Fördelarna med olika superfoods
Vad är egentligen superfoods eller supermat?
I verkligheten finns det inget som rent näringsmässigt kan definieras som superfoods eller ”supermat”. Det är ursprungligen en marknadsföringsterm för näringsrika livsmedel som tros ha positiva hälsoeffekter. Det är viktigt att förstå att ingen enskild mat är nyckeln till god hälsa eller förebyggande av sjukdomar. Däremot använder vissa termen ”supermat” ofta för vissa typer av livsmedel, så låt oss utforska några lättillgängliga och hälsosamma alternativ.
Tillräckligt energiintag samt en balanserad kosthållning är av största vikt för att klara av att prestera.
Läs även: Balansen mellan kost och träning har inte varit tillräckligt bra
I den här artikeln lyfter vi fram åtta vanligt förekommande och regelbundet använda livsmedel som passar in i kategorin ”supermat”.
8 superlivsmedel – Nödvändig näring
1. Mörkgröna bladgrönsaker
Dessa är utmärkta källor till näringsämnen som folat (folsyra), zink, kalcium, järn, magnesium, vitamin C och fiber. De kan hjälpa till att minska risken för sjukdomar som hjärtsjukdom och typ 2-diabetes. Dessutom är de rika på antiinflammatoriska ämnen som karotenoider, vilka kan skydda mot vissa typer av cancer. Vanliga bladgrönsaker inkluderar bland annat grönkål, mangold, spenat, svartkål och majrovsblad.
2. Bär
Bär är fulla av vitaminer, mineraler, fiber och antioxidanter. Deras höga antioxidativa kapacitet har kopplats till minskad risk för hjärtsjukdomar, cancer och andra inflammatoriska tillstånd. Bär kan också hjälpa vid matsmältnings- och immunstörningar när man använder dem som komplement till traditionella behandlingar. Populära sorter är hallon, jordgubbar, blåbär, björnbär, tranbär, vinbär och hjortron.
3. Ägg
Ägg har historiskt sett varit omdiskuterade på grund av sitt höga kolesterolinnehåll, men de är fortfarande bland de mest hälsosamma livsmedlen som finns. Hela ägg är rika på näringsämnen som B-vitaminer, kolin, selen, vitamin A, järn och fosfor. De innehåller också högkvalitativt protein och två kraftfulla antioxidanter, zeaxantin och lutein, som är bra för ögonen.
4. Nötter och frön
Nötter och frön är rika på fiber, växtbaserat protein och hjärthälsosamma fetter. De innehåller också olika växtämnen med antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper som kan skydda mot oxidativ stress. Studier tyder på att konsumtion av nötter och frön kan minska risken för hjärtsjukdomar. Vanliga sorter är:
- Nötter: mandlar, pekannötter, pistagenötter, valnötter, cashewnötter, paranötter, macadamianötter, jordnötter (tekniskt sett en baljväxt, men ofta betraktad som en nöt).
- Frön: solrosfrön, pumpafrön, chiafrön, linfrön och hampafrön.
5. Vitlök
Vitlök, som är släkt med lök, purjolök och schalottenlök, är en fantastisk källa till mangan, vitamin C, vitamin B6, selen och fiber. Förutom sin unika smak har vitlök använts medicinskt i århundraden. Forskning tyder på att den kan bidra till att sänka kolesterol och blodtryck, stärka immunförsvaret och minska risken för vissa cancerformer.
6. Olivolja
Olivolja, som man utvinner från oliver, är rik på enkelomättade fettsyror (MUFA) och polyfenoliska föreningar. Att inkludera olivolja i kosten kan minska inflammation och risken för sjukdomar som hjärtsjukdom och diabetes. Den innehåller också antioxidanter, som vitamin E och K, vilka skyddar cellerna mot oxidativa skador.
7. Lax
Lax är en mycket näringsrik fisk fylld med hälsosamma fetter, protein, B-vitaminer, kalium och selen. Den är en av de bästa källorna till omega-3-fettsyror, som har många hälsofördelar, inklusive att minska inflammation. Att inkludera lax i kosten kan minska risken för hjärtsjukdom och diabetes. En potentiell nackdel med lax och annan fisk är dock förekomsten av tungmetaller och miljögifter.
8. Avokado
Avokado, som ofta blir kategoriserad som en grönsak i matlagningssammanhang, är faktiskt en näringsrik frukt. Den är dessutom full av fiber, vitaminer, mineraler och nyttiga fetter. Liksom olivolja är avokado rik på enkelomättade fetter (MUFA, Monounsaturated fat på engelska). Att äta avokado kan minska risken för hjärtsjukdom, diabetes, metaboliskt syndrom och vissa cancerformer, samt sänka inflammation i kroppen.
Slutsats
Att hitta dessa superlivsmedel i din lokala livsmedelsbutik är inte svårt, och att införliva dem i din kost kan förbättra din hälsa och prestation. När du förbereder dig för den kommande skidsäsongen eller andra utmaningar, se till att dessa åtta superlivsmedel finns med på din tallrik och satsa på en hälsosammare version av dig själv!
Artikeln publicerades ursprungligen förra julen på Maastohiihto.com och har uppdaterats idag.