VM sprint Trondheim – Sveriges damer mot Skistad
Torsdag 27 februari
10:00 Sprint, fristil Prolog
12:30 Sprint, fristil Finaler
OM DAGENS LOPP – Damernas sprint Trondheim
Sprinten är uppdelad i två delar. Först en prolog – eller kvalomgång – där åkarna startar en och en. Startintervallet är endast 15 sekunder, med de bäst rankade åkarna först.
Banan är densamma som används i heaten senare under dagen. De 30 bästa tiderna från prologen går vidare till kvartsfinalerna.
Efter prologen väljer åkarna sin kvartsfinal. Åkaren som kom på 11:e plats i prologen väljer först. Därefter fortsätter urvalet ner till 1:a plats, och sedan från 12:e upp till 30:e plats.
Det finns fem kvartsfinaler med sex åkare i varje. De två bästa i varje heat går automatiskt vidare till semifinalerna. Utöver dessa tillkommer två “lucky losers”, det vill säga de två bästa tiderna av de åkare som inte placerade sig topp två i sin kvartsfinal.
Semifinalerna genomförs på samma sätt. De två bästa går vidare, plus de två bästa tiderna utanför det. Det innebär att vi får sex åkare i finalen. Den som först korsar mållinjen där vinner guldmedaljen, tvåan tar silver, trean brons och så vidare…
TIDIGARE VÄRLDSMÄSTARE I SPRINT
2001 Pirjo Manninen, Finland
2003 Marit Bjørgen, Norge
2005 Emelie Öhrstig, Sverige
2007 Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Norge
2009 Arianna Follis, Italien
2011 Marit Bjørgen, Norge
2013 Marit Bjørgen, Norge
2015 Marit Bjørgen, Norge
2017 Maiken Caspersen Falla, Norge
2019 Maiken Caspersen Falla, Norge
2021 Jonna Sundling, Sverige
2023 Jonna Sundling, Sverige
FAVORITER
1) Jonna Sundling, Sverige
Jagar ett hattrick av VM-guld i sprint. Hon har imponerat mest av alla denna säsong. Sundling har valt en lång träningsperiod utan tävlingar inför Trondheim och stod över de sista loppen i Falun. Hon behöver förmodligen skapa en lucka till Skistad innan det sista upploppet.
2) Kristine Stavaas Skistad, Norge
Extremt snabb på flacka partier. Ingen är snabbare i starten eller på ett platt upplopp. Utmaningen blir att hänga med i de brantaste uppförsbackarna. Det kommer troligen bli en duell mellan Skistad och det svenska laget, som har flera starka alternativ. Skistad var överlägsen i slutet av förra säsongen men har tävlat mindre denna vinter efter en operation tidigare.
3) Linn Svahn, Sverige
Gjorde comeback i Falun och vann direkt efter att ha varit borta större delen av säsongen. Svahn är stark nog att dominera en sprint, och i Falun slog hon Skistad. Det har visat henne att guldet är möjligt. Men Linn Svahn har inga goda minnen från spåren i Granåsen. Hon är dock en klar medaljkandidat.
UTMANARE
Maja Dahlqvist, Sverige
Kanske den som är närmast att utmana Skistad på upploppet. Hon är också en av de mest erfarna åkarna i fältet. Dahlqvist flyttade till Trondheim för att förbereda sig för mästerskapet och är väl medveten om vad som väntar. Ännu en medaljkandidat för Sverige.
Johanna Hagström, Sverige
Tog äntligen sin första världscupseger i Ruka, men det var i klassisk stil. Hagström åker ofta väldigt starka prologer, men har haft svårt att hålla samma nivå hela vägen till final. Men svenskorna kan lyfta varandra som lag när alla är tillräckligt bra för finalen.
Jasmi Joensuu, Finland
Leder sprintvärldscupen trots att hon ännu inte vunnit ett enda lopp denna säsong. Joensuu har varit i fem finaler, med en andraplats som bästa resultat. Det kanske är att hoppas på för mycket att tro att hennes första seger ska komma i VM, men hon är en av de mest stabila sprintrarna.
Nadine Fähndrich, Schweiz
Har en seger i klassisk sprint från Tour de Ski och har nyligen blivit tvåa både i Cogne och Falun, även de i klassisk stil. Men den schweiziska åkaren har också varit på pallen i fristil i Toblach och är duktig i båda teknikerna. Fähndrich har visat förbättrad form under säsongen, men kan få det tufft mot skandinaverna.
Jessica Diggins, USA
Världscupledaren kan aldrig räknas bort i någon distans. Vann sprinten i fristil i Toblach under Tour de Ski, och ingen tävlar med lika mycket hjärta som Diggins. Hon är kanske en större favorit på de längre distanserna, men hon måste ändå ses som en toppkandidat även här.
Julie Myhre, Norge
Började säsongen på en helt ny nivå jämfört med tidigare, med tre raka pallplatser i världscupen. Men sedan dess har det varit svårare. Myhre tävlar på hemmaplan och har fördelen av att åka på sina egna träningsspår. Det är osäkert om det räcker till medalj, men en finalplats vore ett bra mål.
Emma Ribom, Sverige
Världens bästa sprinter i början av förra säsongen, men Ribom har inte varit lika bra denna vinter. Hon har letat efter formen sedan säsongsstarten, och det blir spännande att se om hon hittar den till VM. För på sin högstanivå är hon helt i nivå med de andra medaljkandidaterna.
STARTLISTA
Startlistan för damernas sprint hittar du HÄR.