Så här lyckas du med rillning av belaget
Thomas Ström, som är vallare för norska långloppslaget Team Kaffebryggeriet och jobbar med vallning och preparering av skidor på NRP Sport i Norge, förklarar vilka faktorer som gäller för att få bästa möjliga glid, hur de påverkar varandra och vad du bör göra för att optimera glidet med slipning och struktur.
Se fakta om glid, struktur och rillning längre ner i artikeln.
Vad är avgörande för superglid?
Glidet beror på tre huvudfaktorer: själva skidparet, slipningen av belaget och den manuella strukturen som läggs för den aktuella dagens förhållanden, samt glidprodukter som läggs ovanpå. Vallan är den minst avgörande variabeln.
Skidparets egenskaper är den mest avgörande faktorn. En bra skidpar som är anpassad efter förhållandena, åkarens vikt och teknik är en förutsättning för att lyckas med glidet. Varken slipning, struktur eller valla kan göra ett dåligt skidpar till ett guldpar.
– Närmast efter bra skidor är slipning och struktur den mest avgörande faktorn. Här avör slipningen mest, eftersom det är svårt att rätta till helt fel slipning med manuell rill, säger Thomas Ström.
Rillning
Rill gör man med ett handverktyg som förs över belaget på skidan efter att den är färdigvallad. Den placeras alltså ovanpå en slip.
Det är sällan man rillar framför bindningen på skidan.
– Glidet på en skida skapas bakom bindningen. Känslan i en skida sitter i främre delan av skidan, säger Ström till Langrenn.com.
Ström förklarar att en rill måste testas i kombination med den slip den ska användas på. Därför är det svårt att rekommendera en specifik rill för det ena eller andra föret.
– Med det sagt så har de som slipar skidor ofta testat mycket och provat sig fram med olika typer av rillar i kombination med sina slipar. Därför är det bra att fråga den som slipat skidorna om råd om man är tveksam, säger Ström.
Han tillägger att många av de som slipar skidor testar mycket och delar även med sig av sina rekommendationer online och på sociala medier inför viktiga lopp.
– Om du inte är bra på att testa och vet hur du testar för att få bra svar skulle jag rekommendera att göra rillningen väldigt enkel.
Gör det enkelt
Ströms tumregel är att vid kalla förhållanden, det vill säga från minus fem grader och kallare, använda 1 millimeter rak rill på bakre delen av skidan.
– Med ett 1 millimeter rak rill gör man sällan något fel, och väldigt ofta kommer det att höja glidet, säger han.
På fören från fem minusgrader och varmare är det mer vatten som ska dräneras från skidans belag. Då fungerar en 2 millimeters rill bra.
Utöver de raka rillarna så finns en rad andra mönster. De kan gå under namn som till exempel ”Snedhuggen” ”Traktor” eller ”Julgran”. Ström varnar dock för att experimentera med dessa utan att veta vad man gör. Här är fallhöjden nämligen stor.
– Med rätt rill får man nästan alltid bättre skidor och i alla fall inte sämre. Men med ”Snedhuggen” och ”Traktor” kan man riskera att få riktigt dåliga skidor, säger Ström och förklarar;
– Skrå- och traktor-rill tenderar att packa ihop sig vid vissa typer av fören. Och även om skrå-rill består av raka snitt kan du riskera att du får en krysstruktur som packar ihop sig i kombination med slipningen som ligger i belaget.
Hur mycket tryck du lägger på rillverktyget när du präglar strukturen kommer också att avgöra hur strukturen fungerar under olika förhållanden.
Nu finns det rilllverktyg som du i förväg kan ställa in exakt hur hårt du vill sätta rillen.
Tryckande eller skärande: Brutala skillnader
Förutom olika mönster är det även skillnad på hur rillen präglas i belaget. Vissa sätts med en rullvals, andra med en skärande rill. Medan den rill som görs med rullvals försvinner efter en till två glidvallningar kommer den skärande rillen att sitta kvar länge.
– Skärande rill präglar belaget relativt djup och den sitter på plats länge. I regel måste man slipa om skidan för att bli av med en sådan rillning helt, säger Ström.
Vissa metoder ger som sagt en rillning som sitter tills du slipar skidorna igen, så om du väljer denna variant bör du vara villig att dedikera det aktuella paret skidor till den typ av före som rillen är tänkt för.
Vallning och glidprodukter
– Vallning- och glidprodukter är det vi fokuserar minst på när det gäller att få bra glid. Men där kan man förstöra mer än man tjänar om man lägger något helt fel, säger vallaexperten Thomas Ström till Langrenn Pluss och avslutar med att ge en väldigt generell rekommendation:
– Så länge man inte är ute specifikt för att testa bör man gå på produkter man har provat tidigare och haft goda erfarenheter av, snarare än att experimentera med sådant som man hör via andra. Åtminstone om det är inför en viktig tävling.
FAKTA: SLIP, STRUKTUR OCH RILL
Slip och struktur är mönster i belaget som ska skapa bättre glid under olika förhållanden.
Orden slip och struktur används ofta om varandra och kan syfta på både maskinslipning och manuell struktur, men det finns betydande skillnader mellan de två.
Slipning är ett mönster i belaget som sätts på skidan med en slipmaskin och utförs av en slipverkstad. Slipmaskinen lägger en struktur, alltså ett mönster, i belaget som ska ge bättre glid på olika typer av fören och snötyper. Medan det tidigare bara fanns ett fåtal slipmaskiner i hela landet finns det nu många sportbutiker som har egna slipmaskiner och erbjuder slipning. Manuell struktur, eller rill, sätts med ett handverktyg som antingen trycker eller skär ett mönster i belaget. Detta görs normalt efter att vallningen är klar. En tryckande manuell struktur/rill försvinner vanligtvis efter nästa glidvallning, medan skärande manuell struktur/rill kan hålla längre.