Skidförbundet bakom ryggen på Snowflake? – Skriver avtal med FIS
Turerna har varit många kring tv-rättigheterna för vinteridrotterna som är anslutna till FIS, något som Längd.se tidigare rapporterat om. Så sent som i september rapporterade Längd.se om Tyskland och Österrikes stämning mot FIS. Konflikten tar avstamp i FIS agerande under sommaren 2023 och bildandet av alliansen, Snowflake.
Situationen kan vara svår att sätta sig in i. I huvudsak tar saken sin grund i vem som har rätt att sälja tv-rättigheterna och vilket alternativ som ger mest avkastning. FIS vill sälja alla rättigheter för alla nationer som arrangerar en FIS-tävling via ett bolag som heter Infront. Sverige, Norge, Tyskland, Österrike och Schweiz har allierat sig under namnet ”Snowflake”. Snowflakes ståndpunkt är att man inte är emot en centralisering men däremot har ett behov av att säkra de intäkter man har i dagsläget.
Enligt SVT Sport, som träffat Svenska Skidförbundets generalsekreterare Pernilla Bonde, har Svenska Skidförbundet nu ingått avtal med FIS.
– För vår del handlar det om att ytterst vill vi skapa de bästa förutsättningarna för våra åkare. Och vårt nuvarande avtal går ut 2026, säger Pernilla Bonde i en intervju med SVT Sport och fortsätter.
– Detta betyder att det tåget går nu, för att vi ska kunna se vilka mediarättigheter vi faktiskt ska landa i. Det betyder att vi kan gå ut på marknaden och det betyder jättemycket, avslutar hon.
Vad innebär det i praktiken?
Det är svårt att säga om Svenska Skidförbundet nu frångår den överenskommelse man haft inom Snowflake. Enligt uppgifter till Längd.se kan Svenska Skidförbundet vänta sig kritik från de andra medlemsländer inom Snowflake. Avsikten med Snowflake är att ge nationerna mer handlingsutrymme. Det är svårt att tolka Svenska Skidförbundets agerande på något annat sätt än att det är just de dom upplever nu i och med att man skriver på FIS avtal.
Det är oklart vad detta innebär för fansen och tv-tittarna i dagsläget. Längd.se bevakar ämnet löpande.