Häng med in i skidverkstan hos legenden
Lorentz Söderhielm har sin verkstad i Funäsdalen, ett stenkast från Bruksvallarna. Där slipar han skidor åt skidskyttar, världscupåkare och långloppsåkare.
Med över 25 år i branschen har Lorentz blivit lite av en legend inom skidslipning. Han ligger bakom många av Sveriges finaste framgångar i längdskidspåren.
– Mitt första OS var i Vancouver. Då tog vi tio-tolv medaljer. Sen var det Sotji och Pyeong Chang och Peking, berättar Söderhielm.
Söderhielm slipade sina sista skidor för landslaget i november 2022.
– Efter mig tog Thomas Söderberg över för landslaget, berättar Söderhielm.
Läs även: Slipar du dina skidor? Expertens råd kan ge superglid!
Det tar lång tid att bemästra hantverket. Redan 1997 köpte Söderhielm sin första skidslip och började experimentera med strukturer. Men det var inte förrän 17 år senare han blev riktigt nöjd med resultatet.
– Jag började väl slipa 1997 och då kunde jag ingenting. Sen har man ju lärt sig mer och mer. Det var väl inte förrän OS i Sotji 2014 som jag blev riktigt nöjd. Men det finns alltid saker att utveckla, berättar Lorentz.
– När jag var fullärd så fick jag sluta, för de (landslaget) tyckte att jag var för gammal. Fast fullärd blir man ju aldrig. Jag fyller 68 år nu och då är det ändå en på Fischer som slipar som är 77 år nu. Alltså har jag några år kvar, säger Lorentz med ett leende.
Nu har Söderhielm trappat ned något men har ändå mer att göra än någonsin. Han slipar skidorna till de riktigt stora lagen i Ski Classics.
– Jag slipar åt dom flesta åkarna i Ragde, Ramudden, Engcon och Eksjöhus.

Hantverket i fokus för Lorentz
Enligt honom själv är det hantverket som är det viktigaste. Det handlar inte bara om att trycka på några knappar på en maskin. Det är ett precisionsarbete där minsta lilla detalj kan göra skillnaden mellan en bra och en dålig skida.
– Själva hantverket är nästan 90 procent av att göra en slip. Vilken diamant du har, vilken sten du har, vilka varv du kör på, förklarar Lorentz och fortsätter:
– Stenen krymper och diamanten blir kortare. Parametrarna förändras hela tiden så man kan aldrig reproducera eller göra exakt lika varje gång. Men jag kan göra så att det blir 95% likt.
Ett längre inslag med Lorentz Söderhielm hittar du på SC Play där Lorentz visar upp hela processen i stenslipningen. Från bearbetning av slipstenen till slipning av skidan.
I klippet ovan visar Lorentz hur slipstenar prepareras för att slipa efter en viss struktur.