Från midjebälte till slangbälte – Så får du i dig vätskan

av Kjell-Erik Kristiansen • 11.03.2025
Emil Persson i slangbälte under Vasaloppet.
Långloppen har genomgått stora förändringar, både vad gäller näringsintag och utrustning. Vasaloppsvinnaren Emil Persson och experter inom sporten berättar om de senaste innovationerna – från slangbälten och softflaskor till striktare regler för nedskräpning.
Långloppen har genomgått stora förändringar, både vad gäller näringsintag och utrustning. Vasaloppsvinnaren Emil Persson och experter inom sporten berättar om de senaste innovationerna – från slangbälten och softflaskor till striktare regler för nedskräpning.

– Det här har förändrats mycket sedan jag började med långlopp, säger Vasaloppsvinnaren Emil Persson och syftar på hur man dricker under ett långlopp och under träning.
– Utrustningen har också förändrats, och detta är något vi testar ofta.

Vi tar reda på vad som är nytt och hur det fungerar.

Idag kan du få 15 minuters tidstillägg för att skräpa ner i naturen om du kastar använda gel eller annat avfall. Några har redan blivit bestraffade för detta, och därför har utvecklingen också gått vidare när det gäller utrustning.
– Vi har sopzoner som ofta ligger direkt efter matstationer eller langning, säger Bosse Ybe från företaget Coxa, som är ledande när det gäller produkterna som åkarna dricker ur.
Längdskidåkningen har inspirerats av cykelsporten, där det nu också finns dedikerade avfallszoner och risk för böter om reglerna bryts.

EMIL PERSSON framför Karstein Johaug i Marcialonga, båda med drickbälte och slang.
Foto: Vanzetta/NORDIC FOCUS

Anpassar sig under loppet

– Normalt dricker jag 6–8 gel i ett så långt lopp som Vasaloppet. Men det anpassar sig under loppet, ibland blir det mindre och ibland mer, säger Emil Persson, som vann både Vasaloppet och Ski Classics totalt efter sin fantastiska säsong 2023.
– Det gäller att börja ta gel tidigt, gärna under de första 30 minuterna av loppet. Sedan fyller jag på när det passar och när det finns möjlighet.

Idag använder de flesta elitåkarna ett midjebälte med en slang och ett munstycke. De flesta bälten rymmer cirka 1,2 liter vätska, men Emil Persson fyller sällan hela vägen upp.
– Nej, vi startar oftast med 700 milliliter och byter bälte minst en gång under loppet. Bältet sitter bättre om det inte är helt fullt. Normalt dricker jag ungefär 1,5–2 liter från bältet under ett så långt lopp.

Magen måste vänja sig

– Vi tar upp ungefär 120 gram kolhydrater i timmen. För att klara det med allt socker som finns i gel måste vi träna upp magen. För att göra det använder vi sportdryck och gel på träningarna. På våra långa Vasapass-träningar med Lager 157 testar vi också att dricka som i en tävling. Det gör vi ungefär en gång i månaden innan säsongen startar, säger Emil Persson.

När han började med långlopp hade de flesta ett midjebälte med en flaska. Nu använder nästan alla elitåkare slangbälte där slangen fästs på framsidan, så att man enkelt når munstycket.
Även hur man transporterar gel under loppet har utvecklats, och det har kommit flera nyheter.

Dessa softflaskor rymmer tre gel vardera och fästs med kardborre.
Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/kekstock.com

Softflaska för gel

– Dessa små softflaskor för gel är den senaste nyheten som blivit väldigt populär, säger Bosse Ybe på Coxa och visar upp två mindre flaskor som fästs med kardborre på kroppen, helst på låret.
– Om du har otur och tappar en av dessa räknas det inte som nedskräpning, utan som förlorad utrustning. Dessutom behöver man oftast bara två flaskor för att få med sig den mängd gel som man behöver under loppet.

I varje softflaska får man plats med tre gel, där varje normalt är på 30–35 milliliter. Flaskorna finns i olika färger för att åkarna ska kunna skilja på vilken de har druckit från och vilken som fortfarande är full.

Det nya pipmunstycket gör att du slipper suga upp vätskan från bältet mer än en gång.
Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/kekstock.com
WR 1. Ett modernt slangbälte.
Slangebältet har också en ficka på insidan och ett nät för förvaring på utsidan.
Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/kekstock.com

Läs även: Fördelarna med olika superfoods

Nytt, förbättrat munstycke till slangbälte

– Det nya pipmunstycket har också några fördelaktiga funktioner. När du har sugit upp vätskan en gång håller den trycket kvar. Därför får du vätska omedelbart nästa gång du suger, utan att behöva dra upp den hela vägen från bältet, förklarar Bosse Ybe.
– Om munstycket pekar nedåt rinner inte drickan ut. Det kan eventuellt läcka lite om det klämmer mot magen, men i stort sett är det helt tätt.

Detta slangbälte rymmer alltså totalt 1,2 liter. Slangebältet heter WR1 Race och har även en ficka på insidan samt ett nät på utsidan där man kan förvara papper eller annat för att slippa kasta det i naturen.

Ett midjebälte kan vara praktiskt för träning och turer, till exempel i fjällen. Här finns plats för extra utrustning som valla, mössa, handskar och liknande.
Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/kekstock.com

Midjebälte för träning

Om man ska ut på en träningsrunda eller fjälltur kan det större och billigare midjebältet WR1 Race vara en bättre lösning. Det rymmer tre liter packning, såsom en extra mössa, handskar eller tröja. Men detta är inte ett drickbälte. Man kan eventuellt lägga en termos eller liknande i bältet.

Vätskesystem med ryggsäck i stället för slangbälte för tävlingar som kräver ryggsäck.
En ryggsäck som denna för Birken har både vätskesystem och plats för några kilo extra utrustning eller kläder.
Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/kekstock.com

Ryggsäck för Birken

I många år har det producerats ryggsäckar som är specialgjorda för Birken, där åkarna måste bära ryggsäck över fjället.

Coxas R3 Race är enligt Bosse Ybe den officiella Birken-ryggsäcken från deras företag. Den har plats för vätska och har även ett munstycke. Vätskan placerar man så att tyngden hamnar runt midjan.
– Med slang kan den rymma cirka två liter vätska. Dessutom finns det plats för 3–4 kilo annan utrustning, såsom kläder och liknande, berättar Bosse Ybe.

Det finns också flera andra företag som tillverkar liknande produkter. Silva, USWE och Camelbak är några av dem. Du hittar säkert något som passar dig – men kom ihåg att det kan bli dyrt att kasta skräp under framtida skidlopp.

Show sharing buttons

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Fler artiklar

  • Vasaloppsvinnare gjorde comeback och vann – slog världscupsåkare

    I helgen kördes Flyktingrennet, som går mellan Norge och Sverige. Då gjorde en vasaloppsvinnare comeback och vann överlägset.
    av Langd.se
    25.03.2025
  • Missade säsongen men fann kärleken

    av Kjell-Erik Kristiansen
    25.03.2025
  • Tillbaka i Ski Classics – utmanar Ebba och Stina

    av Max Östlund
    25.03.2025
  • Nu kommer Ebba och Stina att mötas igen

    av Max Östlund
    25.03.2025
  • Hyllningen till sambon – Nu kan Nykvist göra Nilsson sällskap

    av Max Östlund
    24.03.2025