Hur viktigt är det att impregnera skinet på dina skinskidor?

Ut på tur med skinskidor i påsk.
Det korta svaret: Väldigt viktigt. Se skillnaden i glid, vikt och egenskaper med och utan impregnering på skinskidor.
Det korta svaret: Väldigt viktigt. Se skillnaden i glid, vikt och egenskaper med och utan impregnering på skinskidor.

Påsken närmar sig, och många ser fram emot härliga skidturer, antingen på fjället eller i skogsspåren. För många har skinskidor blivit det självklara valet. Och det är lätt att förstå varför.

Skinskidor ger fäste både i hårda, isiga spår och på skare, såväl som i blötsnö och slask under eftermiddagen – alltså typiska vårförhållanden. Dessutom kräver de minimalt med förberedelser innan användning.

Men det är ett moment som många hoppar över: Impregnering.

Läs även: Skidtest: Så hittar du rätt skinskidor

Förvandlar skidupplevelsen från bra till magisk

Det tar bara några sekunder att impregnera skinet. Det kräver inga verktyg eller förberedelser, bara en impregneringsduk eller en omgång med skinspray eller skinimpregnering. Och fördelarna är många.

Det första du märker är bättre glid och minskad risk för isbildning. Det ger bättre skidor direkt från start.

Men impregneringen gör också att skinet absorberar betydligt mindre fukt under turen. När skinet inte drar åt sig lika mycket fukt, sparar du även vikt jämfört med ett helt genomvått skin. Dessutom glider skidan bättre när skinet inte är genomdränkt.

Både bättre glid och lättare skidor bidrar till mer fart och bättre driv framåt, samtidigt som du sparar energi kilometer efter kilometer. Det innebär att du kan ta dig längre och uppleva mer.

Ju varmare snön är, desto blötare blir skinet om det inte behandlats innan turen – så ju längre in på vårvintern vi kommer, desto viktigare blir impregneringen. Och ju längre du planerar att åka, desto större effekt har denna typ av förberedelse på din ork – och inte minst ditt humör, vilket påverkar hela skidupplevelsen.

Se skillnaderna

Jan Olav Bjørn Gjermundshaug, produktutvecklare på Swix, har testat och dokumenterat skillnaden i fuktupptagning hos skinet efter en, två, tre och fyra kilometers åkning under typiska vårförhållanden.

– Effekten av impregnering är anmärkningsvärd. Skinn utan impregnering suger åt sig så mycket fukt att det syns redan efter några minuter, säger Bjørn Gjermundshaug till Langrenn.com.

Efter två kilometer är skillnaden mellan behandlat och obehandlat skin ännu tydligare, och vid de sista två mätpunkterna är det obehandlade skinnet så blött att Bjørn helst skulle vilja ta av det och vrida ur det.

– Den exakta mängden vatten som sugs upp kan jag inte mäta utan att ta av skinnet efter varje kilometer, men som bilderna visar är det obehandlade skinet helt genomdränkt redan efter två kilometer. Samtidigt är det impregnerade skinet fortfarande torrt och fint, även efter fyra kilometer, säger Bjørn Gjermundshaug.

Intresserad av skidåkning, vallning och utrustning? Här har vi samlat artiklar om utrustning, tester, vallaguider, tips och metoder.

Så stor är skillnaden mellan impregnerat och obehandlat skinn efter en, två, tre och fyra kilometer under typiska vårförhållanden.
(Obehandlat skinn till vänster på de tre första bilderna och till höger på den sista)
Foto: Jan Olav Bjørn Gjermundshaug

Fyra snabba om impregnering

OK, vi är övertygade. Men hur, när och hur ofta ska man impregnera skinskidorna? Bjørn Gjermundshaug förklarar:

Hur impregnerar man skinet, och vad behövs i form av utrustning och verktyg?
– Impregnering kräver minimalt med insats, du behöver bara hushållspapper utöver impregneringen. Det är bara att spraya på och torka av, det tar bara några sekunder.

Måste man vänta länge efter impregnering innan man kan åka skidor?
– Det går utmärkt att åka skidor direkt efter impregnering, men då slits behandlingen bort snabbare. Om du låter impregneringen torka i 15 till 30 minuter innan du torkar av den, håller den betydligt längre.

Hur ofta bör man impregnera skinnet?
– Man bör impregnera skinnet före varje tur, särskilt vid blöta förhållanden.

Hur ser man om det behövs?
– Det går inte att se det med blotta ögat, men jag rekommenderar absolut att göra det inför varje tur – särskilt när det är vått före.

Rengöring och glid, skinskidor

Hur ofta bör skinnet rengöras? Det ser du lätt: Om det finns smuts eller klisterrester i skinet bör du använda en skinrengöringsspray. Efter rengöring ska du impregnera skinet igen innan nästa tur.

Utöver rengöring är det främst glidvalla i glidzonerna som gäller när det kommer till underhåll av skinskidor. Flytande glidvalla är enkel att använda, går snabbt att applicera och kräver minimalt med vallautrustning.

Några snabba moment är allt som behövs för att lyfta turen med skinskidor från bra till magisk.
Foto: Vegard Breie

Toppturtricket

April och maj är dessutom toppturssäsong framför andra, och randonné har blivit en av de snabbast växande disciplinerna inom skidåkning och friluftsliv.

Bjørn Gjermundshaug tipsar om att impregnering fungerar lika bra på traditionella, avtagbara stighudar som på integrerade skin på tränings- och turskidor.

Men på randonné- och topptursskidor är viktbesparingen och glidförbättringen ännu större, eftersom dessa skin är betydligt längre än de som sitter på vanliga skinskidor.

Proffstips

Innan du ställer undan skinskidorna för säsongen bör du rengöra skinet med skinrengöring och glidzonerna med glidrengöring. Följ instruktionerna på flaskan och avsluta med att valla glidzonerna med traditionell hård glidvalla, som värms in med vallajärn.

Förvara sedan skidorna med glidvallan kvar. Det förhindrar att belagen torkar ut under sommaren – och garanterar superglid nästa vinter.

Show sharing buttons

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

MEST LÄSTA

  • Förvaringsrutin – Så lägger du upp arbetet inför sommaren.
    1

    Har du en förvaringsrutin för dina skidor i sommar?

    by Leandro Lutz/Katerina Paul
    15.04.2025
  • 1

    Produktnyheter: Six-Ten nytt svenskt stavmärke

    by langd
    12.10.2016
  • Ut på tur med skinskidor i påsk.
    1

    Hur viktigt är det att impregnera skinet på dina skinskidor?

    by Ingeborg Scheve/Max Östlund
    10.04.2025
  • 1

    Dags att söka kontrakt på Oneway stavar

    by Johan Trygg
    12.04.2022
  • 1

    Flyttbara bindningar: Knepen du bör känna till

    by Johan Trygg
    16.03.2025

Fler artiklar

  • Tävling lägger ner: ”Med flaggan i topp”

    De senaste åren har Topprullen varit ett stående inslag på rullskidkalendern. Nu meddelar arrangören att man lägger ner tävlingen.
    av Längd.se
    27.04.2025
  • Syskonen Niskanen nobbar landslaget

    av Maja Eriksson
    27.04.2025
  • Astrid Öyre Slind knäckte Johaug i Skarverennet

    av Maja Eriksson
    26.04.2025
  • Bolshunovs barndomshem totalskadad av Ukraina

    av Kjell-Erik Kristiansen
    26.04.2025
  • Svenska juniorerna imponerade i Bysprinten

    av Maja Eriksson
    26.04.2025