och även flytande alternativ som juice för att få i sig extra kolhydrater, berättar 23-åringen från Rehns BK och fortsätter:
– Det är ju en utmaning att få i sig tillräckligt men jag har inte känt av dom tecknen än i alla fall. Det är det allra viktigaste tillsammans med sömn och återhämtning, betonar Gisselman.
Variation mellan individer
Både Burman och Gisselman konstaterar att det finns variation i hur åkarna tar sig an vilodagarna. Jens lyfter fram Erik Rosjö som ett exempel på någon som, troligtvis, tar vilan på allra största allvar:
– Han tror jag är duktig på att ta det lugnt och chilla. Jag ser honom sällan, han kanske låser in sig på rummet, säger Burman och skrattar.
Gisselman menar dock att total vila är ovanligt:
– Det känns som att alla vill väl ut och röra på sig i någon form på vilodagarna. Jag har aldrig varit med om att någon tagit hel vila, menar Gisselman.
Balansen mellan vila och prestation
Vilodagarna handlar i slutändan om att hitta en balans som fungerar för varje individ. För skidåkarna i Tour de Ski är dessa dagar inte bara ett tillfälle att återhämta sig fysiskt utan också en chans att ladda mentalt inför de intensiva tävlingsdagarna. Med rätt strategi kan vilodagen bli en avgörande faktor för framgång i spåret.
I morgon söndag går Tour de Ski i mål för den här gången. Vinnaren går hem med ett ordentligt tillskott i kassan.
Läs även: Så mycket prispengar finns det att hämta i Tour de Ski