Klargörande i fluordebatten – det handlar inte om C6 eller C8
Det var efter tävlingarna i Skandinaviska cupen i Falun nyligen som det rapporterades om att det vallats med som det då beskrevs, förbjuda C8-vallor. Fakta är dock att det inte handlar om C8 eller C6. Siffrorna anger längden på de fluorerade föreningarnas molekylära kedja.
Det här är något som till exempel den finska vallatillverkaren Rex informerar om. Så här skriver Rex: ”Att fokusera på kedjelängden är vilseledande eftersom molekylära kedjelängder för de perfluorerade föreningar som används i vallor varierar mellan sex och cirka tjugo (C6F – C20F).”
Det EU har begränsat är mängden PFOA (Perfluoroktansyra) i fluorprodukter, inte molekylär kedjelängd. Förbudet gäller därför mängden orenheter, inte kedjans längd. Gränsen för mängden PFOA i produkter är 25 billiondelar eller 0,0000025%. PFOA förekommer i fluorerade produkter som en orenhet och inte som en prestandahöjande ingrediens.
Det här innebär att om det använts otillåtna vallor under tävlingarna vid Skandinaviska cupen i Falun nyligen, eller vid andra tävlingar, så beror det inte på att det stått C8 eller något annat på vallaprodukterna. Det handlar i så fall om att mängden PFOA fortfarande är över den nuvarande tillåtna gränsen.
Så här skriver vallatillverkaren Rex vidare: ”Att använda orena produkter antingen av misstag eller med flit ger dock ingen konkurrensfördel i förhållande till de senaste fluorerade produkterna. De icke tillåtna gamla produkterna är bara mindre rena av PFOA-rester.”
I och med att internationella skidförbundet, FIS, eller internationella skidskytteförbundet, IBU, ännu inte har något tillförlitligt testverktyg för att undersöka skidorna, så finns heller ingen möjlighet att testa i samband med tävling. För att göra det krävs en kemisk analys som tar längre tid.